SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığının SGK çatısı altında birleştirilmesinin üzerinden tam yedi yıl geçti. Sosyal güvenlik kurumlarının birleşmesi sonrası her sene mayıs ayında sosyal güvenlik haftası kutlanıyor. Etkinliklerde en temel insan hakkı olan sosyal güvenlik hakkında bilinçlendirme ve farkındalık oluşturulmaya çalışılıyor.
İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürü Murat GÖKTAŞ sosyal güvenlik alanında yazılar yazan gazeteciler için kahvaltılı bir basın toplantısı düzenleyerek çeşitli açıklamalar yaptı.
SSK’LI OLMAK İÇİN ÇALIŞMAK ŞART
SGK İstanbul İl Müdürü Murat GÖKTAŞ daha önce bizim de köşemizde sizlere aktardığımız gibi SSK sigortalısı olmak için mutlaka fiili çalışmanın olması gerektiğini, vatandaşlarımızın, paravan şirketler kurarak sizi sigortalı yapacağım vaadiyle paralar topladığını, bu kişilere para vererek kendisini SSK sigortalısı olarak gösterten vatandaşların ilk başlarda e-devlet şifresi ile sigorta hizmetlerini görebildiklerini ancak 3-4 ay sonra bu iş yerlerinde inceleme yapılarak fiili çalışması olmadığı halde SSK sigortalısı olarak bildirilen hizmetlerin iptal edildiğini belirterek vatandaşların kimseye para vermemesini, SGK’ya başvurarak isteğe bağlı sigortalı olmasını ve primini de mutlaka kendisinin bankaya yatırması gerektiğini belirtti.
PART-TİME ÇALIŞANLAR EKSİK SÜRELERİN PRİMİNİ YATIRABİLİR
SGK İstanbul İl Müdürü Murat GÖKTAŞ’ın anlamlı bulduğumuz bir diğer açıklaması ise kısmi süreli iş sözleşmesiyle veya ev hizmetlerinde çalışan ve ay içinde çalışma gün sayısı 30 günden az olanların, eksik kalan süreleri isteğe bağlı sigorta yoluyla 30 güne tamamlama haklarının bulunmasıdır. Bu durumdaki kişilerin isteğe bağlı sigorta primleri SSK statüsüne sayıldığı gibi isteğe bağlı sigortalı olmamışlarsa bile diledikleri zaman borçlanma yoluyla primi ödenmeyen bu süreleri borçlanmayla kazanabilecekler.
Kısmi süreli çalışan ve ev hizmetlerinde haftada ya da 10 günde bir çalışan kadınların böylesi önemli bir düzenlemeden yararlanabilmesi için kayıt altına alınmasının önemini vurgulayan Murat GÖKTAŞ, bunları çalıştıranların mutlaka sigortalı bildirmesini isteyerek bunların 24 ay boyunca devlet tarafından teşvik edildiğini ve priminin yaklaşık yüzde 65’inin de devlet tarafından karşılandığını belirtti.
YÜKSEK EMEKLİ MAAŞI İÇİN YÜKSEK PRİM ÖDEMEK ŞART
SGK İl Müdürü Murat GÖKTAŞ, emekli aylığı miktarı ile ilgili kamuoyunda sağlıklı olmayan bilgilerin kulaktan kulağa yayıldığını, asgariden prim ödeyenin emekli aylığının da asgari olacağını, yıllarca düşük prim ödeyen vatandaşın 1-2 sene yüksek prim ödemekle maaşının fazla yükselmeyeceğini, emekliliği gelmesine rağmen yaşı beklerken 2-3 gün üzerinden tavandan prim ödeyenin maaşının değişmesinin söz konusu olmadığını belirterek açıklamalarının doğruluğu için bir simülasyon aylık bağlatarak bizlerle paylaştı.
Örnek simülasyon aylık miktarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Örneğimizde 1989 yılından bu yana hep asgari ücretten prim ödemiş birine 929 TL aylık bağlandı. Aynı sigortalı son beş yıldan bu yana prim gün sayısına ihtiyacı olmadığı için kendisine son beş yıldan bu yana ayda 3 gün tavandan sigorta bildirmiş olsa idi alacağı aylık sadece 7 TL artışla 936 TL olarak hesaplandı. Dolayısıyla belirtmeliyiz ki; emekli aylığını yükseltmenin sihirli bir formülü yok ve yüksekten prim ödemeyene yüksekten maaş bağlanmıyor. Kural olarak düşük prim ödeyenin maaşı düşük yüksek prim ödeyenin maaşı da yüksek oluyor.
Şerif AKCAN