• BIST 9232.9
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 10 °C

Su içmeyi sevmiyoruz ama tuza bayılıyoruz

Su içmeyi sevmiyoruz ama tuza bayılıyoruz
Yemeğin tadına bakmadan eklenen tuz ve gün boyu iki-üç bardak suyla yetinmek... Bu iki kötü alışkanlığın, böbreklerin işlevini kaybetmesine neden olduğu belirtiliyor ...

Yemeğin tadına bakmadan eklenen tuz ve gün boyu iki-üç bardak suyla yetinmek... Bu iki kötü alışkanlığın, böbreklerin işlevini kaybetmesine neden olduğu belirtiliyor. Doç. Dr. Ülkem Yakupoğlu; Türkiye'de böbrek yetmezliğinin çok sık görülmesinin en önemli nedenlerinin başında suyu sevmeyip tuza bayılmamız geldiğine dikkat çekerek, şu bilgileri verdi:
Böbrekler, kanı temizledikten sonra atık maddeleri su fazlası ile idrar haline getirip vücuttan atıyor. Eğer yeterli miktarda su girişi olmazsa zehirli maddelerin atılımı gerçekleşemiyor.

KAN BASINCINI YÜKSELTİYOR
Vücudumuzun günlük tuz ihtiyacı 5-6 gramdır. Bunun yaklaşık 2 gramı yemeklere hiç tuz konulmasa bile gün içinde yenen sebze ve meyvelerden alınır.
Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği'nin araştırmasına göre; Türk halkı günde yaklaşık 18 gram tuz tüketiyor.
Fazla miktarda tuz, böbrek içindeki kılcal damar dolaşım sisteminde kan basıncını yükseltir. Küçük kılcal damarlar yırtılarak harap olur.

NE KADAR SU VE TUZ?
Sağlıklı bir insan ağırlığının yüzde 60'ı sudur. Normal kiloda erişkin bir kadın günde 1.5-2 litre, erkekler ise günde 2-2.5 litre su içmelidir.
Çok su içmek de az su içmek kadar zararlıdır. Günde 4-5 litre su içtiğinizde böbreklerin idrarı konsantre etme yeteneği zorlanr.
Yemek masasında kesinlikle tuz bulundurmayın. Yemeklere az tuz atın.

 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2644 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim