Uzmanlar, süt hormonunun fazla salgılanmasının meme, yumurtalık, kemik, böbrek üstü bezi, böbrek ve yumurtlama, karbonhidrat metabolizması ve bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebildiği uyarısında bulunuyor.
Yüksek süt hormonu seviyelerinin, yüzde 10 oranında göğüslerden anormal süt gelmesine yol açtığını ifade eden uzmanlar, yüzde 15 oranında adet düzensizliğine veya adet görememeye ve yüzde 33 oranında çocuk sahibi olamama ve kemik erimesine neden olabildiğini belirtiyor.
Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Üreme Tıbbı ve İnfertilite Seksiyonu Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mesut Öktem, hipofiz bezindeki laktotrop hücrelerden süt hormonunun 3 farklı formda salgılandığını belirterek, süt hormonunun meme, yumurtalık, kemik, böbrek üstü bezi ve böbrek gibi organlarda çeşitli olumsuz etkileri olduğunu söyledi.
Yumurtlama, karbonhidrat metabolizması ve bağışıklık sistemi üzerinde de etkili olan süt hormonunun, yaş, adet dönemi, gebelik ve loğusalık dönemlerinde de etkinliğinin değiştiğini ifade eden Öktem, süt hormonu fazlalığının fizyolojik, ilaçlara bağlı veya patolojik nedenlerden dolayı ortaya çıktığını anlattı.
Öktem, süt hormonunun fazla salgılanmasında özellikle hipofiz tümörleri, hipotiroidizm, böbrek yetmezliği, anti-psikotik sorunlarda kullanılan ilaçların an durumlar olduğunu dile getirdi. Bununla beraber uykuda, egzersiz sonrasında, gebelikte ve loğusalıkta da süt hormonunun yükselebildiğini belirten Öktem, hastada süt hormonu yüksekliği tespit edildiğinde ikinci ölçümün hasta açken, dinlenmiş olarak sabah erken saatlerde yapılması gerektiğini söyledi.
Öktem, ''Yüksek süt hormonu seviyeleri, yüzde 10 oranında göğüslerden anormal süt gelmesine, yüzde 15 oranında adet düzensizliğine veya adet görememeye ve yüzde 33 oranında çocuk sahibi olamama (infertilite) ve kemik erimesine (osteoporoz)'' neden olabildiğine dikkati çekti. Özellikle çok yüksek süt hormonu seviyelerinde hipofiz tümörleri veya böbrek yetmezliği riski bulunduğunu vurgulayan Öktem, bu gibi durumlarda hipofizin manyetik rezonans görüntüleme ile incelenmesi gerektiğini belirtti.
Öktem, süt hormonu yüksek seviyelere ulaştığında hastaların çocuk sahibi olmalarında zorluklar yaşandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Bunun nedenleri incelendiğinde, hipofizi çalıştıran hormonun düzenli biçimde salgılanmaması, yumurtalığa etki eden hipofizden salgılanan hormonların etkinliği ile yumurtalığın salgıladığı östrojen hormonunun hipofize olan olumlu etkisinin bozulması, yumurtalıktaki bazı enzimlerin etkinliği ile yumurtalıktaki hormon sentezinin işlevini yapamaması dikkati çekiyor.
Sonuç olarak yumurtalıklarda yetersiz folikül gelişimi oluyor. Bütün bu mekanizmalar sonucunda üreme sisteminde bir fonksiyon bozukluğu meydana geliyor ve ve hastalarda adet düzensizlikleri, adet görememe ve elbette çocuk sahibi olmakta zorluklar izleniyor.''
İlaçla tedavi ediliyor
Süt hormonu yüksekliği tespit edilen hastaların çocuk istemeleri halinde, öncelikle tüm nedenlerin gözden geçirilmesi ve süt hormonunun normal seviyeye getirilmesi gerektiğini ifade eden Öktem'in verdiği bilgiye göre, bunun için Dopamin agonistleri olarak bilinen ilaçlarla hastaların tedavi edilebiliyor.
Eski nesil ilaçlar olduğu gibi, artık 2. nesil ilaçlar da tedavide kullanılıyor. 2. nesil ilaçlar, eski nesil ilaçlara göre tedavide daha etkili ve daha iyi tolere ediliyor. Son aylarda yeni bir 2. nesil ilaç da Türkiye'de piyasa sürülmüş ve süt hormonu yüksekliği olan hastalarda etkin ve güvenli bir şekilde klinik olarak kullanılıyor.
