• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 16 °C

Spor Yaparken Sakatlanmayı Önlemenin 10 Yolu

Spor Yaparken Sakatlanmayı Önlemenin 10 Yolu
Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, spor yaparken sakatlanmayı önlemenin 10 yolunu sizler için yazdı.

Spor yaparken yaralanma ve incinme riskini sıfıra indirmek mümkün değil. Ancak en azından alınabilecek bazı basit önlemlerle riski azaltabilirsiniz. Böylece gereksiz kazalar nedeniyle spordan da soğumazsınız.

Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, spor yaparken sakatlanmayı önlemenin 10 yolunu sizler için yazdı:

AYAKKABILARINIZI DEĞİŞTİRİN

Spor yaparken ve özellikle koşarken farklı spor ayakkabılarını rotasyon ile değiştirmek yaralanma riskini azaltır. Bu da tek bir çift ayakkabıyla koşanlara nazaran % 39 yaralanma riskini azaltır.

VÜCUDUNUZU GÜÇLENDİRİN

Bazı belli başlı egzersizler ayak ve bacaklarınızdaki kaslarınızı güçlendirmeye yardım eder. Bu da koşmaya ve spora başladığınızda deparınız daha kuvvetli demektir.

SPORDAN ÖNCE GERME HAREKETLERİ YAPIN

Spordan önce germe hareketi en eski kurallardan biridir. Koşucular ve sporcular koşuya veya spora başlamadan önce ve sonra kaslarını gererek gevşetirler.

KÖTÜ HAVALARA DİKKAT EDİN

Buzlanma ve yağmurlu havalarda daha fazla yaralanma riskiyle karşı karşıyasınızdır. Ayak bileğiniz kayabilir veya burkulabilir. Bu yüzden sağlam zemin üzerinde spor yapmalı veya koşmalısınız.

KOŞU VE SPORUNUZU KARIŞIK YAPIN

Değişik tipteki koşuların faydalarından yararlanarak her sporu yapan bir koşucu olun. Bir gün alt bacağı güçlendirin diğer gün ise her çeşit yol zeminindeki dengenizi geliştirin.

DOĞRU ORANDA YEMEK YİYİN

Vücudunuzu yeterince kalori alarak iyi bir şekilde tutun. Yoksa vücudunuz gereksinim duyduğu enerjiyi bulamaz. Doku onarımı yapamaz. Bu da kaslarınızın çökmesine yol açar.

KASLARINIZI BASKI YAPAN KIYAFETLERLE DESTEKLEYİN

Kas hareketi destekleyici kıyafetler koşu, spor esnasında destekleyicidir ve kas yorgunluğu riskini azaltır. Bu, özel spor ve koşu kıyafetlerinin üzerindeki gövde kısımlarındaki baskı panelleri sayesinde olur. Özellikle göbek, baldır ve bel kısımlarında.

SAĞLIK DURUMUNUZA GÖRE SPOR PROGRAMI YAPIN

Rutin spor aktiviteniz kademe kademe artacak şekilde planlanmalıdır. Her yaptığınız spor aktivitesinin sizi her hafta daha da güçlendirdiğine emin olun ve kendinize asla ulaşamayacağınız hedefler koymayın.

YORULDUĞUNUZ ZAMAN DİNLENİN

Yorgun düşme vücudunuzun size yavaşlamanız gerektiğini söyler. Aslında, düşük enerji seviyesinde bitkin düşmüş şekilde koşmak ve spor yapmak performansınızın zarar görmesine ve yaralanmanıza neden olur.

SAKATKEN ASLA SPOR YAPMAYIN

Büyük sakatlanmalar bazen küçük sakatlanmalarla başlar. Aslında spor yapabilecekmişsiniz hissini verir ama asla yapmamalısınız. Siz vücudunuzu herkesten daha iyi bilirsiniz. Yani yorgunluktan öte olan bu yaralanmalardan kaçının ve kendinizi kollayın.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2560 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim