5510 sayılı Kanunla yapılan sosyal güvenlik reformu sonrasında ilk defa sigortalı olarak çalışma başlayanlar Ekim ayı itibariyle 5 yılını doldurmuş bulunmaktadır.
Ekim 2008 ayından sonra ilk defa sigortalı olanların vefatı halinde hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için Kanunda 1800 gün prim ödemiş olma şartı aranmakta, bu şartı yerine getirdikten sonra vefat edenlerin hak sahiplerine ise sadece 5510 sayılı Kanun hükümlerine göre aylık bağlanmaktadır.
AYLIK BAĞLAMA ORANI % 40
Kanuna göre işçilerin ölüm aylığı 7200 gün, esnaf ve memurların ölüm aylığı ise 9000 gün üzerinden hesaplanmakta,her 360 gün için % 2 aylık bağlama oranı esas alınmaktadır. Bu durumda ölen işçinin ölüm aylığı, % 40 aylık bağlama oranı üzerinden yapılmaktadır.
390 LİRA AYLIK REVA MI?
Sigortalılığı 1/10/2008 tarihinden sonra başlayan ve kazançları da asgari ücretten bildirilen sigortalının vefatı halinde geride bırakacağı hak sahiplerine bağlanacak aylık miktarı Kanunda yer alan esaslar doğrultusunda yapılan hesaplama sonucunda 390 lira olarak bulunmaktadır.
Asgari ücretin 800 lira olduğu,evde özürlüsünün bakım hizmetini sağlayanlara hiç prim karşılığı olmaksızın 730 lira bakım ücreti verilen ülkemizde, 390 lira ile geride bırakılan dul ve yetimlerin hayatını sürdürebilmeleri mümkün mü?
Sosyal güvenlik reformundan sonra sigortalıya bağlanan yaşlılık aylıkları da dahil olmak üzere aylık miktarlarında kısmi düşüş yaşanmaktadır. Ancak, yaşlılık aylıklarında bu düşüş çok az hissedilmekle birlikte, ölüm aylıklarında bu düşüş tamamen yaşanmaya başlamıştır. Dul ve yetimlerin bu aylıkla geçinmelerini ve ihtiyaçlarını karşılamalarını beklemek hayatın gerçekleriyle bağdaşmamaktadır. O nedenle,yetkilerinin fiili olarak yaşanmaya başlayan bu duruma acilen çözüm üretmesi gerekmektedir.
Kaynak: SGK Rehberi