Türk-İş, DİSK, KESK ve Türkiye Kamu-Sen'in aralarında bulunduğu emek ve meslek örgütleri, ''Sosyal Güvenlik Reformu''na yönelik eleştiri ve taleplerinin dikkate alınması için yarından itibaren bir dizi eylem gerçekleştirecek.
Türk-İş, ''Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'' hakkındaki görüşlerini kamuoyu ile paylaşmak ve hükümetin dikkatini çekmek amacıyla yarın saat 12.00'de ülke genelinde, bölge ve il temsilciliklerinde basın toplantıları düzenleyecek.
Basın toplantılarının ardından, bölge temsilcileri, bağlı illerindeki şube başkanları ile birlikte AK Parti İl Başkanlıklarını ziyaret edecek ve tasarı ile ilgili Türk-İş'in görüş ve taleplerini iletecekler. Ziyaretlerde, AK Parti yöneticilerine, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun Ekonomik ve Sosyal Konsey toplantısında yaptığı konuşma metni sunulacak.
Ayrıca Türk-İş Genel Merkezi'nde de bir basın toplantısı düzenlenerek konfederasyonun konuyla ilgili görüşleri kamuoyu ile paylaşılacak.
Türk-İş tarafından yapılacak açıklamalarda, TBMM'de görüşülen yasa tasarısının, sistemin sorunlarını çözemeyeceği gibi işçi kesimi açısından önemli mağduriyetler getireceği ifade edilerek, konfederasyonun bunun ''huzursuzluğunu yaşadığı'' belirtilecek.
Türk-İş'in görüşlerinin değerlendirilmesi ve dikkate alınmasının toplumsal huzur ve barış açısından zorunlu olduğu vurgulanacak açıklamalarda, önerilerin dikkate alınmaması durumunda etkinlik ve eylemlerin süreceği uyarısında bulunulacak.
-TBMM'YE YÜRÜYECEKLER-
DİSK, KESK, TMMOB, TTB, BASK, TEB, TDHB'nin oluşturduğu ''Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu'', yarın başlayacak ve 17 Ocakta Ankara'da sona erecek ''Herkese Sağlık ve Güvenli Gelecek İçin Yürüyoruz'' başlıklı bir yürüyüş gerçekleştirecek.
Yürüyüş, İstanbul ve İzmir'de yapılacak açıklamaların ardından iki kolda gerçekleştirilecek. Katılımcı örgütlerin genel başkanlarının da yer alacağı İstanbul kolu, Gebze'de Birleşik Metal-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Acerer Döküm Fabrikası'nda grevdeki işçileri ziyaret edecek. İstanbul kolu, ayrıca Kocaeli'nde ''sendikal örgütlenme gerekçesiyle'' işten çıkarıldıkları için bir süredir eylemde olan Kalibre Boru işçileriyle fabrika önünde bir araya gelecek.
İzmir kolu ise Manisa ve Balıkesir güzergahındaki yürüyüşte, yine sendikal örgütlenme nedeniyle işten çıkarıldıkları iddia edilen YÖRSAN işçilerini ziyaret edecek. İstanbul ve İzmir yürüyüş kolları Bursa'da birleşecek, Eskişehir üzerinden Ankara'ya ulaşılacak.
Ayrıca, 16 Ocakta İstanbul, Zonguldak, Trabzon, Kocaeli, İzmir, Denizli, Mersin, Adana, Diyarbakır, Bursa ve Eskişehir'den Ankara'ya katılımcı örgütlerin temsilcileri için birer otobüs kaldıracak.
Yürüyüş güzergahındaki illerde açıklamalar yapılacak, ''Dikkat emekliliğimiz, sağlığımız tehlikede'', ''Sağlığımızdan ve geleceğimizden vazgeçmeyeceğiz'', ''Sağlığımız ve geleceğimiz için yürüyoruz'' yazılı döviz ve pankartlar taşınacak.
Yürüyüşe katılanlar ve katılımcı örgütlerin Ankara'daki üyeleri, 17 Ocak Perşembe günü öğlen saatlerinde Kurtuluş Parkı'ndan toplanarak TBMM'ye önüne gidecekler. TBMM Dikmen Kapısı önünde, sosyal güvenlikte yapılmak istenen değişiklikleri ilişkin itirazlar ve talepleri içeren ortak basın açıklaması yapılacak.
-''BU BİR DENEME OLACAK''-
Türkiye Kamu-Sen'de sosyal güvenliğe ilişkin tasarıya tepki olarak yarın ''işe bir saat geç gelme eylemi'' yapacak.
Eylem öncesi bütün iş yerlerinde dağıtılacak bildiriyle eylemin gerekçesi, tasarının neler getirdiği kamu çalışanlarına aktarılacak ve katılım için çağrıda bulunulacak.
Eylem günü, sabah mesaiye bir saat geç başlanacak ve iş yerleri önünde bildiriler okunacak.
Konfederasyona bağlı sendikaların genel başkanlarının her biri hizmet kollarına giren bir iş yeri önündeki eyleme katılacak.
Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eylemin bir deneme olacağını, gerekli duyarlılığın oluşmasıyla ortak iş bırakmalara kadar uzanacak bir eylemliliğin önünün açılacağını söyledi.
Söz konusu yasa tasarısının herkesin hayatını etkilediğini ve herkese yeni yükler getirdiğini ifade eden Yokuş, ''Yasa tasarısı emeklilik, sağlık haklarını ortadan kaldırırken çocuklarımızın geleceğini karartacak. Öncelikli amacımız başta kamu çalışanları olmak üzere herkesi duyarlı hale getirmek. Derdimiz memuru bundan sonraki eylemlere hazır hale getirip, tepkisini göstermesine olanak yaratmak'' dedi.
-İTİRAZLAR-
Emek ve meslek örgütleri, ''Sosyal Güvenlik Reformu''na emeklilik ve sağlıkla ilgili hakları geriye götürdüğü, çalışanlara ve emeklilere yeni yükler getirdiği gerekçesiyle karşı çıkıyorlar.
Örgütlerin temel eleştirilerinin başında kadınlar için 58, erkekler için 60 olan emeklilik yaşının kademeli olarak hem kadınlar hem de erkekler için 65'e çıkarılması, emekliliğe hak kazanmak için halen 7 bin gün prim ödemek gerekirken bu sürenin kademeli olarak 9 bin güne yükseltilmesi, aylık bağlama oranlarının düşürülmesiyle emekli aylıklarının yüzde 23 ile yüzde 33 arasında azalması, hastalık, kaza, ameliyat gibi nedenlerle hastaneye yatacak hastalardan ''katılım payı'' alınacak olması geliyor.
Yasa tasarısının geri çekilmesini ve geniş katılımlı bir tartışma ortamında üzerinde çalışılmasını talep eden emek ve meslek örgütleri, tasarının talepleri doğrultusunda yeniden düzenlenmesini istiyor.