• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 9 °C

Tansiyon ve diyabetliye Ramazan reçetesi

Tansiyon ve diyabetliye Ramazan reçetesi
Bu yıl normalin üstünde seyreden sıcaklar ile Ramazan birleşecek ve yaklaşık 18 saat aç kalınacak. Uzmanlara göre diyabet ve tansiyon hastaları oruç tutmadan önce mutlaka doktor izni almalı.

Merve Engin

Liv Hospital Gastroentroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Tarçın sağlıklı bir oruç geçirmek için vücudun sıvı dengesinin sağlanması gerektiğine dikkat çekerek, oruç tutacaklara tavsiyelerde bulundu. Özellikle şeker ve tansiyon hastalarının oruç tutmaları konusunda doktora başvurmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Tarçın şöyle konuştu: ''Şeker hastaları iki gruba ayrılır. Birinci grup ilaçla kan şekerini düzenleyen gruptur. Bu grupta hafif derecede ilaç kullananların oruç tutmalarında sakınca yok. Yine eğer ilaç kullanımıyla tedavi olan hastaların diyabet ile birlikte seyreden gözlerde görme bozukluğu, kalpte ve böbreklerde hasar gibi komplikasyonlar söz konusu değilse oruç tutulabilir. Tam tersine bu komplikasyonların varlığı söz konusuysa oruç tutulmasını kesinlikle tavsiye etmiyoruz. İkinci grup ise insüline bağlı şeker hastalığı olanlardır. Bu kişilerin de oruç tutmalarını sağlık açısından zararlı görüyoruz. Her şeyden önce bir şeker hastası oruç tutup tutmayacağı konusunda doktoruna başvurmalıdır. Çünkü bilinçsiz davranışlar hastalarımızı komaya sokabilir.Aynı şekilde hafif tansiyon hastalarının da oruç tutmalarında sakınca yoktur. Bu hastalar tuzla kontrol edilirler. Tuzu hayatlarından çıkardığınızda ve kilo verdirdiğinizde tansiyonu dengelenir. Bu bakımdan orucun zayıflatıcı yönünü düşünürsek bu hastalara iyi geleceğini dahi söyleyebiliriz. Yüksek tansiyonlu ve çok sayıda ilaç kullanan hastalarımıza ise orucu tavsiye etmiyoruz. Bunun yanında heyecan da tansiyonu artıran etkenlerdendir.''

LİFLİ BESİNLER TERCİH EDİN

- İftar ve sahur arasında su, komposto ve ayran için.

- İftar ve sahurda mutlaka hazır yemek yerine tencere yemeği tercih edilmelidir.

- Kızartmadan uzak durulmalı, haşlama et tercih edilmelidir. Kızarmış et ve sebzeler, mide kanseri ve kolon kanserine neden oluyor.

- İftarda ve sahurda lifli besinler tercih edilmelidir. Lifli besinler; mercimek, nohut, fasulye gibi baklagiller, pırasa, ıspanak, enginar vb. Lifli besinler kan şekeri ve sindirimi düzenlerler.

PİDE YERİNE ÇAVDAR

- İftara çorbayla başlanmalı ve ana yemeğe geçmeden 15-20 dakika beklenmelidir.

- Ramazanda hamur işlerine ağırlık verildiğinden ve iki öğün yemek yenildiğinden kabızlık baş gösterir. Bu yüzden hamur işlerinden mümkün olduğunca uzak durulmalı.

- Beyaz ekmek ve pide yerine çavdar ekmeği tercih edilmeli.

- Yemek iftarda küçük lokmalar halinde yavaş yavaş yenmeli.

- Baklava gibi şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Çünkü şerbetli tatlılar kan şekerini yükseltir.

İKİ SAAT SONRA MEYVE YİYİN

- İftar ve sahur arasında ara öğün yenmelidir. İftardan iki saat sonra meyve yenilmelidir.

- Oruçluyken güneşin çok olduğu saatlerde dışarı çıkılmamalıdır. Oruçlu olanlar güneşli havada sentetik giymemelidir. Uzun kollu, ince ve beyaz kıyafetler tercih etmelidir.

- Sahurda kahve ve çay gibi içecekler tercih edilmemelidir.

- Sahura mutlaka kalkılmalıdır.

- İftar sonrası spor yapılmamalı.

- Özellikle tansiyon hastaları iftardan sonra maden suyu içmemelidir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

- Bir aylık orucun ardından bayramda yiyeceklerin aşırı tüketmelerinin de sağlığa zararlı olduğunu belirten Prof. Dr. Tarçın, bayramda alınması gereken önlemleri şöyle anlattı:

- Günde bir porsiyon tatlıyı aşmayın, her misafirlikte ikramın dörtte birini yiyin.

- Baklagil, et, tahıllı ekmek, yoğurt, erik gibi glisemik endeksi düşük gıdaları tüketin.

- Yakın mesafedeki bayram ziyaretlerine yürüyerek gidin

- Ziyaretleri uzun tutun, ikramları hızlı tüketmeyin

- Hamur işi yemekten kaçının.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3379 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim