• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 13 °C

Sonbaharda bedeninize iyi gelecek besinler

Sonbaharda bedeninize iyi gelecek besinler
Yazın sona ermesiyle yeni bir mevsimi karşılayan bedenimiz dolayısıyla da sağlığımız bu geçiş sürecinde zorlanabiliyor.

Bu süreçte sadece bedeni değil ruhu da besleyen besinleri Acıbadem Adana Hastanesi Diyetisyen Çisem Gündüz paylaştı.

1. Kansere Karşı Kalkan Balkabağı                                                

A vitamininden zengin olan balkabağı doğal bir lif kaynağı olduğundan uzun süre tokluk hissi verir. Antioksidan kapasitesi yüksek olan balkabağı bağışıklık sistemimizi korurken kansere karşı kalkan görevi üstlenir. İçerisinde bulunan demir, potasyum, kalsiyum ve fosfor mineralleri kemik sağlığını, beta karotenleri ise göz sağlığı açısından önemlidir.

2. Su içeriği yüksek Ispanak

Ispanak; vitamin K, folik asit, demir ve kalsiyum zengini bir sebzedir. İçeriğindeki vitamin C sonbahar aylarında bağışıklığımızı güçlendirmeye yardımcı olurken, içerdiği liflerle bağırsak dostu bir sebze olarak öne çıkar. Ispanak sadece kabızlıktan korumaz, su içeriği yüksektir . Ispanağın düşük kalorili bir sebze olduğunu belirten Diyetisyen Gündüz, yazın alınan fazla kiloların verilmesinde, tam da mevsiminde, sağlıklı beslenme programlarına eklenmesinin kilo kontrolü açısından oldukça önemli olduğunu belirtiyor.

3. Antioksidan Deposu Nar

Sonbaharın antioksidan deposu meyvesi nar, kanser, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları gibi bir çok hastalığa karşı bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Günlük yarım porsiyon nar tüketilebilir ancak diyabet hastaları kan şekeri dengesini koruyabilmek için narın yanında küçük bir kase yoğurt tüketmelidir.

4. Bağışıklık Güçlendiren Turunçgiller

C vitamininden zengin turunçgiller, sonbahar aylarında bağışıklık sisteminizin güçlenmesine en çok yardımı olan besin grubu. C vitamini yararlı diyip, çok fazla miktarda tüketilmemesi gerekir. 1 porsiyon meyve değişimi olarak = 2 mandalina = 1 portakal = ½ greyfurt tüketilebilir. Ayrıca çok sık yapılan hatalardan birinin meyvenin kendisini değil suyunu tüketmek olduğunu söyleyen Diyetisyen Gündüz “Böyle durumlarda vücuda fazla miktarda şeker almış oluruz ve bu bizim kan şekerimizi yükseltebilir. Aynı zamanda posalı kısmı meyve suyu içerisinde olmayacağından yararlı lifleri vücudumuza alamamış oluruz.” diyor.

5. A,C ve E vitamini zengini Brokoli

A, C ve E vitamininden zengin olan brokolinin antioksidan kapasitesi yüksektir. Potastum ve kalsiyum minerallerinden zengin olan brokoli sonbahar aylarında; salatalarda çiğ olarak veya haşlama, buğulama yöntemleriyle tüketilebilir. Çorba olarak tüketmeyi sevenler ise kremasız tariflerden faydalanabilir.

6. Omega-3 Kaynağı Ceviz

Omega-3 içeriği oldukça yüksek olan ceviz, kalp-damar sağlığını korumaya yardımcı olur. LDL olarak bilinen kötü kolesterol seviyesini düşürürken; HDL yani iyi kolesterol seviyesini arttırır. Düzenli ceviz tüketiminin alzheimer hastalığını önlediğine dair çalışmalar bulunmaktadır. E vitamini içeriği de yüksek olan cevizden 3 adet tüketmek yeterli, fazlası kalori olacaktır.

 

BALKABAĞI ÇORBASI

Malzemeler :

*500 g balkabağı

*1 adet orta boy patates

*2 orta boy soğan

*1 adet havuç

*1 tatlı kaşığı büyüklüğünde taze zencefil

*1 bardak süt

*4 silme yemek kaşığı tam buğday unu

*3 yemek kaşığı zeytinyağ

*1 lt su

*Baharatlar ( pulbiber ve karabiber tercih edilebilir. )

Yapılışı:

Balkabağı, patates, soğan, havuç ve zencefili küçük küçük doğrayın. Doğranılan malzemeleri zeytinyağı ile soteleyin. Sonrasında üzerine su ekleyin.

Ayrı bir kapta unu ve sütü karıştırıp, çırpın. Kaynamakta olan çorbanızın içerisine un ve süt karışımını yavaş yavaş ve tencereyi karıştırarak ekleyin. Tuz ve baharatları ekleyip, altını kapatın. Afiyet olsun.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2470 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim