Sağlık ve mutluluğun meyvesi muz: Muzu sağlıklı meyvelerin baş köşesine yerleştiren temel özelliği en güçlü potasyum depolarından biri olması. Tansiyonu düşürme, kalbi aritmilerden koruma, kas güçsüzlüğünü azaltma gibi onlarca faydası var. Anamurlu olduğu için muz konusunda daha önce yazı yazmayan Osman Müftüoğlu, muzun faydalarını şöyle anlattı:
İşte muzun hikayesi: Muz yalnız sağlık değil, mutluluk veren bir meyve ama muzla ilgili bilgileri size aktarmakta bir hayli geç kaldım. Sebebi şu... Türkiye’nin ve dünyanın en lezzetli (ve en güzel kokan) muzlarını üreten bir kasabada, Anamur’da doğup, büyüdüm. Ailem de dahil olmak üzere Anamur halkının büyük bir kısmı geçimini muz tarımıyla sağlıyor. Anamur ile olan hemşerilik ve kalbi bağlantım nedeniyle muzun sağlık yararları konusunda yazmamakta uzun süre direndim! Ama iş öyle bir noktaya geldi ki hemşerilerim artık benden şikâyetçi olmaya başladı, neredeyse darılıp küsecekler! Nitekim, birkaç hafta önce sevgili Yavuz Donat Ağabey vasıtasıyla kırgınlıklarını açıkça dile getirdiler. Ben de daha fazla direnmek, çekinmek abartı olur diye düşünüp yazmaya karar verdim.
Mutlu eder: Muz yemek sizi gerçekten mutlu eder. Bunun nedeni serotonin isimli doğal kimyasalın salgılanmasına destek olması, beyni adeta serotonine boğup mutluluk sarhoşu haline getirmesi. Yüksek miktarda serotonin beyne sadece iyilik hissi, keyif ve mutluluk da vermez, aynı zamanda daha iyi iletişim kurmanızı, daha hızlı düşünmenizi, daha kolay konsantre olmanızı, daha çabuk karar vermenizi sağlar.
Çabuk karar vermeyi sağlar: Tenis şampiyonalarında dünyaca ünlü tenisçilerin maç aralarındaki kısa dinlenmeleri ‘yarım muz’ ile değerlendirmelerinin nedeni de yalnızca muzun ve özellikle de içindeki potasyumun sağladığı hızlı enerji değil, çabuk karar vermeye, konsantrasyona yaptığı olağanüstü katkıdır. Tabii bir de sağladığı iyilik ve mutluluk hissi...
Tansiyonu dengeler: Muzun sağlık yararlarına gelince... Muzu sağlıklı meyvelerin başköşesine yerleştiren temel özelliklerinden biri bilinen en güçlü potasyum depolarından biri olması. Bir muzda ortalama 400-450 mg civarında potasyum vardır. Potasyum her şeyden önce en önemli yaşamsal minerallerden biri. Tansiyonu düşürmede, dengelemede son derece önemli görevler üstlenir. Yakın zamanda yapılan bir çalışma günde iki muz tüketen hafif hipertansiyonluların çoğunda tansiyonun ilaç kullanmadan bile ayarlanabileceği gösterildi.
Kalbi aritmilerden korur: Potasyumdan zengin olma özelliği muzu kalbi aritmilerden koruma, kas güçsüzlüğünü azaltma, kas-sinir ilişkisini iyileştirme gibi özelliklerle de taçlandırır. Hipertansiyon konusundaki olumlu katkısı da çok önemli bir nokta.
Güçlü kemik yapısını garanti eder: Potasyumdan zengin bir meyve olması güçlü bir kemik yapısına da sahip olmanızı garanti eder. Çünkü güçlü bir iskelet sistemine sahip olmak sadece kalsiyum ve D vitaminine bağlı bir durum değildir. Güçlü kemikler için potasyum da gerekir.
Vitamin deposu: Muzda pek çok vitamin de var. Ama özellikle bol bulunan vitaminlerin başında B6 geliyor. Bilindiği gibi B6 vitamini sinir sisteminin sağlığı özellikle strese karşı mücadelesi için çok önemli bir doğal madde.
Strese karşı en iyi çözüm: İşte bu nedenle ‘Strese karşı muz’ formülü son derece mantıklı ve etkili bir çözüm. Sabahla öğle aralığında tüketeceğiniz bir muzla daha keyifli, sakin ve stressiz bir gün geçireceğinize emin olabilirsiniz. Muzun yorgunluğu ve sinir zafiyetini giderdiğini de bir kenara not edelim.
Bazı kanserlere karşı korur: B6 vitamininden zengin yapısı muzu özellikle bazı kanserlere karşı korunmada da önemli doğal bir güç haline getiriyor. Özellikle kalın bağırsak ve rektumda oluşan kanserlerle böbrek kanserine karşı korunmada muz oldukça etkili bir kalkan.
Böbrek kanseri riskini yarı yarıya düşürür: Bir araştırma, haftada dört muz tüketenlerde böbrek kanseri riskinin yarı yarıya düştüğünü, bir başka araştırma da B6 vitamininden zengin beslenmenin kalın bağırsak ve rektum kanseri olasılığını neredeyse yüzde 25’e yakın bir oranda azalttığını gösteriyor.
Bağırsak dostudur: Muzun daha pek çok marifetleri var. İsterseniz onları da sıralayalım. Muz, posadan zengin yapısı nedeniyle de önemli bir meyve. Bağırsak fonksiyonlarını dengeliyor. Kabızlığa da, ishale de iyi geliyor. Ayrıca bağırsağın probiyotik gücünü de artırdığı için bağışıklık sistemini de güçlendirdiği biliniyor. Muzda B1 vitamininin C, D ve E vitaminlerinin ayrıca folik asitin de bulunduğu belirlenmiş.
Midevi yararları var: Çok fazla olmasa da diğer meyvelerle karşılaştırıldığında demir ve magnezyumdan da zengin bir yapısı var. Yani vitamin ve mineral muhtevası çoğu meyveyle karşılaştırıldığında oldukça fazla. Muzun ‘midevi’ yararları olduğu da biliniyor. Reflüsü, ülseri olanlara özellikle ara öğünlerde muz tavsiye ediliyor. Yararları saymakla bitmiyor değil mi... Muz, bitkisel protein bakımından da güçlü bir meyve...
Cinsel gücü artırır: Son bir not daha: Çoğu erkek, muzun cinsel gücü artırdığı da düşünüyor!
Uykusuzluğa iyi gelir: İsterseniz şunları da bir kenara not edin: Muz kalbi daha düzenli çalıştırıyor. Yorgunlukla mücadelede çok etkili bir meyve. Bu özelliğinin de potasyum ve magnezyumla B6 vitamininden zengin oluşuyla ilgili olduğu düşünülüyor. Uykusuzluk sorunu için de muzdan faydalanmak mümkün. Akşam yemeğiyle uyku arasındaki ara öğününüzü özellikle uykusuzluk sorununuz varsa orta boy bir muzla değerlendirmenizi tavsiye ederim. Bu da muhtemelen potasyum ve magnezyumdan zengin olmasına bağlı bir özellik.
Kalorisi yüksek Bu özellikleri nedeniyle çoğu sağlık yazarı geçen hafta yazdığımız ‘Günde bir elma yemek doktoru evden uzak tutar’ açıklamasını elma değil muz için kullanmak gerektiği kanısında! Bir muzda ortalama 100-125 kalori var. Yani eğer muzun kabahatlerinden bahsedecek olursak kalori içeriğinin biraz fazla olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca glisemik yük bakımından da dikkatli tüketilmesi gereken bir yiyecek. Çünkü glisemik indeksi 50’nin üzerinde. Ama bu iki nokta sadece kilo sorunu olanlar için geçerli. Eğer böyle bir sorununuz varsa ara öğünlerde bir değil de yarım muz yemeniz daha isabetli olacaktır.
Tansiyonu dengeler, kalbi korur
Hem sağlığınız hem de mutluluğunuz için mutlaka bu gıdayı tüketin... Muzu sağlıklı meyvelerin baş köşesine yerleştiren temel özelliği en güçlü potasyum depolarından biri olması.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 20101 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Uzmanından çok rastlanan 8 hastalıkla ilgili değerlendirmeBiruni Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Alihan Oral, hastalıkların erken teşhisi ve doğru tedavi yöntemleri ile hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştirilebildiğini ifade etti.
Aşırı tuz tüketimi böbrek ve kalp hastalıkları riskini artırıyorTrakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, aşırı tuz tüketiminin böbrek yetmezliği ve kalp hastalıkları riskini artırdığını söyledi.
Astım ve KOAH hastaları Çankırı'daki tuz mağarasındaki tedaviyle rahat nefes alıyorÇankırı'da Hititler döneminden beri tuz elde edilen ve "Yer Altı Tuz Şehri" diye adlandırılan mağarada tedavi gören astım ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hastaları yeniden rahat nefes almanın mutluluğunu yaşıyor.
Biruni Üniversite Hastanesinden sahte balın sağlığa olumsuz etkileri üzerine değerlendirmeBiruni Üniversite Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Alihan Oral:
- 19:28 - Haaretz: İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki hastaneleri yıkması etnik temizliğin bir parçası
- 19:23 - Fransa İsrail'in Gazze'deki hastanelere yönelik saldırılarını kınadı
- 19:08 - Bingöl Üniversitesinin hayvan hastanesi ve modern arıcılık kompleksi doğal gaza kavuştu
- 18:43 - Özbek doktorlar 1300'den fazla Afgan'ı ücretsiz muayene etti
- 17:53 - BM Raportörü Albenese'den sağlık çalışanlarına "İsrail ile tüm bağların kesilmesi" çağrısı
- 16:48 - Uluslararası Af Örgütü: İsrail'in alıkoyduğu hastane müdürü Ebu Safiyye derhal serbest bırakmalı
- 14:48 - İsrail Başbakanı Netanyahu, başarılı geçen prostat ameliyatının ardından hastane sığınağına alındı
- 14:28 - Van'da yeni hastane yönlendirme işleyişiyle yoğunluk azalacak
- 14:23 - BŞEÜ'de "Sağlık Yönetiminde Kariyer Semineri" yapıldı
- 13:28 - Gazze Şeridi'nde son bir haftada donarak ölenlerin sayısı 6'sı bebek 7'ye yükseldi
- 13:28 - Adana'da SMA Bölge Tarama Laboratuvarı açıldı
- 13:13 - Aşırı ağrı kesici kullanmak baş ağrısını artırabiliyor
- 11:58 - Doktorlar üzerine beton blok düşen işçiyi zamanla yarışarak hayata bağladı
- 11:43 - DSÖ: Gazze'de hastaneler bir kez daha savaş alanına döndü ve sağlık sistemi ciddi tehdit altında
- 11:23 - Kemal Advan Hastanesi Müdürü Ebu Safiyye Gazze'de İsrail işgaline karşı direnişin sembolü oldu
- 11:18 - Suriye'deki geçici hükümet Sağlık Bakanı: "Türkiye'nin duruşu kararlıydı, şerefliydi, Suriye halkını destekler nitelikteydi"
- 11:13 - İzmir'de "sağlık timi" engelli ve yaşlıların ayağına gidiyor
- 10:43 - Kalın bağırsak kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor
- 10:08 - İsrail ordusunun, 4 hastayı tedavi için başka bir hastaneye nakledilirken alıkoyduğu belirtildi
- 09:48 - Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinden yılbaşında sağlıklı beslenme tavsiyeleri
- 07:08 - Kolombiya lideri Petro: "Kemal Advan Hastanesi Müdürü Husam Ebu Safiyye gerçek bir kahraman"
- 23:58 - Gazze'deki hükümet: İsrail'in alıkoyduğu hastane müdürü ve sağlık personelinin durumu açıklanmalı
- 23:43 - Hakkari’de yolu kardan kapanan köyde rahatsızlanan kadın ekiplerce hastaneye ulaştırıldı
- 23:42 - Mersin'de sağlık kabinine silahlı saldırı düzenleyen şüpheli yakalandı
- 23:38 - Kars'ta kara saplanan aracı sağlık ekipleri kurtardı
- 23:18 - İrlanda, İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki son büyük hastaneye saldırılarından endişe duyduğunu açıkladı
- 22:53 - Mısır'dan, İsrail'in Gazze'nin kuzeyi ve Kemal Advan Hastanesini tahliye etmesine tepki
- 20:13 - Sudan, ülkede kıtlık olduğu yönündeki raporu reddetti
- 19:18 - Filistin Sağlık Bakanlığından İsrail'in Gazze'de alıkoyduğu hastane müdürünün bırakılması çağrısı
- 16:33 - İsrail ordusu, zorla boşalttığı Gazze'deki Kemal Advan Hastanesinin bazı bölümlerini yaktı
- 16:13 - "Yenidoğan çetesi" davasında hakkında tutuklama kararı bulunan sanık İstanbul'da yakalandı
- 16:03 - Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneğinden doğurganlık oranını artırmak için en az 3 çocuk önerisi
- 12:38 - Zonguldak'ta yılbaşı denetiminde 4 iş yerine 867 bin 120 lira ceza kesildi
- 16:38 - İsrail saldırılarından kaçan Gazzelilerin sığındığı çadırlarda bir haftada 3 çocuk soğuktan öldü
- 15:53 - Sakarya'da sağlık personelinin yaralandığı silahlı saldırıya ilişkin 3 zanlı yakalandı
- 15:47 - Danıştay kararı ile ilgili SGK duyurusu-26.12.2024
- 15:33 - DSÖ'nün Suriye'de dağıtacağı 50 ton tıbbi malzeme Türkiye'ye ulaştı
- 15:18 - Çukurca'da sağlık yatırımlarıyla çevre il ve ilçelere sevkler azaldı
- 14:48 - Bursa'da 6 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 14:43 - Emekli hemşirenin bağışlanan organları 6 kişiye umut oldu
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Kolombiya lideri Petro: "Kemal Advan Hastanesi Müdürü Husam Ebu Safiyye gerçek bir kahraman"
- BM Raportörü Albenese'den sağlık çalışanlarına "İsrail ile tüm bağların kesilmesi" çağrısı
- DSÖ: Gazze'de hastaneler bir kez daha savaş alanına döndü ve sağlık sistemi ciddi tehdit altında
- Bingöl Üniversitesinin hayvan hastanesi ve modern arıcılık kompleksi doğal gaza kavuştu
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim