• BIST 9275.37
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 14 °C

Stresle mücadele için mutlaka deneyin!

Stresle mücadele için mutlaka deneyin!
Yoğun bir stres ve baskı altında yaşadığınızı düşünüyorsanız, stresten kurtulmak elinizde... Dünyanın ilk stres aşısını üreten ve hayvanlar üzerindeki başarılı testlerden sonra insanlar...

Dünyanın ilk stres aşısını üreten ve hayvanlar üzerindeki başarılı testlerden sonra insanlar üzerindeki deneylere başlamaya hazırlanan Stanford Üniversitesi uzmanı Robert Sapolsky, Amerikan Wired dergisine stresin hayatımızdaki önemini anlattı.

Sapolsky’ye göre stres tek başına ölümcül bir hastalığa neden olmuyor ama ciddi hastalıkların hepsini daha tehlikeli hale getiriyor. Stresle ilişkili rahatsızlıkların listesi, soğuk algınlığından bel ağrısına, Alzheimer’dan depresyona ve kalp krizine kadar yayılıyor. Stres kasları köreltirken, kemikleri de zayıflatıyor. Yetişkin tipi diyabeti kötüleştiriyor. Ayrıca bağışıklık sistemini zayıflattığı için antibiyotiklerin etkisini azaltıyor, hastalıklarla savaşmayı zorlaştırıyor.

Uzmanlara göre kişinin sosyal statüsü stres seviyesini de belirliyor. Makak maymunları üzerinde yapılan bir araştırmada aynı yağlı diyetle beslendikleri halde “üst sınıflardan” gelenlerde daha az kalp hastalığı görüldü. Kast sisteminin etkili oluduğu makaklar arasında alt sınıfta olanların strese bağlı tansiyon ve nabız artışı dikkat çekti.

Stresle mücadale için:

KORKULARINIZLA YÜZLEŞİN:


Norveçli pilotların incelendiği bir araştırmada, korkularla yüzleşmenin stresi azalttığı görüldü. Paraşütle ilk kez atlayacak olan askerler atlayıştan önce saatlerce stres altında olmalarına karşın, paraşütle atladıklarında -korkularıyla yüzleştikleri anda- büyük bir rahatlama yaşadı ve vücutlarındaki stres hormonu seviyesi bir anda azaldı.

ARKADAŞ EDİNİN:

 Sosyal ilişkiler strese karşı çok güçlü bir kalkan. Maymunlar üzerinde yapılan bir araştırmada toplumdan izole yaşayan hayvanların stres seviyesinin daha yüksek olduğu ayrıca ölüm oranlarının da arttığı görüldü.

MEDİTASYON YAPIN:

Birçok çalışma, çok kısa süren meditasyon seanslarının bile stres ve tedirginliği azalttığını gösteriyor. Chicago Üniversitesi uzmanları meditasyonun insanların negatif ve stresli düşüncelerden kurtulmasını sağlayarak işte daha verimli olmalarını sağladığını belirtiyor.

EGZERSİZ YAPIN: Egzersizin stresle başa çıkmada etkili bir silah olduğu bilinir ancak işin sırrı sporu isteyerek yapmak. Eğer kendinizi zorluyor ve isteksiz bir şekilde spor yapıyorsanız bu sizi daha stresli yapabilir.

UYKUNUZU ALIN:

Uykusuzluk yalnızca yorgun hissetmek değildir. Son yıllarda yapılan çalışmalar, tek bir gece bile yetersiz uyumanın stresi artırabildiğini ortaya koydu. Artan stres, uykusuzluğu beraberinde getirecek ve uykunuz olduğu halde uyumanız zorlaşacaktır. Sonuç daha fazla stres ve daha fazla uykusuz gece olabilir.

KAVGA ETMEYİN:

Robert Sapolsky’nin araştırmalarına göre sakin şekilde kavga edebilen kişiler daha az stresli oluyor.
 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2801 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim