• BIST 9477.34
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Sürekli yorgunsanız yediklerinizi değiştirin

Sürekli yorgunsanız yediklerinizi değiştirin
Eğer kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız nedeni yaşlılık ya da çok çalışmamak olmayabilir. Buna yiyip içmedikleriniz de yol açabilir.

Örneğin güne yumurta yiyerek başlamamak, karbonhidrat tüketmemek, yeterli miktarda yeşillik yememek gibi. İngiliz beslenme terapisti Jackie Lynch neler yapılması gerektiğini anlattı.

Eğer kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız nedeni yaşlılık ya da çok çalışmamak olmayabilir. Buna yiyip içmedikleriniz de yol açabilir. Örneğin güne yumurta yiyerek başlamamak, karbonhidrat tüketmemek, yeterli miktarda yeşillik yememek gibi. İngiliz beslenme terapisti Jackie Lynch neler yapılması gerektiğini anlattı.

Kendinizi sürekli yorgun mu hissediyorsunuz? Pek çok kişi 'yaşlandık artık'ı bu sorunun nedeni olarak gösteriyor. Fakat yorgunluğun temel sebebi sadece yaşlılık değil. Eğer okuyacaklarınız size bir yerlerden tanıdık gelirse, o zaman harekete geçmenin tam zamanı. İster 29 ister 69 yaşında olun, beslenme alışkanlıklarınız ve yaşam tarzınız yorgunluğunuzun temel sebebi olabilir. Sadece birkaç değişiklik ve yeni alışkanlık eneıjinizi olumlu yönde etkilemeye yeter. İngiliz beslenme terapisti Jackie Lynch yeni kitabı '10 Günlük Enerji Diyeti'nde bu konuya değinerek sürekli yorgun hissetmenize yol açabilecek farklı nedenleri, muztarip olabileceğiniz diğer semptomları ve halsizliğe iyi gelen, sizi tekrardan hayata döndürecek besin mad-delerini sıraladı.

İşte kitaptan birkaç örnek...

Semptomlar: Halsizlik, baş ağrısı ve solgunluk.

Olası neden: Demir eksikliği.

Ne yemeli: Yumurtanın sarısı muazzam bir demir kaynağı. Demire hemoglobin, yani kırmızı kan hücresinde bulunan ve vücuda oksijen taşıyarak enerji üretilmesini sağlayan protein, üretebilmek için ihtiyaç duyarız. Demir eksikliği sizi zayıf ve güçsüz hissetmenize neden olacak bir tür anemiye sürükleyebilir. Bu durum regl döneminde yüksek miktarda kan kaybeden kadınlar arasında daha yaygın. Yumurtayı çay ile tüketmeyin, taneler emilimi engelleyebilir. C vitamini bakımından yüksek besinleri bitkisel demir kaynakla-rıyla tüketmek emilimi arttırmayı sağlar.

KARBONHİDRAT DÜŞMAN DEĞİL

Semptomlar: Kabızlık, tatlı krizleri ve yetersiz fiziksel perfor-mans.

Olası neden: Karbonhidrat eksikliği.

Ne yemeli: Pirincin kahverengisi olan çeltik. Bol lifli, karbon-hidratça zengin bir kaynak. Şu sıralar popüler olan düşük karbonhidrat diyetlerine karşı, karbonhidratlar tüketimi aslın-da enerji elde etmenin kolay ve kısa bir yolu. Beyaz pirinç yeri-ne kahverengi olanı tüketmek, vücudunuz lif bakımın zengin kahverengi pirinci daha uzun sürede sindireceğinden sürdü-rülebilir eneıji sağlar. Her gün 5 porsiyon sebze, kahvaltıda bir kase yulaf ezmesi yiyin. Beyaz ekmek yerine tam buğday tercih edin.

HER GÜN İKİ AVUÇ YEŞİLLİK

Semptomlar: Halsizlik, kas ağrıla-rı ve kaygı bozukluğu.

Olası neden: Magnezyum eksikliği.

Ne yemeli: Ispanak gibi yeşil yap-raklı sebzeler magnezyum ba-kımından çok zengin. Eğer bu mineralin eksikliğini çekiyor-sanız, tam anlamıyla tükenmiş hissedersiniz. Bunu nedeni mag-nezyumun adeta vücudun moto-runu başlatan anahtar görevin-de olması. Çünkü magnezyum vücuttaki eneıji üretim sürecini ateşleyen enzimleri aktive eder. Her gün iki avuç yeşil yapraklı sebze yiyin. Tam buğday ekme-ği, çeltik gibi tam tahıl gıdaları tercih edin.

BALIKZIYAFETİ ÇEKİN

Semptomlar: Halsizlik, hafıza sı-kıntıları ve kaygı bozukluğu.

Olası neden: B12 eksikliği.

Ne yemeli: Sardalye, somon ve ton balığı harika B12 kaynakla-rı. Tüm B tipi vitaminler eneıji seviyesini desteklemek adına önemli rol oynar. B12 vitamini B9 ile ortak çalışarak kırmızı kan hücresi üretir ve kandaki demi-rin emilimine yardımcı olur. B12 doğal olarak hayvansal gıdalarda bulunduğundan et, balık ve yumurta tüketin. B12 bakımından zengin güveç gibi yemekler yiyin.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2889 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim