• BIST 9879.06
  • Altın 3064.941
  • Dolar 35.4718
  • Euro 36.3018
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 16 °C

Su kaybı nelere yol açıyor?

Su kaybı nelere yol açıyor?
Yazın en sıcak günlerinin yaşandığı şu günlerde tutulacak oruç, vücudun su dengesini bozarak, fiziksel kapasitede düşmeye sebep olabilir.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Yasemin Bradley, yazın en sıcak günlerinin yaşandığı şu günlerde tutulacak orucun, vücudun su dengesini bozarak, fiziksel kapasitede düşmeye sebep olabileceğini söyledi. Bradley, iftardan sahura kadar geçen sürede alınan doğal mineralli suyun, gün boyu kaybedilen su miktarının geri kazanımı için oldukça önemli olduğunu belirtti.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Yasemin Bradley, yazın en sıcak günlerinin yaşandığı şu günlerde tutulacak orucun, vücudun su dengesini bozarak fiziksel kapasitede düşmeye sebep olabileceğini söyledi. Bradley, iftardan sahura kadar geçen sürede alınan doğal mineralli suyun, gün boyu kaybedilen su miktarının geri kazanımı için oldukça önemli olduğunu belirtti.

Bradley, yılın en sıcak günlerinin yaşandığı şu günlere denk gelen Ramazan ayında, oruç tutanlarda oluşacak su kaybının önlenmesi için yapılması gerenkenler üzerine ANKA’ya açıklamalarda bulundu. Ağustos ayında, yazın en sıcak günlerinin yaşanabileceğine dikkat çeken Bradley, bu aya rastlayan Ramazan ayında tutulacak orucun, vücudun su dengesini bozarak, fiziksel kapasitede düşmeye sebep olabileceğini belirtti.

KAYBEDİLEN SU MİKTARININ YERİNE KONMASI ZORLUK YARATIYOR
Yetişkin bir kişinin günlük tüketmesi gereken su miktarının 2.5 litre olduğunu ifade eden Bradley, şöyle devam etti:
"Vücudun ihtiyacı olan suyun 1.5 litresi içeceklerden, 1 litresi ise yiyeceklerden sağlanıyor. Bu da günde ortalama 8 bardak suya tekabül etmekte. 30 derecenin üzerindeki sıcaklarda ise bu ihtiyaç 4-5 litreye kadar çıkabiliyor. Sıcaklarla beraber kaybedilen sıvı miktarı ile almamız gereken doğal mineralli su miktarı da artıyor. Ramazan ayının da bu sıcaklara denk geldiği düşünülürse, oruç tutulan dönemde kaybedilen su miktarının tümünün yerine konması vücut için oldukça zorluk yaratıyor."

SUSUZLUK NELERE YOL AÇIYOR?
Susuzluk hissinin, organizmanın suyunun yüzde 1’ini kaybettiğinde ortaya çıktığını kaydeden Dr. Yasemin Bradley, "70 kilogramlık bir insan 700 gram su kaybedince vücut alarma geçerek öncelikle böbrekler su tutmaya başlıyor. Halsizlik ve dikkat eksikliği ile süregelen bu durum fiziksel kapasitede düşmeye neden oluyor. Vücudumuz yüzde 1 oranında susuz kaldığında fiziksel kapasitemiz yüzde 10, yüzde 2 susuz kaldığında fiziksel kapasitemiz yüzde 20 azalıyor" dedi.

RAMAZAN’DA SU KAYBININ ÖNLENMESİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Bradley, su kaybının önüne önlenmesi için oruç tutan kişilere ise şu önerilerde bulundu:
"Ramazan ayında kaybedilen suyun tümünün yerine konması zor fakat iftardan başlayarak alacağınız doğal mineralli sular, maden suyu ve çaylar bu açığı kapatmanıza yardım edebiliyor. Ayrıca iftar yemeği sırasında alacağınız doğal mineralli su, gün boyu azalan sıvı miktarınızı düzenleyerek daha sağlıklı bir Ramazan geçirmenizi sağlayabilir."



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2808 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim