• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 10 °C

Suriyeli sığınmacılara ilaç hizmeti veren eczacılar mağdur

Suriyeli sığınmacılara ilaç hizmeti veren eczacılar mağdur
İçişleri Bakanlığı'na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Türkiye nüfusunun yüzde 4,37'sini oluşturan Suriyeli sığınmacıların reçete bedellerini eczacılara 6 aydır ödemedi.

Suriyeli sığınmacıların ilaç ihtiyaçlarını karşılayan, faturalarını kesen eczacıların, ödemelerini alamadıkları için hizmet veremez duruma geldiğini dile getiren Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Ecz. Nurten Saydan, "Suriye’den Türkiye’ye göç edenlerin ilaç bedellerinin ödenmesi 2018 yılı mart ayından itibaren Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Devir olduğu günden bu yana yani 6 aydır eczacılarımıza herhangi bir ödeme yapılmadı” dedi.

Türkiye'de 3.5 milyonu aşkın Suriyeli sığınmacıların en çok yaşadığı illere baktığımızda İstanbul, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay, Adana, Mersin, Bursa, İzmir ve Kilis bulunuyor.

Suriyeli sığınmacıların nüfusa göre oranlarına baktığımızda ise, İstanbul'un yüzde 3,75'i, Şanlıurfa'nın yüzde 23,71'ini, Gaziantep'in yüzde 19,47'sini, Hatay'ın yüzde 28,09'unu oluşturuyor. Kilis'in nüfusu 136 bin 319'dur. Buna karşın bu ilimizde 130 bin 487 Suriyeli sığınmacı bulunuyor. Nüfusa oranına baktığımızda Kilis'in yüzde 95,72'sini Suriyeli sığınmacılar oluşturuyorlar.

suriyeli-siginmacilar.jpg

"Özellikle bu illerdeki eczacılar reçete bedellerini alamadıkları için bu durumdan ağır şekilde etkileniyorlar" diyen Saydan, "4 bin 500 eczacı mağdur" dedi.

Saydan açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün devir almasından bugüne altı ay geçmesine rağmen eczacılara herhangi bir ödeme yapılmamış olması eczacıları mağdur etti. Faizlerin yüzde yirmileri aştığı günümüzde bu tutuma anlam vermek mümkün değil. Özellikle Suriyeli nüfusun yoğun yaşadığı şehirlerde ilaç hizmeti veren eczacılar bu durumdan en ağır şekilde etkilendiler. Kurumla yapılan görüşmelerde ise akıllara zarar bürokratik işlemlerle en az yirmi gün daha para alamayacakları söylenince kuruma güvenerek iş yaptıklarına pişman oldular.

KOORDİNASYON EKSİKLİĞİNDEN DOLAYI ECZACI MAĞDUR

Yapılan görev dağılımında reçete incelemesi SGK’da yapılıyor, reçete parası AFAD’dan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne gönderiliyor. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne ise sadece aradaki koordinasyonu sağlamak düşüyor. Geçtiğimiz altı aylık dönemde ise kontrolü bitmiş reçetelerin illere kargo ile gönderme işi bile beş ay sürdü. Halen Ağustos ayının 15’i gibi belki para yatırılabilir söylemleri eczacıları iş yapamaz hale getirdi.

Yetkililerden bir an evvel geciken reçete bedellerinin eczacılara ödenmesini, konu hakkında net tarih verilmesini, bu işe düzgün basiretli bir çözüm üretilmesini istiyoruz. Aksi halde bu uygulama sürdürülebilirlikten çıkmaktadır. Eczacıları borç batağına sokmadan gerekli düzenlemeler kurum tarafından şeffaf bir şekilde bir an evvel yapılmalıdır.

TEİS olarak bu sorunun ulusal halk sağlığı sorununa dönüşmemesi için ilgili ve yetkili birimlerden Suriyeli mülteciler tarafından alınan ilaçların bedellerinin doğru düzgün bir planlama ile bir an evvel ödenerek belirsizliğin ortadan kalkmasını ve eczacılarımızın mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4694 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim