• BIST 9441.29
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Soğuklar başlıyor! Cildinizi Korumanın Yolları

Soğuklar başlıyor! Cildinizi Korumanın Yolları
Sıcak geçen yaz mevsiminin ardından cildimizin soğuk havaya uyumu büyük önem taşıyor. Soğuk kış aylarında derimiz değişen koşullara uyum sağlamaya çalışsa da ....

Sıcak geçen yaz mevsiminin ardından cildimizin soğuk havaya uyumu büyük önem taşıyor. Soğuk kış aylarında derimiz değişen koşullara uyum sağlamaya çalışsa da; bazen soğuk hava, bazen sert esen rüzgâr bazen de basınç değişiklikleri ciddi deri sorunlarına yol açabiliyor. İşte soğuğun cildimize verebileceği zararlar...

Derimiz bizi dış ortamdan koruyan organımız. Vücutta ısı kaybını düzenlemek ise bu organın en önemli görevleri arasında bulunuyor. Vücut ısımız sabit tutulmaya çalışılırken özellikle soğuk havalarda deride vazokonstriksiyon (kan damarlarının büzüşmesi) meydana geliyor. Bu durum özellikle; el, ayak, burun ucu ve kulak gibi organlarda belirginleşirken meydana gelen titremelerle iç ısı artırılmaya çalışılıyor. Clinic Levent’ten Dermatoloji Uzmanı Dr. Arpi Tırpancı, “Kış aylarının belirtilerinden olan; soğuk, nem, rüzgâr ve kar önemli dermatolojik problemlere yol açabilir” diyor.

SOĞUK DERİMİZİ KURUTUYOR
Soğuk, hücre yenilenmesi ve ölü hücre tabakasının atılmasını sağlayan aktiviteyi azalttığı için ölü hücrelerin birikimini artırıyor. Ayrıca deri lipitlerinde meydana gelen bozulma ile ortaya; nemsiz, kaba, kuru ve soyulmuş bir deri görüntüsü çıkıyor. Bu değişiklikler herkes de olmakla birlikte; özellikle çocuklar, egzama alt yapısı olanlar, deri kuruluğu görülen ve menopoza giren kadınlar patolojik açıdan sorun yaşıyor. Sivilce tedavisinde olduğu gibi deriyi kurutan ilaçların kullanılması da soyulma ve ağrılı çatlakların oluşmasına neden olabiliyor.

SOĞUK HAVA KURDEŞENİ ARTIRIYOR
Soğuk havalarda, derinin, ısının düşmesine verdiği alerjik bir reaksiyon olarak değerlendirilen ürtikere (kurdeşen) daha çok rastlanıyor. Kızarıklık, kaşıntı, kabarık plaklar gibi deri döküntülerinin birçoğu sıcaklıktaki ani düşüşten kaynaklanıyor. Sıcak geçen yaz mevsiminin ardından cildimizin soğuk havaya uyumu büyük önem taşıyor. Soğuk kış aylarında derimiz değişen koşullara uyum sağlamaya çalışsa da; bazen soğuk hava, bazen sert esen rüzgâr bazen de basınç değişiklikleri ciddi deri sorunlarına yol açabiliyor.

SOĞUĞUN DA YANIĞI OLUYOR
Sadece sıcağın değil soğuğun da yanığı oluyor. Soğuk nedeniyle oluşan yanıklar, yangılı kızarık plaklar şeklinde görülüyor. Bu durum hastada karıncalanma ve ağrı hissi uyandırıyor. Daha çok; parmak uçları, burun, kulak gibi uç dolaşım bölgelerinde oluşan soğuk yanıkları, kötü dolaşım sonucu; çorap, dar ayakkabı gibi dolaşımı daha da sıkıştıran basınç alanlarında görülüyor. Periferik atar ve toplardamarların daha ciddi dolaşım bozukluğunda, oksijenlenme de azaldığı için hücre ölümü oluşuyor ve yaraların ortaya çıktığı nekrozlar gelişiyor.

Korunmak için bunlara dikkat
Kireçli su ile yıkanmaktan kaçının
Sabun seçerken dermatolojik yağ içeriği doğru olanları kullanın
Nemlendirici krem ve losyonlardan yararlanın
Yüz derisi, el ve ayaklarınızı, soğuğa karşı eldiven, çorap ve atkı gibi giysilerle koruyun.

CEYDA ERENOĞLU- GAZETE HABERTURK



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3020 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim