Sağlık Bakanlığı’nda memur kadrosunda sözleşmeli personelin bir kısmı, maaşlarını genel bütçeden değil, kurumların döner sermaye işletmelerinden almaya devam ediyor.
Sağlık-Sen, kadro hakkına sınırlama getirdiğini ve bu durumdaki çalışanların döner sermaye yetersizliğine bağlı olarak olumsuz etkilenebileceği gerekçesiyle uygulamanın iptali için dava açtı.
Dava dilekçesinde, bakanlık işleminin, anayasa ve uluslararası sözleşmelerce güvence altına alınan eşitlik ilkesine aykırılık teşkil ettiği iddiasına yer verildi. Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, maaşlarını döner sermayeden alan personelin, döner sermaye yetersizliğine bağlı olarak sadece ek ödemelerini değil, maaşlarını da zamanında alamama veya eksik alma ihtimali olduğuna dikkat çekerek, “Döner sermaye kadrosu gibi ayrı bir uygulama kabul edilemez. Kadroya geçenlerin hepsi maaşlarını genel bütçeden almalıdır. Yargının, eşitlik ilkesini gözeterek bu yönde bir karar vereceğine inanıyoruz.” dedi.
Memiş ayrıca, maaşlarını döner sermayeden alan 42 bin kadrolu, 8 bin sözleşmeli personelin genel bütçeye geçirilmeleri halinde, hastanelerin üzerinden yıllık bazda yaklaşık 1 milyar TL gibi bir yükün kalkmış olacağını söyledi.