• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 13 °C

Tatil yolu sırt ağrılarıyla kabus olmasın

Tatil yolu sırt ağrılarıyla kabus olmasın
Anketlere göre ülkemizdeki otomobil sahibi yetişkinlerin yüzde 80'inden fazlası, bu yıl en az bir kez yaz döneminde aracıyla uzun yolculuğa çıkacağını belirtiyor.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof.Dr.Gülçin Gülşen, önümüzdeki günlerde özelikle tatilcilerin dönüş yolunda daha sağlıklı ve keyifli sürüş yaşamaları için bazı tavsiyelerde bulundu.

Türkiye istatistiklerine bakıldığında ise bu yolculuk ortalama 500 km'yi buluyor. Bu da araçla yolda geçirilecek yaklaşık 8-9 saat demek.

Seyahet etmenin sıhhat, temiz hava, sürüş keyfi ve aile ile zaman geçirme gibi birçok olumlu yönleri var kuşkusuz. Diğer yandan ne yazık ki bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Uzun süreli araç kullanmanın sırt için iyi olmadığını biliyoruz. Seyahatlerde araç kullanımlarında sırt ya da boyun ağrısı, bel fıtığı, omurilik artrit veya siyatik gibi rahatsızlıkların verdiği acı, uzun menzillerden dolayı daha da artabilir. Normal zamanlarda sırt ve boyun ağrısı yoksa bile sağlıklı bir kimseyi bu tür uzun sürüşler olumsuz etikleyebilir.

Uzun süreli araç kullanımında sırt ağrısı neden artar?

1. Genel sebep, araba koltuklarının ergonomik açıdan ideal olmamasıdır. Sürücü, ön yolcu koltuğu açı ve yüksekliğini yolculuk öncesi ayarlamakta yarar var. Araç koltuğu oturma pozisyonuna doğru açı ile ayarlanmamışsa, yolculuk uzadıkça bel üzerine binen yük artacağından giderek ağrı ve acı artmaya başlar.

2. Uzun süre sabit bir pozisyonda oturma nedeniyle kaslar katılaşır. Bu durum sürücünün bacak, boyun krampları yaşamasına yol açabilir.

3. Ayrıca tatillerin vazgeçilmezi ağır valiz, paketlenen diğer eşyaların yanlış kaldırılması, taşınması esnasında sırt kaslarının, bel omur ve disklerinin zorlandığı gözardı edilir.

Araç kullanırken bel ve boyun ağrısı nasıl azaltılır?

Prof. Dr. Gülçin Gülşen basit hatırlatmalarla yolculuğa çıkarken bel ağrısını en aza indirecek 7 faydalı bilgi verdi:

1.Yastık kullanın: Belinizi destekleyen yastıkla, sırt gerginliğinizi en aza indirin. Bunu araba içindeki her koltuk için düşünebilirsiniz.

2. Doğru oturma pozisyonu seçin: Yolculuk sırasında boyun ve omuzlar üzerindeki gerilimi azaltmak için en iyi oturuş pozisyonunu seçin. Araç kullanmaya başlamadan önce koltuk ayarları için zaman ayırın. Boynunuzu zorlayarak değil, gözlerinizle dikiz aynalarını kontrol edebildiğinizden emin olun. Ayrıca gözlerinizi hareket ettirerek hız kadranını görebilmeli, omuz ve boynu yormadan rahat bir şekilde direksiyonu tutmalısınız. Ayaklar pedala rahat ulaşmalı.

3. Fasılalı sürüş yapın: Eğer sürüş sırasında bel ve boyun ağrısı çekiyorsanız, 2 saatte bir 10 dakika ara verin. Güvenli bir noktada arabayı kenara çekerek park edin ve biraz yürüyün. Kasları gerin, kan dolaşımı için esneme hareketleri yapın, eklemlerinizi gevşetin.

4. Pozisyon değiştirin: Eğer araç içinde yolcu iseniz, sık sık oturma pozisyonunuzu değiştirin. Bacaklarınızı gerin ve esnetin.

5. Bavul yüklerini bölüştürün: Aracınıza bavul yükleme, boşaltma sırasında dikkatli olun. Her zaman olduğu gibi belinizle değil, bacaklarınızı kullanarak yükü kaldırın. Ağır yükleri bir kaç bavula paylaştırın. Gerekirse taşımada yardım isteyin.

6. Şoförlüğü paylaşın: Eğer mümkünse, uzun yolculukları tek başınıza yapmayın. Başka bir yetişkinle yolculuğu ve şoförlüğü paylaşın. Böylelikle kaslarınızı ve zihninizi dinlendirme fırsatı bulursunuz.

7. Durun : Yolculuk esnasında, eğer aniden gelişen ve ya daha önceden varolan bir bel ve sırt ağrınız nüksetti ise, ilk olarak durun. Biraz dinlenin. Ağrılı kısma buz koyabilir, dizlerinizin altını yastıkla destekleyebilirsiniz. Bu da işe yaramazsa, kalıcı uyuşukluk, kas gücü kaybı, bacaklarda hissizlik varsa zaman kaybetmeden bir uzman hekime başvurun.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 7430 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim