• BIST 9232.9
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 11 °C

Tatiliniz kabusa dönüşmesin

Tatiliniz kabusa dönüşmesin
Yaz aylarının gelmesi beraberinde böcek sokmalarını, güneş çarpmalarını ve buna bağlı olarak kalp, tansiyon, şeker hastalarında çeşitli sorunları da ortaya çıkarıyor.

Yazın 7'den 70'e herkesi ilgilendiren bu hastalıklara karşı ne tür önlemler alınmalı, tedavisi nasıl olmalı? Yaz aylarını ve yaz tatillerini kabusa çevirme ihtimalinden kurtaracak önerileri Doktor Barış Mutler verdi.

KALP TANSİYON ŞEKER HASTALARI BİRDEN BASTIRAN SICAKLARA DİKKAT!
Küresel ısınmanın da etkisiyle bu yıl ilkbaharın yaşanmaması ve havaların aniden ısınması da insan bünyesi üzerinde kötü etkiler yapıyor. Sıcaktan en çok etkilenen insanlar da kuşkusuz yaşlılar, hipertansiyon, kalp ve şeker hastaları. Peki birden bastıran sıcaklara karşı neler yapmalı, nasıl korunmalı?

Doktor Barış Mutluer bu dönemde egzersizin normalden daha fazla önem kazandığını, kolestrolü arttıran yiyeceklerden daha çok kaçınılmasının, sigara kullanılmamasının hastalar için çeşitli krizlerin riskini azalttığını söylüyor. Sıvı alırken de çay, kahve, alkol gibi diüretik yani idrar söktürücü içeceklerden kaçınılması ayrı bir önem taşıyor.

GÜNEŞ YANIKLARINI HAFİFE ALMAYIN

Güneş altında saatlerce kalıp, bronz bir tene kavuşmak güzel ama Mutluer cildi korumak için yüksek faktörlü güneş koruyucularını ihmal etmemek konusunda uyarıyor; "Ayrıca ağaç gölgesi, duvar gölgesi gibi yerlerde de vakit geçirmeli, güneşin tehlikeli olduğu saatlerde devamlı güneş altında kalmamalı. Aksi takdirde güneş lekeri ve ileride cilt kanseri ile karşılaşmak işten bile değil."

GÜNEŞ ÇARPMASI BELİRTİLERİ NELER?
Aşırı terleme, ateş, bilinçte bulanıklık, halsizlik, aşırı susuzluk hissi, ağrı, bulantı, kusma, şiddetli baş ağrısı, nabzın hızlı atması belirtileridir. Eğer bunlardan birkaçı kişide görülüyorsa güneş çarpması yaşıyordur.

NE YAPMALI?
Hasta serin ve gölge bir yere taşınmalı eğer bilinci açıksa son derece rahat bir biçimde, yarı oturur pozisyona getirtilmelidir. Su serpme, ıslak havlu veya yelpaze gibi şeylerle serinletilmeli, su, hipertansiyonu yoksa tuzlu ayran verilmeli.

Güneş çarpması kadar yanıkları da sık karşılaşılan tatil kazalarından biri. Birinci derece denilen hafif yanıklarda toplumda yaygın olarak yapılan yoğurt, salça, diş macunu, zeytinyağı güneş yanıklarında sürülmemeli. Yanıklar en az 10 dakika soğuk suya tutulmalı ve yanık kremi, ardından da yağlı krem sürülebilir. Ayrıca bol sıvı tüketilmeli.

GÜNEŞ ÇARPMASINDA BUNLARA DİKKAT
Hastanın bilinci kapalıysa kesinlikle içecek verilmemeli, alkol koklatılmamalı, gazlı içecek verilmemeli, katı yiyecek verilmemeli. Ayrıca güneş çarpmasını tetikleyen uykusuzluk, alkol, vücudun susuz kalması, yorgunluk gibi etkenlerden de kaçınılmalı.

BÖCEK SOKMALARINA BASİT İLK YARDIM

Böcek sokmalarına karşı da uyaran Dr. Barış Mutluer en sık karşılaşılan böcek sokmasının arı, eşek arısı ya da yaban arısı olduğunu söylüyor.
Böcek sokmalarına karşı en etkili ilk yardımın bölgenin su ve sabun ile yıkanması olduğu konusunda uyaran Barış Mutluer, kaşıntı, şişkinlik, kızarıklık gibi belirtilerin genellikle bir saat içinde ortaya çıktığını ama alerjik kişilerde anafilaktik şok tehlikesinin önemli olduğunu söyledi.

Mutluer ayrıca belirtileri birden ya da uzun sürede ortaya çıkabilen şok tehlikesinin tedavisinde ise yapılması gerekenkeri şöyle açıkladı; "şok geçiren kişiler nefes alma sorunu yaşadığı için solunum yolunun açık tutulması, bacakların yükseğe kaldırılması, eğer böceğin herhangi bir parçası vücuttaysa bunun çıkartılmamaya çalışılması gerekiyor. Ayrıca tedavinin ardından hasta 48 saat gözlem altında tutulmalı."
dedi.

TATİLDE NASIL BESLENMELİ?
Yazın sıcak havaya göre beslenmeye de dikkat etmek birçok tehlikeden koruyor. Barsak enfeksiyonları ve gıda zehirlenmesi yazın artış gösteriyor. Şiddetli seyreden ishal ve sıvı kaybı özellikle yaşlı hastalarda ölümcül nedenlere yol açabilir. İshal ve kusma aynı anda görüldüğünde gıda zehirlenmesi ihtimali üstünde de durulmalı.

Barış Mutluer yaz aylarında ağır ve yağlı yiyecekler konusunda uyarıyor; "Yaz aylarında zeytinyağında pişmiş sebzeler tüketilmeli. Et, tavuk, balık tabii ki tüketilecek ama yaz aylarında azaltmamız gerekiyor. Çünkü yaz aylarında çok sıvı kaybediyoruz ve bu tarz yemekler sıvı kaybını arttırıyor. Dolayısıyla azar azar sık sık, mideyi yormadan sebze türü yiyecekler tüketilmeli ve tabii ki bol su içilmeli."



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3467 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim