Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak her türlü bağımlılıkla ve terörle mücadele ettiklerini söyleyen Mehmet Kasapoğlu, "Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi silahlı terör neyse, uyuşturucu terörü de odur. Bizler de bağımlılıkla mücadelemizi bu şiar üzerinde yürütmeye devam ediyoruz. Türkiye'nin gençlerini bağımlılıktan uzak tutmak için canla başla çalışacağız. Çünkü bu Türkiye'nin geleceğine sahip çıkma mücadelesidir. Yalnızlığa, çaresizliğe, sevgisizliğe, ilgisizliğe mahkum edilen her gencimizin vebali hepimizin omuzlarındadır" dedi. Yeni Şafak'ı ziyaret eden Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, gençleri uyuşturucudan korumak için sporun gücünü kullanacaklarını söyledi. Kasapoğlu, ziyarette Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, Ankara Haber Müdürü Hüseyin Likoğlu ve muhabir Yasemin Asan'a bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi verdi.
GENÇLERE EL UZATIYORUZ
"Uyuşturucu kullanan gençlere el uzatılıyor ama öncelikli amacımız madde kullanımını önlemek" diyen Kasapoğlu, "Bu noktada öncelikle sporun gücünü kullanacağız. Sporun gücü terörü de uyuşturucuyu da yenecektir. Spor, terörün de madde bağımlılığın da panzehridir. Diyarbakır, Hakkari, Van, Tunceli, Siirt'te çalışmalarımız devam ediyor. Tunceli'ye 3.5 yıl önce su sporları merkezi yapıldı. Munzur'da sörf yapılıyor. Uluslararası yarışmalara Tunceli'den bir sporcu gönderdik" ifadesini kullandı.
6 BİN KİŞİYE 'BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ'
Bakanlık olarak paydaş kurumlarla beraber "bağımlılıkla mücadele" eğitimlerinin verildiğini belirten Kasapoğlu, "Bu kapsamda öncelikli olarak antrenörlerimize, gençlik liderlerimize ve kamp liderlerimize olmak üzere toplamda 6 bin 171 kişiye Yeşilay işbirliği ile mücadele eğitimleri verdik. 2016 ve 2017 yıllarında iki kez 'uyuşturucu önleme ve koruma rehabilitasyon çalıştayı', geçen yıl ise 'gençlerin madde kullanımı ile mücadele eden sivil toplum kuruluşları çalıştayı' yaptık. Gençlik kamplarımızda 3 tematik kampta toplamda bin 440 gencimizin katılımıyla bağımlılıkla mücadele farkındalık kampı düzenlendi. Ayrıca bu yıl gençlik kamplarımızın yaz döneminde 'umut kampı' adı altında terörden etkilenen 400 kız ve 400 erkeğin katımıyla bir gençlik kamı düzenledik. İçişleri Bakanlığı ile birlikte desteklediğimiz 'sporla kal güvende kal' projesinin üçüncü buluşmasını gerçekleştirdik. Esas amacımız kişilerin uyuşturucuya hiç bulaşmaması" diye konuştu.
Günde yarım saat yeter
Spor tabanını genişleteceklerini ifade eden Bakan Kasapoğlu, "İnsanların günde yarım saat de olsa spor alışkanlığının olması gerekiyor. Türkiye'nin spor potansiyeli çok yüksek. Farklı genetiklerin olması çok ciddi bir avantaj. Memlekette kültürel zenginlik şeklinde spor yetenek zenginliği var. Bunu tabana yayarak, vatandaşlara spor alışkanlığı kazandırarak sonunda da başarı gelecek" şeklinde konuştu.
100 bin kişiye yüzme eğitimi
Sporu anasınıfına kadar indirmeyi hedeflediklerini belirten Kasapoğlu, "Sporu okul öncesi eğitime entegre edeceğiz. Tüm imkanlarımızı okullara açtık. Her gün 09.00-15.00 saatleri arası havuzların en boş olduğu zamanlar. Okullardan çocuklar bu saatler arasında havuzlara gidiyor. İlkokul ve ortaokul öğrencileri ile havuzlar doluyor. '100 bin kişiye 100 günde yüzme öğreteceğiz' dedik, daha 100 gün olmadan hedefe ulaştık. Çok iyi bir talep var. Herkes yüzme öğrensin. Havuz olmayan yerlere havuzlar yapacağız. Havuzları daha erişilebilir hale getiriyoruz. Vatandaş ne zaman gelmek isterse o saatte gelecek. 24 saat açık spor tesisleri yapmaya başladık. Spor kültürel iletişimin yolunu da açıyor. Kültürel etkinlikler gençlik merkezlerimiz yapılıyor. Bunlarla bütünleşilecek" şeklinde konuştu.
Gönüllü ordusu kuruyoruz
2019'u Gönüllülük Yılı' ilan ettiklerini hatırlatan Bakan Kasapoğlu, şunları kaydetti: "Bu proje tüm gençleri birleştirecek. 4 milyona yakın gençle direkt iletişim halindeyiz. Bu gençleri gönüllük havuzunda toplayacağız. Üniversitelerle de protokol yapıyoruz. Gençler, belirlenen saat kadar Milli Kütüphanede çalışacak. Gençler hastanede hastalara yardımcı olacak. Yaşlılara huzur evinde kitap okuyacak. Yaşlıların gidip alışverişini yapacak. Gençlere bez torba yaptırmaya başladık, çevre duyarlılığı bilinci oluşacak. Üniversitelerle yapılan protokol çerçevesinde gönüllük projesine katılan gençler, 2 dersten muaf tutulacak. Teşvik mekanizması oluşacak. Gittiğim yerlerde gençlere bana mektup yazmalarını istiyorum. Ve gelen mektuplara cevap veriyorum."
Yasemin Asan