Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Ekim'de yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) değişikliklerinin suiistimalleri önlemek için yapıldığını belirtip, devletin nasıl dolandırıldığı konusunda çarpıcı bir örnek verdi. Çelik, "Bir doktor yurtdışında iken 500 hastaya bakmış gibi gösterilmiş" dedi. Gazetecilerle sohbet eden Çelik, SUT değişikliği nedeniyle sağlık sisteminin tıkanma noktasına geldiği, kalp, damar başta olmak üzere ameliyat yapılamadığı yönündeki iddialara yanıt verdi. Çelik, şöyle dedi: "Bizim yaptığımız istismarın önlenmesine yönelik önlemler almaktır. Sistemin daha sağlam olması ve daha verimli işlemesi için önlemler alıyoruz. Çok basit bir örnek; bir doktor yurt dışında ama bakıyorsunuz yurtdışında olduğu tarihler arasında 500 hastaya bakmış oluyor. Bu nasıl oluyor diye sorduğumuzda olay çıkarıyorlar. O zaman buna ilişkin müeyyide uygulamıyorsunuz diye eleştirenler, şimdi müeyyideleri uyguladığımızda 'biz bu cezayı karşılayamayız batarız' diye itiraz ediyor. Sağlığı böyle mi finanse edeceksiniz diye bizi eleştiriyorlar bu çifte standart."
FİYATI ÇALIŞIYORUZ
SUT değişikliğiyle amacın aynı içerikli ilaçtan en uygun fiyatlısının kullanılmasını sağlamak olduğunu belirten Çelik, "Biz en büyük alıcıyız. İlaçları daha pahalı satan firmaların fiyatlarını aşağı çekmeye çalışıyoruz. Burada vatandaşın bir zararı yok. Bu firmalarla SGK arasındaki sorundur" dedi.
SUT İÇİN TOPLANTI YAPACAĞIZ
Tıbi malzemerin de aynı ilaçta olduğu gibi birbirine benzer olduğunu ifade eden Çelik, "Yeni fiyat politikası belirledik ve belli rakamlar koyduk. Sorun Sağlık Bakanlığı'nın ihaleye çıkarken bu fiyatların altında pazarlık yapmaya çalışmasından kaynaklandı" diye konuştu. Çelik, SUT'tan kaynaklanan yanlışları düzeltmek için toplantı yaptıklarını, yarın tekrar konuyu ele alacaklarını bildirdi. Sadece 25-30 kalemde sorun yaşandığının altını çizen Çelik, fiyatların yeniden belirlenmesi ve SUT'un revize edilmesi için toplanacaklarını kaydetti.