• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 8 °C

SPAS ile sağlıkta kayıp-kaçak yüzde 95 önlendi

SPAS ile sağlıkta kayıp-kaçak yüzde 95 önlendi
Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (SPAS) ile ilk defa farklı kapsamlardaki ve farklı kurumların veri tabanlarındaki sigortalılara ait kayıtlar, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) tek çatı altında toplandı.

SGK'nın verilerine göre, bu sayede 25 Ocak 2012 tarihinden bugüne sağlık alanındaki müstahaklığa bağlı kayıp ve kaçaklar yüzde 95 oranında önlendi.

SGK'dan edinilen bilgiye göre, projenin ekonomiye de ciddi getirisi oldu. Sigortalı ve hak sahiplerinin ünitelere gelme zahmetinden kurtulması ile yol masrafı ve mesaiden tasarruf olarak ülke ekonomisine katkısı yıllık yaklaşık 555 milyon TL'ye ulaşıyor. Sadece işlemlerin kağıt ortamından elektronik ortama taşınması ile yıllık 26 milyon sayfa kağıttan tasarruf edildi. Bin 200 personelden ve bunlara ödenen maaş giderinden yapılan tasarruf da yılda 43 milyon 200 bin TL'ye ulaştı.

5510 sayılı Kanuna göre genel sağlık sigortalısı sayılan kimseler ile bakmakla yükümlü olduğu kişilerin tabi olduğu kapsam türlerine göre farklı farklı programlar üzerinden aktivasyon işlemleri yapılmakta idi. Bu işlemlerde kullanılan aktivasyon veri tabanları 25 Ocak 2012 tarihinde SPAS programı ile birleştirildi. Böylece, tüm genel sağlık sigortalıları ile bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık aktivasyon provizyon işlemlerinin tek bir program üzerinden otomatik olarak yürütülmesi sağlandı.

SPAS programı yeni doğan çocukların, işe girenlerin, emekli aylığı bağlananların bilgilerini nüfus ve Kurumun tescil, hizmet, tahsis, ödeme kayıtlarından kontrol ederek sağlık hak sahipliklerini otomatik olarak oluşturuyor. Evlenenlerin, boşananların, işten çıkanların, sigorta kapsamı değişenlerin sağlık hak sahipliklerini yeni durumlarına göre değiştiriyor. İşten çıkanların, emekli aylığı durdurulanların, ölenlerin sağlık hak sahiplikleri SPAS tarafından otomatik olarak sonlandırılıyor.

Yakında 2 yılı dolacak olan SPAS otomasyon programı çok önemli yararlar sağladı. SPAS programı ile ülkemizde ilk defa farklı kapsamlardaki ve farklı kurumların veri tabanlarındaki sigortalılara ait kayıtlar SGK tarafında tek tabloda birleştirilerek teknik anlamda sosyal güvenlik reformu ve tek çatı projesi gerçekleştirildi.

Proje 75 milyonluk tüm ülke nüfusuna hizmet verirken, ilk defa bu proje ile sigortalıların nüfus bilgileri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kayıtlarından 'online' sorgulanabilir hale getirildi. SGK'nın verilerine göre, proje ile bugüne kadar sağlık alanındaki müstahaklığa bağlı kayıp ve kaçaklar yüzde 95 oranında önlendi. Mevzuata göre sağlık yardımına hak kazanmayanların sağlıktan provizyon alması önlendi.

Sigortalılar ve hak sahipleri kurum ünitelerine gelmeden sağlık hak sahiplikleri, otomatik olarak açılırken, üniteler önünde oluşan sağlık karnesi kuyrukları da tarihe karıştı. Sağlık hak sahipliği mevzuatının tüm vatandaşlara eşit bir şekilde uygulanması sağlanarak uygulamada birlik ve yeknesaklık sağlandı. Konu ile ilgili iş ve işlemlerde memur eliyle yapılan işler en aza indirildi.

ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI YILLIK 555 MİLYON TL

Sigortalı ve hak sahiplerinin ünitelere gelme zahmetinden kurtulması ile yol masrafı ve mesaiden tasarruf olarak ülke ekonomisine katkısı yıllık olarak her yıl için yaklaşık 555 milyon TL tutarında olduğu belirtiliyor. İşlemlerin kağıt ortamından elektronik ortama taşınması ile yıllık 26 milyon sayfa kağıttan tasarruf edildiği kaydedildi.

BİN 200 PERSONEL FARKLI İŞLERE KAYDIRILDI

Proje sayesinde vatandaşlara çok büyük kolaylıklar sağlanırken, ülke ekonomisine önemli katkı sağlandı. Bunun yasıra kurum da önemli oranda tasarruf etti. Örneğin bin 200 personelden ve bunlara ödenen maaş giderinden yapılan tasarruf yılda 43 milyon 200 bin TL'yi buldu.

SPAS programında genel sağlık sigortalılarının yüzde 90'ına otomatik olarak sağlıktan provizyon verilmesi sağlandı. Ancak işlemleri otomatik olarak yapılmayan 18 yaşından büyük öğrenci çocukları, malul çocuklar ile sigortalı üzerinden sağlık yardımı alması gereken anne ve babalarında ünitelere gelmeden sağlık hak sahipliği işlemlerinin yapılması için bazı düzenlemeler yapılıyor. İşte bu yılsonu yada 2014 yılı başında uygulamaya geçilecek programlar şöyle:

MALULİYET KARARLARI SPAS'A AKTARILACAK

Genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının Kurum Sağlık Kurulunca verilen maluliyet kararlarının elektronik ortamda GSS Genel Müdürlüğünce kayıt altına alınmasına müteakip Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemine aktarılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Böylece maluliyet kararlarının sonuçlanmasının ardından malul çocuğun ya da yakınının üniteye gelmesine gerek kalmadan kısa bir süre içerisinde sağlıktan provizyon alması sağlanacak. Bu uygulama ile malul çocukların veya aile yakınlarının söz konusu işlem için ünitelere gelmeleri nedeniyle katlandıkları masraflar ile uğradıkları mağduriyetlerinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Programın yılsonunda uygulamaya açılması bekleniyor.

SAĞLIK YARDIMI İÇİN ÜNİTELERE GİTME ZORUNLULUĞU KALKIYOR

Sağlık yardımı talep ve taahhüt formunun elektronik ortamda alınması için çalışmalar tamamlanmış olup, bu uygulama ile sigortalıların bakmakla yükümlü oldukları anne ve babalarının sağlık yardımlarından yararlanmaları için kağıt ortamında doldurularak ünitelere şahsen götürmeleri gereken formun, elektronik ortam üzerinden alınması sağlanarak zaman ve para kaybının önlenmesi hedefleniyor. Bu programın da yılsonunda uygulamaya açılması bekleniyor.

Yine genel sağlık sigortalılarının bakmakla yükümlü olduğu öğrenci çocuklarının öğrenci belgelerinin elektronik ortamda ünitelere gönderilmesine yönelik düzenlemede de sona gelindi. Bu uygulama ile sigortalıların ve bakmakla yükümlü olunan kişilerin öğrenci belgesini Kuruma elden getirmeleri önlenerek elektronik ortamda bu belgelerin alınması sağlanacak.



Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4092 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim