Prof. Dr. Akdur, "Yağışlı ve soğuk havalar geliyor. İnsanlar soğuktan değil virüslerden korkmalı" dedi. Sonbaharın gelmesi ve havaların soğumaya başlamasıyla birlikte hastalıkların ortaya çıktığını belirten Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Recep Akdur, açıklamalarda bulundu.
-NEZLE VE GRİP SOĞUKLARLA DEĞİL KALABALIK ORTAMLARDA GEÇİYOR-
"Soğuk havalarda artan nezle ve gribin sebebi ne soğuklar ne de üşütmedir" diyen Prof. Dr. Akdur, toplumda havaların soğuması ve yağışların başlaması ile üşütmeye bağlı hastalıkların artacağı düşüncesinin yanlış olduğunu belirtti. Prof. Dr. Akdur, "Nezle ve gribin üşütme ile bir ilgisi yok. Hava ne kadar soğuk olursa olsun, insanlar diğer bir insandan virüs almadıkça kesinlikle nezle ve gribe yakalanmazlar. Havaların soğuması yani çevre sıcaklığının azalması, bakteri ve virüslerin üremesini yavaşlatır. Bu nedenle de, kışın bakteri ve virüslerin hastalık oluşturması daha zordur. Başka bir anlatımla insanların bu tür hastalıklara sonbahar ve kış aylarında daha az yakalanması gerekir.Oysa bu böyle olmuyor. İnsanlar yağışlı ve soğuk mevsimlerde daha sık nezle ve gribe yakalanıyorlar. Çünkü bu mevsimde okullar açılıyor, erişkinler de boş zamanlarının büyük kısmını kapalı mekanlarda geçiriyor ve toplu taşıma araçları daha çok kullanılıyor. Yani her yaştan insan zamanının büyük kısmını okul , kafe, otobüs ve minibüs gibi kapalı mekanlarda geçiyor. Buralar insanların bir birine en yoğun bakteri ve virüs bulaştırdığı yerlerdir. Nezle ve gribin kış aylarında artmasının nedeni soğuk değil, insanların vakitlerinin büyük kısmını kalabalık yerlerde geçirmesidir. Daha da kötüsü kış aylarında buraların kapı ve pencereleri soğuk gelmesin diye sıkı sıkıya kapatılıyor. Bu nedenle de bu gibi yerlerde bakteri ve virüslerin bulaşması daha da kolaylaşıyor" dedi.
-KALABALIK YERLERE VE ELLERE DİKKAT-
Hastalıkların kalabalık yerlerde ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Akdur, hastalıklardan korunmak için ne gibi önlemler alınması gerektiğini şöyle açıkladı: "Sonbahar ve kış aylarında artan nezle ve grip gibi hastalıkların artmaması için, öksüren hapşıran ve ateşi olan insanlar (grip ve nezle geçirenler) kesinlikle okula ,işe, kalabalık yerlere gitmemeli, otobüs ve metro kullanmamalıdır. Hastalık geçirenler sokağa çıkmak, işe gitmek zorunda kalır ise mutlaka tıbbi maske takmalıdır. Soğuktan korkmamalı ve kalabalık yerler bol bol havalandırılmalıdır. Öksürürken, hapşırırken ağzını burnunu ya mendille ya da kolu ile kapamalı hem virüsleri etrafa saçmamalı hem de ellerini kirletilmemelidir. Tokalaşmak, öpüşmek, virüslerin inandan insana geçmesi ve hastalığın yayılmasına neden olan hareketlerdir. Hasta olanlar iyileşinceye kadar bu hareketlerden kaçınmalıdır."
-YETERLİ VE DENGELİ BESLENEREK KORUNULABİLİR
Sonbahar ve kış aylarında artan nezle ve grip gibi hastalıkların etkenlerinin virüsler olduğunu belirten Prof. Dr. Akdur, bunların birçoğuna karşı ilaç olmadığını kaydetti. Akdur, hastalıklara karşı korunmak için kullanılabilecek ilaçlara ilişkin ise "Hekim reçetesi olmadan kesnlikle ilaç kullanılmamalıdır. Aynı şekilde bu hastalıklara karşı ne tedavi anlamında ne de korunmak anlamında özel bir bitki ve yiyecek yoktur. Her zaman gerekli olduğu gibi sonbahar ve kış aylarında da yeterli ve dengeli beslenmek yeterlidir. Hastalananların istirahat etmesi hem kendilerinin hastalıktan çabuk kurtulması hem de başkalarına mikrop bulaştırmaması açısından çok önemlidir Son zamanlarda tüm hastalıklar bu arada da sonbahar ve kış aylarında artan nezle ve gribe karşı bazı bitki ve ilaçların kullanılması yaygınlaşmıştır. Bunların faydaları bilimsel olarak ve tıbben doğrulanmamıştır. Bu nedenle insanların bu tür uygulamalara inanmamaları ve kendilerini suiistimal ettirmemeleri gerekir. Hekim tavsiyesi olmayan hiç bir uygulamanın yararı yoktur" şeklinde konuştu.