• BIST 9006.55
  • Altın 3060.438
  • Dolar 34.2719
  • Euro 37.2152
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 21 °C

Sosyal Güvenlik Reformu yasalaşırsa IMF 3,4 milyar dolarlık krediyi serbest bırakacak

Sosyal Güvenlik Reformu yasalaşırsa IMF 3,4 milyar dolarlık krediyi serbest bırakacak
Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti, mevcut stand-by anlaşması çerçevesinde son gözden geçirme çalışmaları için Türkiye'ye gelecek. Görüşmelerin ardından 3,4 milyar dolarlık kredi dilimi serbest bırakılacak.

Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti, mevcut stand-by anlaşması çerçevesinde son gözden geçirme çalışmaları için Türkiye'ye gelecek. Görüşmelerin ardından 3,4 milyar dolarlık kredi dilimi serbest bırakılacak.

Ancak IMF'nin uzun süredir sürüncemede kalan ve hükümetle sendikaları karşı karşıya getiren Sosyal Güvenlik Reformu'nun yasalaşmasını beklediği belirtiliyor. IMF Türkiye Masası uzmanlarının yapacağı gözden geçirmenin alt koşullarının hemen hemen tamamlandığı, niyet mektubunun da hazır olduğu, sadece Sosyal Güvenlik Yasası gibi yapısal reformların kaldığı ifade ediliyor. IMF ile mevcut stand-by anlaşması çerçevesinde verilmesi beklenen 3,4 milyar dolarlık kredi tek parça halinde kullandırılacak. Öte yandan, Türkiye'nin, mayıs ayında sona erecek olan 19. stand-by anlaşmasını tamamlamasının ardından IMF ile yapacağı yeni anlaşma seçeneklerinden ilkini 'program sonrası takip mekanizması', ikincisini ise mali fon içermeyen 'ihtiyati IMF programı' oluşturuyor. Mevcut 19. stand-by düzenlemesinin yerini alması beklenen yeni programın alternatifleri görüşülürken, mali destek içermese de yine bir anlaşmanın mutlaka yapılacağı vurgulanıyor. Yetkililer, küresel likidite koşulları da düşünüldüğünde, ihtiyati stand-by seçeneğinin ağır bastığını aktarıyor.

'İhtiyati stand-by' seçeneğinde; IMF ile bir stand-by anlaşması yapılacak. Ancak gözden geçirmeler sonrasında Türkiye'nin hak edeceği kredi hakkını kullanıp kullanmaması, yine Türkiye'nin inisiyatifinde olacak. IMF'nin, Türkiye açısından halen en uygun koşullu finansman imkânı sunan kuruluş olduğunu dile getiren yetkililer, böyle bir anlaşmada, Türkiye'nin likidite sıkışıklığı çektiği zaman IMF'den acil kredi çekebileceğini belirtiyor. Bu anlaşmada, Türkiye, IMF'den kredi almasa bile uygulanan program uluslararası desteğe sahip olacak.

'Program Sonrası İzleme' seçeneği kabul edilirse, normal bir düzenleme kapsamında olduğu gibi, yılda birkaç defa IMF heyeti Türkiye'ye gelerek çalışmalar yapacak ve Türkiye ekonomisine ilişkin raporlar düzenleyecek. Bu raporlar, uluslararası yatırımcılar ve finans kuruluşları tarafından takip edilecek ve Türkiye'nin uyguladığı ekonomik programın kredibilitesi açısından önem taşıyacak. Bunu daha çok, stand-by düzenlemesini tamamlayan ülkeler uyguluyor.

Zaman

Bu haber toplam 1974 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim