• BIST 9006.55
  • Altın 3060.438
  • Dolar 34.2719
  • Euro 37.2152
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 21 °C

'TAM GÜN' le ücretsiz hizmet sağlanacak...

'TAM GÜN' le ücretsiz hizmet sağlanacak...
Sağlık Bakanlığı’na göre Tam Gün Yasa Tasarısı’nı doktorların yüzde 75’i, halkın da yüzde 90’dan fazlası destekliyor ve ‘yasalaştığında tüm vatandaşlar ek ücret ödemeden, kamu hastanelerinden en üst düzeyde sağlık hizmeti alabilecek’.

Sağlık Bakanlığı’na göre Tam Gün Yasa Tasarısı’nı doktorların yüzde 75’i, halkın da yüzde 90’dan fazlası destekliyor ve ‘yasalaştığında tüm vatandaşlar ek ücret ödemeden, kamu hastanelerinden en üst düzeyde sağlık hizmeti alabilecek’.

Hekim örgütleri, uzmanlık dernekleri ve tıp fakültelerinin karşı çıktığı, uzun süredir tartışılan Tam Gün Yasa Tasarısı, tüm bu olumsuzluklara rağmen hastalar açısından yararlı olacak mı? Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarına göre bu sorunun yanıtı olumlu.
Bakanlık yetkililerine göre, hekimlerin hizmet kalitesinde düşmeye neden olacağını savunduğu tasarının, hastaların cepten sağlık harcaması yapmaya son vermesi ve mesai saatleri dışında da kamu hastanelerinde muayene olabilme olanağı getirmesi hedefleniyor.

‘Büyük oranda destek var’
Ayrıca Sağlık Bakanlığı, Tam Gün Yasa Tasarısı’na hem halktan hem de hekimlerden yüksek oranda destek olduğunu iddia ediyor. Bakanlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre, doktorların yüzde 75’i halkın da yüzde 90’dan fazlası “Tam Gün Yasa Tasarısı”nı destekliyor.
Tam Gün Yasa Tasarısı’nda halkın desteğinin arkalarında olduğunu belirten bakanlık yetkilileri, tasarıyla vatandaşın sağlık hizmetini ilave bir ücret ödemeden kamu hastanelerinden en üst düzeyde alabileceğini ileri sürüyor. Bakanlık yetkilileri, tüm vatandaşların her yerde ve her zaman kolay ulaşılabilir ve eşit sağlık hizmeti sunulmasının önündeki engelleri kaldırmayı hedeflediklerini belirtiyor. Tam Gün Yasa Tasarısı’nın vatandaşa getireceği yararları şöyle açıklanıyor:

Mesai dışında muayene
- Tam Gün Yasası ile hastalar sağlık kuruluşunu ve hekimini seçme hakkını herhangi bir yönlendirmeye maruz kalmadan kullanabilecek.
- Mesai saati içinde olduğu gibi artık mesai sonrasında da hastalar çalışan hekimleri tercih edebilecek.
- Hastalar ek bir ücret ödemeden sağlık hizmeti alabilecek.
- Hekim ile hastası arasında doğrudan para ilişkisi ortadan kalkacak, güven ilişkisi zedelenmeyecek.
- Hastaların sağlık hizmetine erişimi daha da kolaylaşacak.
- Sosyal güvencesi olduğu halde parası olmayan hastanın özellikle üniversite hastanelerinde “özel” muayene olamama durumu ortadan kalkacak.
- Devlet ve üniversite hastanelerinde hasta kuyrukları azalacak.
- Vatandaşın aldığı sağlık hizmeti daha nitelikli hale gelecek.
- Vatandaş her yerde her zaman özel hizmet almış olacak.

Tasarı gündeme geldi, 12 bin muayenehane kapandı...
Sağlık Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre, Tam Gün Yasa Tasarısı’nın gündeme geldiği günden bugüne kadar yaklaşık 12 bin muayenehane kapandı. Halen 6 bin muayenehanenin bulunduğu, pek çok hekimin bir araya gelerek tıp merkezi ya da özel dal merkezleri kurduğu belirtildi.
Sağlıkta Dönüşüm Programı öncesinde uzman hekimlerde yüzde 10 civarında olan tam gün çalışma oranının, bugün yüzde 80’lere ulaştığını belirten Bakanlık, “Kanuni zorunluluk bulunmamasına rağmen hekimlerin büyük kısmının kendi tercihleri ile tam gün çalışmayı seçmesi, sistemin tam güne geçişe hazır olduğunun da bir göstergesi” açıklamasını yaptı.

‘Hasta ve Hasta Yakını Haklarını Savunma Derneği’ ne diyor?..

Tam güne “tam destek” verdiklerini açıklayan HAYASAD, yasa tasarısı uyarınca temel hasta ve hasta yakını haklarının demokratik toplumlarda uygulanabilirliğinin gösterilmesi, tüm sağlık hizmetlerinin ücretsiz olması, herkesin ulaşabilmesi ve bunun devlet eliyle yapılmasının devletin görevleri arasında yer aldığını bildirdi. Dernek Başkanı Ahmet Tandoğan, “hizmetin ücretsiz olmasının kaliteyi düşürmemesi gerektiği” uyarısını yaparak, şöyle dedi:
“Herkese sağlık hizmetinin verilmesi zengin ve fakire farklı standartlarda hizmet anlamına gelmemelidir. Sağlık hizmetleri kesintisiz, kaliteli, ücretsiz ve hak ihlallerini önleyecek nitelikte olmalıdır.”

Milliyet

Bu haber toplam 2440 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim