• BIST 9680.99
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 15 °C

Tartışmalara aldanmayın kolesterolün şakası yok

Tartışmalara aldanmayın kolesterolün şakası yok
Türkiye’de tıp otoritelerini karşı karşıya getiren ‘kolesterol ilaçları gerekli mi, gereksiz mi?’ tartışması sürerken, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verileri farklı bir gerçeği...

Türkiye’de tıp otoritelerini karşı karşıya getiren ‘kolesterol ilaçları gerekli mi, gereksiz mi?’ tartışması sürerken, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verileri farklı bir gerçeği ortaya koydu. Yüksek kolesterol ile kalp rahatsızlığı arasında bir bağ olduğunu belirten DSÖ, yüksek kolesterolden 2.6 milyon kişinin öldüğünü açıklamıştı

KOLESTEROL ilaçlarının gerekli olup olmadığı yönündeki tartışma büyüdü. Önceki gün Prof. Dr. Ahmet Aydın ile Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, kolesterolün zararsız, ilaçlarının da gereksiz olduğunu iddia etmişlerdi. Aynı gün bu görüşe karşı çıkan Prof. Dr. Oktay Ergene ile Prof. Dr. Bingür Sönmez, Karatay ile Aydın’ı, şöhret için insan sağlığı ile oynamakla suçlamışlardı. Prof. Sönmez, “Hastalarımız hekimlere güvensinler, ilaçlarını kullansınlar” diye uyarıda da bulunmuştu. VATAN, her gün yeni aktörlerin katımıyla boyut kazanan ‘kolesterol ilaçları tartışması’nı masaya yatırdı ve başta Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) olmak üzere, aralarında Harvard ve MayoClinic gibi tıp otoritelerinin konuyla ilgili yaklaşımlarına projesikyon tuttu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yüksek kolesterol ve kalp rahatsızlıkları arasında bir bağ olduğunu savunuyor. DSÖ, kötü kolesterol olarak da adlandırılan kandaki yüksek kolesterol oranının kalp hastalıklarının yanı sıra kalp krizi riskini de arttırdığının altı çiziyor. Örgüt, 2008 verilerinde yüksek kolesterolün 2.6 milyon kişinin ölümüne yol açtığını ifade ediyor. DSÖ’den yapılan açıklamaya göre, 40 yaşındaki bir erkeğin serum kolesterolü yüzde 10 düşürüldüğünde, gelecek 5 yıl içerisinde kalp rahatsızlığı geçirme riskinin yüzde 50 azalıyor. Aynı uygulama ile 70 yaşındaki bir erkeğin ise gelecek 5 yıl içerisinde kalp rahatsızlığı geçirme riskini yüzde 20 azaltılabiliyor.

Ürküten bilanço

2008 yılı verilerine göre yüksek kolesterol hastalığının yetişkinler arasındaki yaygınlık oranı ortalaması yüzde 39. Yüksek kolesterole kadınlarda yüzde 40 oranında rastlanırken, hastalık erkeklerde yüzde 37 ile biraz daha az yaygın. Yüksek kolesterole bölgesel olarak bakıldığında Avrupa’nin yüzde 54 ile başı çektiği görülüyor. ABD’de ise yüksek kolesterole yüzde 48 oranında rastlanıyor. ABD’nin hastalık kontrol ve önleme merkezi CDC tarafından yapılan açıklamaya göre, ABD’de her 6 kişiden biri, yani yaklaşık 71 milyon kişi yüksek kolesterol hastası.

Evrim SEL

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3773 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim