Yayılan tümörleri yok etmek için vücüdun kendi bağışıklık hücrelerini kullanan tedavi, etkisi uzun süren bir aşı gibi kanserin tekrarlanmasını önlüyor. Washington'da Amerikan Bilimin İlerlemesi Derneği toplantısında sunulan araştırmaların sonuçlarına göre 5 aydan fazla yaşaması beklenmeyen 35 ölümcül kan kanseri hastasına uygulanan tedavi, hastaların yüzde 90'ından fazlasının tamamen iyileşmesini sağladı. 18 ay boyunca süren kontrollerde de hastalığın tekrarlanmadığı görüldü.
Bunun için laboratuvarda hastaların kendi vücutlarından alınan T hücrelerinin genetiği değiştirilerek, tümörleri tanımaları ve yok etmeleri sağlandı. Hodgkin dışı lenfoma veya kronik lenfositik lösemi (KLL) hastası olan 40 kişi üzerinde yapılan iki ayrı klinik denemede de hastaların yüzde 80'inden fazlası tedaviye cevap verdi. Ancak uzmanlar, her hastanın tedaviye cevap vermediğini de belirtiyor ve T hücresi tedavisi için önlerinde kat edilmesi gereken uzun bir mesafe olduğunu söylüyor.
'DEFALARCA İSPATLANMALI'
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Başkanı Tezer Kutluk:
T hücrelerinin tıpta kullanılması yeni bir şey değil. T hücresi vücudun savunma hücrelerinin en önemlisi. Bu tedavide insandan alınan T hücresi laboratuvar ortamında önce ayrılıyor sonra kansere karşı en güçlü etkiyi gösterecek şekilde yönlendiriliyor. Daha sonra da hastaya enjekte ediliyor. Imnune (bağışıklık) tedavileri onkolojide ciddi kullanılma potansiyeli olan tedavilerdir. Ancak bu çalışmanın defalarca doğrulanması, ispatlanması ve kullanılması gerek. Devrim niteliğinde buluş diyebilirim ancak Türkiye'de kanser hastaları, 'Neden bizde yok?' sorusunu sorup paniğe kapılabilirler. Obakımdan ihtiyatla bakmak gerek.