Kamuoyunda 'Tam Gün Yasası' olarak bilinen ve hekimlere hastanede tam gün çalışma getiren yasa tasarısı TBMM Sağlık Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarıyla hekimlerin alacakları ücretler yükseltirken, kamudan ayrılanlara dönüş yolu açıldı.
AKP’li Cevdet Erdöl başkanlığında toplanan komisyonda Sağlık Bakanı Recep Akdağ bir sunum yaptı. CHP’li üyelerin, “Nasıl olsa gelecek yasama dönemine kalacak bir yasa. Size bir çay ikram edip toplantıyı erteleyelim” teklifini redderek sunumunu yaptı. Yasa değişikliği ile hekimlerin maaşlarında önemli değişim sağlandığını belirten Bakan Akdağ şunları söyledi:
“Tasarıda bir değişiklik yapılarak muayenehanede tedavi de SGK kapsamına alındı. Serbest meslek icra eden doktorlar kendi muayenehanelerinde hizmet ettikleri hastalarını SGK ile anlaşmalı özel sağlık kuruluşlarında ve SGK ile sözleşmeli çalışan vakıf üniversitelerinde tedavi ve ameliyat edebilecekler. Böyle bir irtibatlandırma halinde SGK ödeme yapmayacak, bedel hastalar tarafından karşılanacak. Döner sermayeden aktarılan paylarla sabit maaşlar artacak. Pratisyen hekimin 1450 lira olan aylık sabit geliri 2 bin liraya, bir uzman hekim için 1625 lira olan aylık geliri 2 bin 633 lirayaçıkarılacak. Bu düzenleme emekli maaşlarına da yansıyacak. 20 yıl prim yatırılması halinde pratisyen hekimin emekli maaşının 1784 liraya, 30 yıl prim yatırılması halinde ise 2 bin 76 liraya çıkacak. Son 10 yılda görevinden çekilen uzman tabipler, altı ay içinde müracaat ederlerse o pozisyonda, yoksa ihtiyaç bulunan uygun bir pozisyona yeniden tayin edilecek. Üniversite hastanelerinde tam güne geçiş için bir yıl süre tanınacak.”
Sağlık Bakanı Akdağ’ın sunumunun ardından tasarı görüşülerek komisyonda kabul edildi.
Radikal