Süt hormonu fazlalığı kısırlığa yok açıyor
Süt hormonunun yüksek düzeyde salgılanması, başta adet görememe olmak üzere çeşitli nedenlerle bağlı olarak kısırlığa yol açabiliyor.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 8675 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "epidural" doğum uygulaması başladıDiyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde epidural doğum (prenses doğum) uygulaması başladı.
Karabük Üniversitesinde "Doğum Yönetiminde Sanal Gerçeklik Uygulamasının Geliştirilmesi" projesi geliştirildiKarabük Üniversitesinde (KBÜ) geliştirilen "Doğum Yönetiminde Sanal Gerçeklik Uygulamasının Geliştirilmesi" projesi, doğum süreçlerinde anne adaylarının ve sağlık çalışanlarının deneyimlerini iyileştirmeyi hedefliyor.
Terme'de Gebe Okulu, anne adaylarına destek sunuyorCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan "Normal Doğum Eylem Planı" kapsamında Terme Devlet Hastanesinde açılan Gebe Okulu eğitimlerine hız verildi.
Hastanelerde ve tıp merkezlerinde gebe okulu açılması zorunluluğu getirildiKadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı dalında faaliyet gösteren Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler, üniversite hastaneleri ve özel hastaneler ile tıp merkezlerinde gebe okulu açılması zorunlu olacak.
- 15:28 - AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- 12:13 - İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 11:58 - Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- 16:58 - TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı
- 16:13 - 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
- 15:33 - Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandı
- 17:03 - TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 16:10 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49
- 15:58 - "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı
- 15:53 - Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandı
- 15:38 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "epidural" doğum uygulaması başladı
- 15:38 - Trabzon'da "Geçmişten Günümüze Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 15:38 - Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünden "medikal firma yetkililerinin ameliyatlara müdahil olduğu" iddiasına ilişkin açıklama
- 15:28 - Ümraniye'de sağlık görevlilerine saldırıp ambulansa zarar veren zanlı yakalandı
- 14:33 - Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nde ilkokul yararına kermes düzenlendi
- 14:23 - Vali Aksoy, Yunus Emre Devlet Hastanesi'nin otopark alanındaki çalışmaları inceledi
- 14:08 - Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu toplandı
- 12:28 - Acil tıp teknisyeni iş hayatının stresini Karadeniz'de zıpkınla balık avlayarak atıyor
- 11:28 - Yeşilay "sanal kumara" savaş açtı
- 11:13 - Kocaeli'de ücretsiz kanser taraması yapılıyor
- 11:08 - Annesinden karaciğer nakledilen bebeğe aynı ameliyatta bağırsaktan da safra yolu yapıldı
- 16:53 - Fast food tüketimi öğrenme bozukluklarına neden oluyor
- 16:43 - Antalya'da tedavisi süren Ferdi Tayfur ameliyat edildi
- 15:28 - Türkiye'nin gençlik profili ortaya çıkarıldı
- 15:13 - Kayseri'ye Türkiye'nin 16'ncı Adli Tıp Grup Başkanlığı kuruldu
- 15:08 - İzmir'de 2018'de anestezide azot verildiği iddiasıyla beyin felci geçiren çocuk öldü
- 14:58 - Trabzon'da "Uluslararası Sağlık Zirvesi" düzenlenecek
- 14:48 - Ümraniye'de sağlık ekiplerinin tedavisini reddeden bir kişi ambulansı yumrukladı
- 14:33 - Ordu'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 14:23 - Kırklareli'nde Yenidoğan Canlandırma Programı kapsamında sağlık personeline eğitim verildi
- 14:08 - Bilecik Sağlıklı Hayat Merkezi, yeni binasında hizmet vermeye başladı
- 13:48 - Bakan Göktaş, "Dijital Dünyada Çocuk Çalıştayı"nın açılışında konuştu:
- 13:28 - ABB'nin evde sağlık ve danışmanlık hizmeti 572 vatandaşa ulaşıyor
- 13:13 - Enuygun'dan Türkiye'nin yedi bölgesinden termal ve kaplıca önerileri
- 12:58 - Muş'ta hasta bebek ambulans uçakla Ankara'ya nakledildi
- 20:08 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programına katıldı: (1)
- 19:23 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programında konuştu:
- 19:03 - Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kalp hastalıklarına yönelik panel düzenlendi
- 17:13 - Çorum'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 16:58 - Diyarbakır'da 1553 sağlık çalışanı katıldıkları eğitim programlarında sertifika aldı
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim