• BIST 9916.22
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 8 °C

Sonbaharda nasıl beslenmeli

Sonbaharda nasıl beslenmeli
Sonbahar ve kış aylarında vücut direncimizin düşmesi, başta grip olmak üzere pek çok enfeksiyon hastalığına davetiye çıkarıyor. Bağışıklık sistemini ...

Özellikle sonbahar ve kış aylarında milyonlarca mikrop havada uçuşuyor, virüsler ve serbest radikaller vücudumuza hücum ediyor. Bu dönemlerde vücudumuzu hastalıklara karşı korumakla görevli olan bağışıklık sisteminizin savaşı da başlamış oluyor. Enfeksiyon hastalıklarına karşı korunmanın ve yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmanın yolu ise öncelikle bağışıklık sistemimizi güçlendirmekten geçiyor. Acıbadem Fulya Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Özyurt Şafak, sonbahar ve kış aylarını sağlıklı geçirmenin 14 püf noktasını anlattı:

HER BESİN GRUBUNU DENGELİ TÜKETİN
Dört yapraklı yonca; et-kuru baklagil, süt ve süt ürünleri, ekmek- tahıl ile sebze-meyve grubunu temsil ediyor. Yeterli ve dengeli beslenme, tüm bu besin gruplarını ihtiyacınız olan miktarlarda tüketmekle mümkün oluyor. Günlük aldığınız enerjinin yüzde 50-55'i karbonhidratlardan, yüzde 15-20'si proteinlerden ve yüzde 25- 30'u ise yağlardan gelmeli. Güçlü bir bağışıklık sistemi için yemek yerken tabağınızı dörde bölün ve içinde her besin grubunun yer almasına özen gösterin.

SALATAYA BİR TATLI KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI
Fazla yağlı beslenmek, yani günlük enerjinin yüzde 40'ından fazlasının yağlardan sağlanması bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor. Bu nedenle yağlar, günlük beslenmenizde yüzde 25-30 oranında yer almalı. Örneğin bir kilo sebze yemeği için üç-dört çorba kaşığı sıvıyağ, salatalarınız içinse bir tatlı kaşığı zeytinyağı kullanmanız yeterli. Kahvaltıda ekmeğinize yağ sürmeyin. Etin yağlı kısmı, tavuk derisi, mayonez, krema gibi yağlı besinlerden uzak durun.

HAFTADA ÜÇ KERE YUMURTA
yemelisiniz Bağışlık sistemini güçlendirmek için yeterli miktarda, iyi kaliteli protein almanız çok önemli. Yumurta, peynir, et ve balık iyi birer protein kaynağını oluşturuyor. Haftada ikiüç kez yumurta ve her gün peynir, et ya da balık gibi kaliteli protein tüketmeye özen gösterin.

HER GÜN BİR KASE YOĞURT
Probiyotikler, vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan, bağışıklık sistemini güçlendiren, bağırsaklar için faydalı bakterilerdir. Bunlar, vücuda zarar veren bakterileri uzaklaştırırlar. Bağışıklık sistemi için en güçlü kalkan olarak nitelendirilen probiyotikler; yoğurt, peynir, ayran ve kefirde bol miktarda bulunur. Sağlığınız için her gün bir kase yoğurt tüketmeyi ihmal etmeyin.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5110 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim