• BIST 9476.85
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Sünnete hazırlanmayan çocuk travma yaşayabilir

Sünnete hazırlanmayan çocuk travma yaşayabilir
Üroloji Uzm. Op. Dr. Tuğanalp: "Sünnet üroloji ya da çocuk genel cerrahi uzmanı tarafından yapılmalıdır"

Avrupa Hospital Üroloji Uzm. Op. Dr. Ahmet Tuğanalp, sünnetin, toplumumuzda çocuk ve ailesi için son derece önemli bir olay olması nedeniyle bunu çocuk için en kabul edilebilir hale getirmenin, ailelerin görevi olduğunu belirterek, "Çocuk asla sünnet ile korkutulmamalı, sünnet öncesi rahatlatılmaya çalışılmalıdır. Uygun şekilde sünnete hazırlanmayan ve psikolojik travma yaşayan çocuk bir uzvunun kaybolacağını veya ailesinin kendisini bu yöntemle cezalandıracağını düşünüp ileriki yaşamında kişilik ve cinsel problemlerle karşılaşabilir” dedi. 

Op. Dr. Ahmet Tuğanalp, sünnet işlemini anlayacak yaştaki çocuğa sünnetin anlatılıp, ikna olması sağlanarak, sünnet için motive edilmesi gerektiğini söyledi. Çocuklar için en önemli stres faktörünün, en hassas organında ağrı duyma korkusu olmasından ötürü gerekli hassasiyetin gösterilip, önlemlerin alınması gerektiğine vurgu yapan Tuğanalp, sünnet yöntemlerinin de günümüzde değişiklik gösterdiğini kaydetti.

Değişen sünnet yöntemlerinden bahseden Op. Dr. Ahmet Tuğanalp, “Sünnet günümüzde en sık klasik cerrahi yöntemle yapılmaktadır. Bunun dışında çan yöntemi, koter ve laser kullanılmaktadır. Günümüzde sünnetin koterle yapılması sağlık bakanlığı tarafından yasaklanmıştır. Klasik cerrahi yöntemde; sünnet işlemi için gerekli cerrahi alan temizliği yapılıp, penise lokal anestezi uygulanıp penis başı ve sünnet derisi arasındaki yapışıklıklar temizlenip, yeterli uzunlukta sünnet derisi kesilip, kanamalar kontrol edilip yara ağızları eriyebilen dikişlerle dikilip, uygun pansuman malzemesi ile sarılır" diye konuştu.

SÜNNETİN RİSKLERİ NELERDİR?
Sünnetin bazı riskleri olabileceğine de dikkat çeken Tuğanalp, aşırı ve geç kanamalar, pipi başının yaralanması, sünnet hataları ve enfeksiyon gelişmesi olarak sıraladı. Sünnetin basit ve sorunsuz bir işlem olarak görülmesine karşın doğru ve özenli yapılmadığı durumlarda ciddi sağlık problemlerine yol açan önemli bir cerrahi girişimi olduğunu kaydeden Op. Dr. Ahmet Tuğanalp şöyle devam etti:

“Bu nedenle kanama bozuklukları yönünden araştırılmadan, gerekli hijyenik şartlar oluşturulmadan yapılmamalıdır. Sünnet çocuğun tüm ergenlik yaşamını, sağlıklı cinsel gelişimini ve erişkin cinsel yaşamını etkileyeceğinden, hastane ortamında steril şartlarda, konunun uzmanı ve problemle karşılaştığında sorunu çözebilecek hekimler tarafından yapılmalıdır.Tüm bunlar göz önüne alınarak sünnet ideal olarak Üroloji veya çocuk cerrahi uzmanı tarafından hastane ortamında yapılmalıdır. Çocuk asla sünnet ile korkutulmamalı, sünnet öncesi rahatlatılmaya çalışılmalıdır. Uygun şekilde sünnete hazırlanmayan ve psikolojik travma yaşayan çocuk bir uzvunun kaybolacağını veya ailesinin kendisini bu yöntemle cezalandıracağını düşünüp ileriki yaşamında kişilik ve cinsel problemlerle karşılaşabilir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3515 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim