• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 13 °C

Sosyal Medyadan Aşılanan ’Masum Görünümlü’ Tehlike

Sosyal Medyadan Aşılanan ’Masum Görünümlü’ Tehlike
Son zamanlarda yaygınlaşan elektronik sigara kullanımı sağlığı tehdit ederken, kullanım yaşı her geçen yıl düşüyor.

Son zamanlarda yaygınlaşan elektronik sigara kullanımı sağlığı tehdit ederken, kullanım yaşı her geçen yıl düşüyor. Uzmanlar, elektronik sigarayı gençlere sosyal medyadan aktarılan masum görünümlü bir tehlike olduğunu belirterek, elektronik sigaranın akciğer dokusunda iltihaplanma gibi sorunlara sebep olabileceğine dikkat çekiyor.

Başta kanser olmak üzere birçok hastalığa yol açan sigaraya alternatif olarak kullanımı artan elektronik sigara, özellikle gençlere sosyal medyadan aktarılan masum rolüne giren oldukça zararlı bir ürün olarak artış gösteriyor. Konya'da özel bir okulda düzenlen seminer ile öğrencilere elektronik sigaranın zararları anlatıldı.

"Kontrolsüz bir hale gelerek ilaç ihtiyaçlarını artırabiliyor"

Renkli ambalajları ve farklı aromaları ile en büyük hedef kitlesi gençler olan bu zararlı cihazların alerjik reaksiyonlar, akciğer enfeksiyonu gibi sorunlara sebep olabileceğine dikkat çeken Medicana Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Gülfem Yıldırım, "Elektronik sigarayı gençler arasında popüler kılan sebeplerden bir tanesi de içerdiği aromatik tatlar. Normalde sigara içerken solumadığımız aromatik bu tatlar hem bağımlılık artırıcı bir sebep hem de beraberinde ciddi alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor. Çünkü içerisindeki aromatik tatlarla beraber alınan diğer ürünler de birçok hastalığa sebep olduğu gibi hem zatürre dediğimiz akciğer enfeksiyonu hem ani alerjik reaksiyon dediğimiz akciğerin bazı ciddi pnömonilerine sebep olabiliyor. Hastaların kontrollü astımları daha kontrolsüz bir hale gelerek ilaç ihtiyaçlarını artırabiliyor" dedi.

"Sosyal medyadan aktarılan masum rolüne çok güzel uyum sağladı"

Elektronik sigaranın gençlere karşı yapılan bir algı olduğunu söyleyen Medicana Konya Hastanesi Psikoloji Bölümü'nden Psikolog Rabia Bağcı, "Gençlere karşı yapılan bir algı olduğunu düşünüyorum. Bu algı nedir dersek; sosyal medyayla bizlere içerik üreticileriyle beraber nasıl masum rolüyle bizlere sunulduysa bu cihaz aynı zamanda görünümüyle de bizlere sunuluyor. Nasıl? İşte renklendiriciler, renkli ve farklı şekillerde küçük, büyük, USB şeklinde bunlarla sunuldu. Bunlar da zaten bize sosyal medyadan aktarılan masum rolüne çok güzel uyum sağladı. Bu ambalajlarda gençlerin elinde renklerinden, cihazların kendisinden, tipinden, koleksiyon gibi ellerinde toparlamaya başladılar ve gezdirmeye başladılar. Bunun gençler üzerinde daha aktif olmasının etkisi de aslında sosyal medyada tanınan kişiler bizlere verdiği bu etkileşim yüzünden oldu" şeklinde konuştu.

Seminere katılan öğrenciler ise elektronik sigara kullanımını zararlarının bilincinde olduklarını ifade etti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 565 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim