Tüm dünyada en sık görülen kanser türleri arasında yer alan pankreas kanseri; Amerika'da en çok ölüme sebebiyet veren dördüncü kanser türü. Amerika'da pankreas kanserli hasta sayısı 60 bine ulaşırken, bu hastaların 45-50 bininin 1.5 yıllık süreçte kaybedildiği biliniyor. Avrupa'da ise pankreas kanseri nedeniyle her yıl 50 bin kişi yaşamını yitiriyor.
ÇEVRESEL FAKTÖRLER ETKİLİ
Sağ kalma oranının çok düşük olduğu bu hastalığa, genel olarak çevresel faktörler neden olur. Çevresel toksinler, vücutta DNA kırılmalarına neden olarak hücre çoğalmasını artırır, bu da kansere zemin hazırlar. Pankreas iltihabı, şeker hastalığı, bazı mide hastalıkları, kanseri tetiklemektedir. Dengesiz beslenmek; sert alkol, kırmızı et, şarküteri ürünleri ve konserveleri aşırı tüketmek de kanser riskini artıran faktörlerden bazılarıdır. Ayrıca, radyasyona maruz kalmak, sigara içmek ve spor yapmamak da kanser riskini artırır.
ANİ DİYABETE DİKKAT!
Pankreas kanseri, çoğunlukla geç evrede farkedilir. Hastaların genellikle hastanelere geç başvurması ve doktorların gereken tetkikleri zamanında yapamaması; bunun başlıca nedenleridir. Hastalığın en sık görülen belirtileri arasında; karın ağrısı, sarılık, iştahın artması ve bel ağrısı yer alır. Ciltte doku bozuklukları, derin yaralar, damar tıkanıklıkları ve aniden ortaya çıkan diyabet de şüphelenilmesi gereken belirtiler arasındadır. Hastalığın teşhisi için; bilgisayarlı tomografi ve ultrasonografi çekilmelidir. En önemlisi ise ince iğne aspirasyon biyopsisidir. Ultrasonografi; iki santimetreye kadar olan tümörleri gösteren bir yöntemdir. Tomografi ise tüm batını ve şüpheli lenf nod'larını göstermede ultrasonografiden daha iyidir.
ÜÇ AŞAMADA TEDAVİ EDİLİR
Klinik olarak pankreas tedavisi üç ayrı gruba ayrılır. Bunlar ameliyatlı ve ameliyatsız tedavi ile uzak metastaz tedavisidir. Tümör etrafa yayılmamışsa; sağ kalım 19 aya, bölgesel ve ileri aşamada 10 aya, metastatik evrede ise üç aya iner.
STENT TAKILABİLİR
Tümörün durumunu çok doğru değerlendirmek gerekir. Tümörün küçük olduğu vakalarda, tümör tam olarak çıkarılırsa sağ kalım oranı yüzde 15'e kadar çıkabilir. Daha ileri vakalarda ise kemoterapi yapılarak tümör küçültülür. Pankreas kanseriyle ilgili yapılan çalışmalarda; uzun yaşayan hastalarda zaman zaman kemoterapi ve radyoterapinin birlikte kullanılmasıyla hastalığın süresinin uzatılabildiği görülmüştür. Örneğin; karaciğer metastatik lezyonlarda ameliyat yoluna gidilebildiği gibi, 'cyberknife' adı verilen ileri teknoloji radyoterapiyle de lezyonlar yok edilebilir. Sarılık görülen hastalarda ise stent takılarak safra kanalları açılabilir ve hastaya kemoterapi şansı verilebilir.
ZENCEFİL VE SOYA YAĞI TÜMÖR ÜZERİNDE ETKİLİ
Pankreas kanserli hastalarda; en önemli olay kilo kaybıdır. Bu hastaların sık ve küçük öğünlerle beslenmesi şarttır. Hastanın diyabeti yoksa bile beslenmesinin sıkı bir şekilde takip edilmesi gerekir. Bu hastalar; balık, yağsız kırmızı et, kümes hayvanları, yumurta, yoğurt ve baklagillerden ihtiyaçları olan proteini alabilir. Çiçek balı ve karaüzüm pekmezi, önemli bir besin takviyesi oluştururken, hasta bolca havuç ve portakal suyu içmelidir. Meyve sularının uzun sürede tüketilmesi önem taşır. Hastanın bir bardak meyve suyunu 15-20 dakikada içmesi en idealidir. Semizotu, enginar, kereviz, yerelması gibi sebzeler de diyete eklenmesi gereken besinler arasındadır.
KEREVİZ SUYU
Hayvanlar üzerinde yapılan son araştırmalar; kuşkonmaz, kereviz ve maydonoz suyunun hayvanlardaki tümörleri yok ettiğini ortaya koymuştur. Ayrıca zencefilin insanlarda kanseri inhibe ettiği, soya yağının ise pankreas hücre kültürlerinde tümörü küçülttüğü tespit edilmiştir.
Prof. Dr. ERKAN TOPUZ / Sabah
Sporsuz yaşam pankreas kanseri riskini artırıyor
Pankreas kanserine neden olan çevresel faktörlere karşı, günlük yaşamda basit önlemler almak mümkün. Sigarayı bırakmak, düzenli spor yapmak ve sebze-meyve ağırlıklı beslenmek bu önlemlerden birkaçı
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 5189 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Medipol'den elektronik sigara kullanımına ilişkin uyarılarMedipol Bahçelievler Hastanesinden Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Sakin, elektronik sigaranın da sigara kadar tehlikeli olduğunu bildirdi.
Türkiye'de lösemili çocukların yüzde 90'ı güncel tedavilerle iyileşebiliyorİstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Çocuk Hematoloji Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Rejin Kebudi, Türkiye'de löseminin birçok tipinde yüzde 90 tamamen iyileşme şansı olduğunu bildirdi.
Yapay zeka algoritmaları ile kanser hücreleri saniyeler içinde tespit edilebiliyorTürk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhlis Cem Ar: "Yapay zeka algoritmaları, yardımcı, yol gösterici ve tamamlayıcı bir yaklaşımla özellikle tümörlerin tanı ve tedavi protokolünde önemli bir yer tutmaya başladı"
Prof. Dr. Uğur Coşkun: “Sağlıklı Beslenme Prostat Kanserinin İlerlemesini Önleyebilir”Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.
- 15:28 - AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- 12:13 - İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 11:58 - Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- 16:58 - TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı
- 16:13 - 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
- 15:33 - Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandı
- 17:03 - TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 16:10 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49
- 15:58 - "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı
- 15:53 - Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandı
- 15:38 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "epidural" doğum uygulaması başladı
- 15:38 - Trabzon'da "Geçmişten Günümüze Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 15:38 - Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünden "medikal firma yetkililerinin ameliyatlara müdahil olduğu" iddiasına ilişkin açıklama
- 15:28 - Ümraniye'de sağlık görevlilerine saldırıp ambulansa zarar veren zanlı yakalandı
- 14:33 - Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nde ilkokul yararına kermes düzenlendi
- 14:23 - Vali Aksoy, Yunus Emre Devlet Hastanesi'nin otopark alanındaki çalışmaları inceledi
- 14:08 - Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu toplandı
- 12:28 - Acil tıp teknisyeni iş hayatının stresini Karadeniz'de zıpkınla balık avlayarak atıyor
- 11:28 - Yeşilay "sanal kumara" savaş açtı
- 11:13 - Kocaeli'de ücretsiz kanser taraması yapılıyor
- 11:08 - Annesinden karaciğer nakledilen bebeğe aynı ameliyatta bağırsaktan da safra yolu yapıldı
- 16:53 - Fast food tüketimi öğrenme bozukluklarına neden oluyor
- 16:43 - Antalya'da tedavisi süren Ferdi Tayfur ameliyat edildi
- 15:28 - Türkiye'nin gençlik profili ortaya çıkarıldı
- 15:13 - Kayseri'ye Türkiye'nin 16'ncı Adli Tıp Grup Başkanlığı kuruldu
- 15:08 - İzmir'de 2018'de anestezide azot verildiği iddiasıyla beyin felci geçiren çocuk öldü
- 14:58 - Trabzon'da "Uluslararası Sağlık Zirvesi" düzenlenecek
- 14:48 - Ümraniye'de sağlık ekiplerinin tedavisini reddeden bir kişi ambulansı yumrukladı
- 14:33 - Ordu'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 14:23 - Kırklareli'nde Yenidoğan Canlandırma Programı kapsamında sağlık personeline eğitim verildi
- 14:08 - Bilecik Sağlıklı Hayat Merkezi, yeni binasında hizmet vermeye başladı
- 13:48 - Bakan Göktaş, "Dijital Dünyada Çocuk Çalıştayı"nın açılışında konuştu:
- 13:28 - ABB'nin evde sağlık ve danışmanlık hizmeti 572 vatandaşa ulaşıyor
- 13:13 - Enuygun'dan Türkiye'nin yedi bölgesinden termal ve kaplıca önerileri
- 12:58 - Muş'ta hasta bebek ambulans uçakla Ankara'ya nakledildi
- 20:08 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programına katıldı: (1)
- 19:23 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programında konuştu:
- 19:03 - Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kalp hastalıklarına yönelik panel düzenlendi
- 17:13 - Çorum'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 16:58 - Diyarbakır'da 1553 sağlık çalışanı katıldıkları eğitim programlarında sertifika aldı
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim