Sünnetin sağlık kuruluşlarında ve hekimlerce yapılmasının son derece önemli olduğunu ifade eden Medical Park İzmir Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erdal Türk, “Sünnet cerrahi bir işlemdir ve yapılacağı en uygun yer ameliyathanedir. 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren sünneti yalnızca hekimlerin yapabileceği hüküm altına alınmış ve toplumda 'sünnetçi' diye tabir edilen kişilerin sünnet yapması yasaklanmıştır. Sünnet işleminin uygun olmayan koşullarda ve ehliyetsiz kişilere yaptırılması, özellikle bulaşıcı hastalıklara ve sünnet sonrası oluşabilecek bazı komplikasyonlara davetiye çıkarır” dedi.
Psikolojik soruna neden olabilir
Sünnet için en uygun yaş aralığının 0-2 yaş ya da 6 yaş sonrası olduğunu kaydeden Doç. Dr. Erdal Türk, “Biz 2-6 yaş arasındaki çocuklarda sünnet yapılmasını özellikle psikolojik nedenler yüzünden önermiyoruz. Fallik-odipal dönem olarak adlandırılan bu evre, çocuğun temel anatomik farklarını keşfetmesi ve kendi cinsel kimliğinin temellerinin oluşumu için önemlidir. Bu dönemde çocukların cinsel organına yapılacak müdahalelerin çocukta ileride psikolojik sorunlara yol açabileceği görüşü yaygındır. Bu yüzden zorunlu haller dışında 2-6 yaş aralığında sünnet yapılmasına sıcak bakmıyoruz” diye konuştu.
"Sünnetin mevsimi yoktur"
Sünnetin mevsimle ilgisi olmadığını belirten Medical Park İzmir Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erdal Türk, “Sünnet Türk toplumunda hijyen, tıbbi, dini ve sosyokültürel nedenlerle yapılmaktadır. Bazı aileler kış aylarında, çocuklar genelde evde olduğu için yarıyıl tatilinde çocuklarını sünnet ettirerek çocuklarının yaz tatilini rahat geçirmelerini arzu ediyor, bazı aileler ise yaz tatili döneminde çocuklarını sünnet ettiriyorlar. Bu karar tamamen ailelerin kişisel tercihleriyle ilgili bir durumdur. Sünnetin yaz veya kış döneminde yapılması çocuk üzerinde gerek iyileşme gerekse psikolojik yönden herhangi bir fark olmaz” diye konuştu.