SGK’dan emekli aylığı almakta iken 4 (b) kapsamında sigortalı olmayı gerektirecek nitelikte faaliyete başlayanların, almakta oldukları aylıklarından % 15 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilmektedir. Kesilecek bu tutar ise 2013 yılı için 400 lirayı geçememektedir.
5510 sayılı Kanunla bağlanan aylıklardan düşüş yaşandığı herkesçe bilinen bir gerçektir. Bağlanan aylıkla geçimini sağlamakta zorlanan emekli mecburen çalışmaktadır. SGK’da bu çalışma karşılığında ilgili mevzuat ve Kurumun mali dengeleri açısından bunların aylıklarından % 15 oranında kesintiye gitmektedir.
Ancak, yapılan bu kesintinin emekliye hiçbir yararı bulunmamaktadır. Şöyle ki, hizmet akdine tabi çalışan emeklinin iş kazası geçirmesi durumunda aylığının yanı sıra ikinci bir aylık olarak da sürekli iş göremezlik geliri bağlanmakta iken, çalışma statüsünün 4 (b) olması halinde, aynı durum için emekliye hiçbir yardım yapılmamaktadır.
Alınacak bu prim karşılığında da 4 (a) kapsamında çalışılması durumunda olduğu gibi 4 (b)’li olarak çalışana aynı hakkın verilmesi ya da kesinti oranın azaltılması veya belirli bir yaşta olan emekli için muafiyet getirilmesi, hem yapılan kesintinin amacına hizmet edecek ve karşılığından bir yardım yapılacaktır.
SGDP Kesintisi İçin Yaş Sınırı
Tarımsal faaliyette bulunanların sigortalı olma zorunluğu 2011 yılında 6111 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile 65 yaşına endekslendi. Bu yaşta olan vatandaşımız istediği taktirde tarımsal faaliyeti nedeniyle sigortalı sayılmamaktadır.
Benzer bir uygulamayı da SGDP için önermek yanlış olmayacaktır. Emekli iken 4 (b) kapsamında faaliyete başlayanlar için 55 ya da 60 yaş şartı öngörülerek muafiyet getirmek mümkündür.
Dolayısıyla, belirlenen yaşa kadar olan emekliden % 15 oranında destek primi kesilmeye devam edilecek, belirlenen yaşa ulaşılması durumunda kesintiye son verilecektir.
Bu yönde bir düzenleme yapılması, SGK’nın mali dengelerini bozmayacağı gibi vatandaşın talepleri de karşılıksız kalmamış olacaktır.
sgkrehberi