Ünlü CEO Steve Jobs, 2004 yılında pankreas kanserine yakalanmıştı. Daha sonraki yıllarda karaciğer nakli de yaptırdığı söylenen Jobs, geçtiğimiz hafta hastalığına yenik düştü. Bu olayın ardından da gözler yeniden bu kanser türüne çevrildi. Birçok ünlü ve başarılı insanın hayatını kaybetmesine sebep olan pankreas kanserinden korunmak mümkün mü? Bütün dünyada her yıl kanser oranı hızla artıyor. Pankreas kanseri; Amerika'daki kanser ölümlerinde 4'üncü sırada yer alıyor. Her yıl artarak 50 bine yaklaşan vakaların, yaklaşık 45 bini ise hayatlarını kaybediyor. Her yıl binlerce kişinin ölümüne neden olan bu kanserin nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Raf ömrü uzun gıdalar, koyu yeşil ve kırmızı gıdalardan uzak durmak, dengesiz ve bilinçsiz olarak radyasyona maruz kalmak, su alımında da toksik olan su tüketmek, mısır şurubu içeren pek çok sıvı içecek.
İnorganik beslenme, fazla miktarda doymuş yağ tüketimi, aşırı alkol ve sigara kullanımı ile sebze ve meyvelerdeki böcek ilaçları.
Şeker hastalığı, bazı mide hastalıkları, kimyasal maddelere ve tarım ilaçlarına maruz kalma gibi etkenler.
Dengesiz beslenme. Genellikle aşırı miktarda kırmızı et tüketmek.
Sucuk, sosis, konserve gıdalar ile raf ömrü çok uzun maddeleri tüketmek.
İŞTAHSIZLIK VE KİLO KAYBI
Çoğu hastada pankreas kanseri geç evrede meydana çıkar. Bunun nedeni; hastanın bazı şikayetlerini saklaması ve doktorun tetkikleri zamanında yapamamasıdır. En sık görülen pankreas kanseri belirtileri şöyledir: Karın ağrısı, sarılık, iştahsızlık ile hızlı kilo kaybı, bulantı, hazımsızlık, hıçkırık ve ishal.
TEŞHİS İÇİN TOMOGRAFİ
Pankreas kanserinin teşhisinde, bilgisayarlı tomografi ve ultrasonografi kullanılır. Ultrasonografi; iki santimetreye kadar olan tüm tümörleri gösteren bir yöntemdir. Kontrastlı bilgisayarlı tomografi; bütün batını ve şüpheli lenfleri gösterme konusunda ultrasondan çok daha iyidir. Bir santimlik lezyonları bile gösterebilir.