• BIST 9484.44
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Stres ve düzensiz uyku kalp hastalıklarını tetikliyor

Stres ve düzensiz uyku kalp hastalıklarını tetikliyor
Bitlis’in Tatvan Devlet Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Uzmanı Uzm. Dr. Yaşar Akay, düzensiz uyku ve stresin kalp hastalıklarını tetiklediğini söylüyor.

Düzensiz uykunun insan metabolizmasını bozduğunu kaydeden Akay, "Günlerce düzensiz uyku geçiren kişilerde zamanla kalbin düzenli kan pompalayamaması nedeniyle bu hastalık ortaya çıkabiliyor. Ve bu da kalp yetmezliğine neden oluyor." diye konuşuyor.

Stresin de kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa neden olduğunu söyleyen Akay, mümkün oldukça düzensiz uyku ve stresten uzak durmayı öneriyor. Stresin en çok kalbi vurduğuna dikkat çeken uzman, "Modern toplumun hastalığı olarak ifade edilen stres, aslında günlük yaşamın bir parçası. Yapılan bir araştırmada; işyerindeki stresin en fazla 50 yaş altı kadınları etkilediği, 50-64 arası kadınlarda ise diğer risk faktörlerinin kalp hastalıkları gelişimi için daha fazla riskli olduğu görülmüştür." diyor.

Organizmanın strese üç aşamada tepki verdiğini anlatan Akay şu bilgileri veriyor: "Alarm aşaması, kişide fiziksel ve kimyasal değişmeler sonucunda kalp atışlarındaki hızlanma, tansiyondaki yükselme ve solunumdaki hızlanma ile gelişen ani adrenalin salgılanmaları ile tanımlanır. İkinci aşama olan direnme aşamasında ise; kaybedilen enerji, yeniden kazanılmaya ve bedendeki tahribat giderilmeye çalışılır. Kalp atışı, tansiyon, solunum düzene girer, kas gerilimi nispeten azalan birey, strese karşı koymak için çaba göstermeye başlar. Son aşama olarak tanımlanan tükenme aşamasında, bireyin gayreti kırılır ve davranışlarında ciddi derecede sapmalar ve hayal kırıklıklarının yaşandığı bir evreye girilir. Tükenme aşamasında da, parasempatik sinir sistemi etkindir. Tüm bu nedenlerden dolayı ağır stres altında bulunan kişiler, dönemsel olarak kapsamlı bir kardiyolojik muayeneden geçirilmeli."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3137 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim