• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 3 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 7 °C

Tatilciyi bekleyen hastalık riskleri neler?-Video

Tatilciyi bekleyen hastalık riskleri neler?-Video
Aylardır hayalini kurup planını yapıp gittiğiniz tatil ne yazık ki bazen hastalıkla geçebiliyor. Peki bu tür bir durumla karşılaşmamak için neler yapmak lazım?

Tatile gidenler ya da gitme hazırlığı için de olanların, sağlık sorunu yaşamadan tatilin keyfini çıkarabilmeleri için bir kaç küçük önlem almaları gerekiyor. Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kenan Keskin, yazın karşılaştığımız hastalıkları ve bu hastalıklara karşı ne gibi önlemler alınması gerektiğini anlattı.

video.20100518175404.jpg
  VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ...

 

Mikroorganizmaların sıcak havalarda daha iyi çoğalabildiğinine dikkat çeken Keskin, "Çoğalıncada bizim yiceyeceğimiz, içeçeğimiz gıdaları kirletebiliyorlar. Buna bağlı olarak enfeksiyon hastalıkları meydana geliyor.İshaller, sarılıklar, tifo, kolera gibi bir takım hastalıklar görülebiliyor" diye konuştu.

İnsanların yaz günü su bulmakta sıkıntı çekebildiklerine işaret eden Keskin, "Temiz su bulamamaktan dolayı yeterli temizlik sağlanamaması ve temiz su içilememesi hastalıklara davetiye çıkarıyor" dedi.

Parlak kızgın güneşin etkilerinin de insanlarda hastalıklara yol açabildiğini ifade eden Keskin, "Gerek ultraviyole ışının uzun süreli bir takım kronik hastalıklara yol açması, gerekse güneş çarpması dediğimiz önemli bir hastalık çok kısa sürede hızla gelişen ağır bir tablo ortaya çıkarabiliyor. Yine serinlemek amacıyla girilen sular da hastalıklara neden oluyor" şeklinde konuştu.

Keskin, tüm bu hastalıklardan korunmak için şu önerilerde bulundu:

"Temiz şeyler yiyip içilmeli. Eller yemekten önce iyice yıkanmalı. Yemek hazırlanan tezgah ve hazırlayan kişinin eli temiz olmalı. Dirençsiz sıtma ve yurt dışına çıkılacaksa sarı humma aşıları yaptırılmalı. Hangi ülkeye seyehat edilecekse, o ülkenin risklerini öğrenip ona göre gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Aşı veya ilaç gibi önlemelerin alınması ve o bölgede bulunurken nelere dikkat edilmesi gerekiyor araştırılmalı."

Keskin, hastalığı taşıyan böcekler, sinekler, keneler ve kemirici hayvanlarla da temasa gelmekten kaçınması gerektiği konusunda uyararak, "Ama eğer bir temas gerçekleştiyse, söz gelimi birinin üzerine kene yapıştıysa hemen sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor. Hayvanlarla temas etmeyi kısıtlamakta yarar var" tavsiyelerinde bulundu.

Beyaz Gazete

 

Bu haber toplam 2045 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim