• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 4 °C
  • Bursa 2 °C
  • Antalya 7 °C
  • İzmir 5 °C

Tatilde diyet yapılır mı?

Tatilde diyet yapılır mı?
Tatil dönemiyle birlikte diyetlerin de gevşemeye başladığı bu günlerde kilo alırım korkusu ile ve kaçırılan yemeklerle birlikte vicdan azapları da başlar.

Tatil dönemiyle birlikte diyetlerin de gevşemeye başladığı bu günlerde kilo alırım korkusu ile ve kaçırılan yemeklerle birlikte vicdan azapları da başlar. Gerçekçi olmak gerekirse tatilde diyet olmaz, tatilden sonra dikkat etmek gerekir.
Tatil öncesi konuşulanlar, verilen sözler inanın sadece sözcüklerde kalır ve düşündüğünüz gibi bir beslenme çoğunlukla gerçekleşemez. Tatillerde en iyisi çok abartılı davranmamak fakat rahat olmaktır.

Yasakları Kaldırın !

Diyet yaparken en önemli nokta yasak kavramını beyninizden silmektir. Her zaman söylendiği gibi yasaklar ilgi çekicidir ve daha çok aklınıza takılır. Eğer yemek konusunda kendinize ‘‘Her şeyi yiyebilirim önemli olan miktar’’ derseniz yasak kavramını silmiş olursunuz ve diyet yapma fikrinden kurtulursunuz. Tatilde de bu şekilde davranırsanız kendinize eziyet etmemiş olursunuz ve daha az yediğinizi fark edersiniz. Genelde tatilde önerdiğim de istediğiniz yiyeceklerden yemek fakat küçük porsiyonlarda veya bir porsiyon yemeği paylaşmaktır.
Tatildeki hedefiniz kilonuzu korumak olmalıdır. Ne kadar çok hareket ederseniz yedikleriniz o kadar az zarar verir. Hareket demek bütün gün güneşlenmek ve serinlemek için arada bir denize girip çıkmak değildir. İyi bir hareket için en azından 40 dakika yürümek veya bir saat denizde yüzmek zorundasınız.
Bunun için kendinize hareketli bir tatil planı yapın. Şehir turlarının olmasına veya kaldığınız yerde spor aktivitelerinin bulunmasına dikkat edebilirsiniz. Ya da kendi imkanlarınız dahilinde kendi hareketinizi kendiniz yaratmalı gideceğiniz yerle ilgili önceden bilgi edinip gezip göreceğiniz yerleri belirlemelisiniz.


Tatil Sonrası Sıkı Kontrol Gerekli

Tatilden döndünüz ve tartıda gördüğünüz ibre sağa doğru ilerlemiş durumda. İşte şimdi kendinizi kontrol altına almalı, “1-2 kilodan bir şey olmaz” dememelisiniz. Çünkü şişmanlık dediğimiz hastalık 1-2 kilo artarak farkında olmadan oluşmaktadır. Bu nedenle kısa bir tatil süresinde bile kilo alsanız normal yemek düzeninize döner ve biraz daha dikkat ederseniz bu kiloya alışmadan verirsiniz.
Tatil sonrası nasıl bir program olmalı peki? Genelde tatilde protein kaynaklı besinler, et, tavuk, balık veya peynir daha fazla tüketilir. Bu nedenle sebze ağırlıklı beslenmeye çalışın. Salata veya az yağlı sebze, yanında yoğurt tüketmek daha hafif olacaktır. Tabi dikkat ederken aç kalmak değil yağlara dikkat etmek, porsiyon miktarlarını azaltmanız gerekmektedir. Ekmeklerinizi lifli kepekli, çavdar, tam buğday vb. tüketmek daha doyurucu olacaktır, öğünler üstüne meyve yemek de sizi daha tok tutacaktır. Çünkü sebze yemek sizi daha fazla acıktırabilir, yanında 1-2 dilim ekmek ve yemek üstüne 1 porsiyon meyve yemek daha doyurucudur. Bunun yanında ara öğünde yapılmalıdır, küçük sandviçler, kepekli bisküviler veya yoğurt ara öğün olarak tüketilebilir.
Tatil boyunca istediğiniz her şeyi fazlasıyla yemek değil daha az porsiyonlarda tadına bakmak güzel bir tatil geçirmenizi sağlar. Kendinize ‘‘Hiç tatlı yemeyeceğim ’’ gibi sözler vermeyin, bunları tutamadığınız zaman daha çok üzülürsünüz. Döndüğünüz zaman dikkat ettiğiniz sürece tatilde kendinize izin verin …
 

SERAP GÜZEL

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3218 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim