Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu, kamuda çalışan kadın memur oranının yüzde 36 olduğunu belirterek, "Bayan kamu çalışanlarımızla AB standartlarının üzerindeyiz. Yüzde 36'lık bir rakam oldukça önemli bir rakam. Ama aynı şey yönetici sahasında çok ta iyimser bir rakam değil" dedi.
Kumbuzoğlu, bir otelde düzenlenen "Kamuda Yönetici Yetkinliklerinin Arttırılması Bölgesel Eğitim Programı"nın açılışında yaptığı konuşmada, eğitim programlarını önemsediklerini söyledi.
2 milyon 300 devlet memuru var
Kumbuzoğlu, 81 ilde 26 müsteşar, 100 müsteşar yardımcısı, 72 kurum başkanı, 203 genel müdür, 570 genel müdür yardımcısı, 2 bin 723 daire başkanı, 319 bölge müdürü ve 812 il müdürü olmak üzere yaklaşık 5 bin üst düzey yöneticinin bulunduğunu belirtti.
Orta düzeyde 50 bin yönetici, 2 milyon 300 devlet memuru, 14 bin hakim ve savcı, 120 bin civarında da öğretim görevlisinin bulunduğunu ifade eden Kumbuzoğlu, bu verileri güncel tuttuklarını kaydetti.
"384 bin sağlık çalışanı var"
Kamuda da yaklaşık 3 milyon kişinin çalıştığını belirten Kumbuzoğlu şu bilgileri verdi:
"Son 10 yıl içinde öğretmen sayısında yüzde 40, emniyet personelinde yüzde 45, sağlık personelinde ise yüzde 53 artış oldu. 812 bin civarında öğretmenimiz var. Sağlık alanında 384 bin kişi, mülki idarede 2 bin kişi, avukatlık hizmetlerinde 3 bin 500 kişi, yardımcı hizmetler sınıfında da 110 bin kişi çalışıyor."
Memurların yüzde 36'sının kadın olduğunu ifade eden Kumbuzoğlu, "Bayan kamu çalışanlarımızla AB standartlarının üzerindeyiz. Yüzde 36'lık bir rakam oldukça önemli. Ama aynı şey yönetici sahasında çok ta iyimser bir rakam değil. 65 bin kişilik üst yönetim kadrolarında bayanların oranı yüzde 10" değerlendirmesini yaptı.
Kumbuzoğlu, 10 yılda 1 milyon kamu personeli alındığını, 500 bin kişinin emekli olduğunu kaydederek, "10 yıl önce 5 bin 777 olan engelli istihdamı 35 bine yükseldi" dedi.
Mardin Valisi Mustafa Taşkesen ise "İyi bir yönetici, sıradan insanlara sıra dışı işleri yaptıran kişidir. Toplantıda emeği geçenlere teşekkür ediyorum" diye konuştu
Katılımcıları Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanice selamlayan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Serdar Bedii Omay da bu toplantıların Mardin'de yapılmasının önemine değindi.
Konuşmaların ardından Mardin, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Bingöl ve Tunceli'den gelen katılımcılara 5 gün sürecek eğitimlerin verilmesine başlandı.