• BIST 9916.22
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 8 °C

Soğuk Havalarda Bel Fıtığı Olmayın!

Soğuk Havalarda Bel Fıtığı Olmayın!
Hava değişimleri ile kronik ağrı sendromları arasında ilişki vardır. Soğuk hava ile ilişkili hastalıklar denilince aklımıza ilk olarak soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonlar geliyor. Oysa soğuğun yol açabildiği birçok sağlık sorunu vardır.

Bunlardan biri de dikkat etmediğimiz takdirde bel ağrısıdır. Hatta, dejenere olmuş omurgası olan hastalarda bel fıtığını bile tetikleyebilir. Omurgada bulunan eklemlerde zaman içinde çeşitli nedenlerle dejenerasyon (bozulma) oluşur. Bu nedenle herkesin omurgası az veya çok soğuktan etkilenir. Düzenli egzersiz yapmayan, kireçlenme sorunu yaşayan veya fazla kilosu olan kişilerin omurgaları soğuğa karşı daha dayanıksızdır. Bundan dolayı belimizi soğuk havadan korumak omurga sorunu yaşamamak için çok önemlidir.

Omurgada bulunan eklemlerde zaman içinde dejenerasyon (bozulma) denilen değişiklikler oluşur. Omurgada oluşan bu değişimi egzersiz yapılmaması, kiloya bağlı olarak eklemlere binen stres ve ters hareketlerde bulunmak hızlandırır. Omurgada oluşan bu değişim ile eklemlerin çevresindeki kaslar ile bağlar gerilir. Yine eklemler kireçlenir, eklem çevresindeki kaslar zayıflar ve kasların boyu kısalır.

Soğuk Hava Bel Fıtığına Zemin Hazırlayabiliyor

Soğuk hava ve soğuğa maruz kalan omurga etrafında bulunan kas ve bağlarda gerilme oluşur. Bu nedenle soğuk hava nedeniyle soğuğa maruz kalan belde ağrı oluşur. Soğuk nedeniyle gelişen bel ağrısının derecesi kişiden kişiye değişir. Bazı kişiler belin arkasında hafif bir ağrı oluştuğundan yakınırken, kimileri ise belinin tamamen tutulduğu, hatta hiç hareket edemediğinden yakınır.

Aslında soğuk hava doğrudan bel fıtığına neden olmaz. Omurga eklemlerinde sorun varsa, bu durumda bel fıtığına zemin hazırlar. Soğuk hava ve soğuğa maruz kalmak, özellikle bel sağlığına dikkat etmeyen kişilerin omurgasında yer alan eklemlerdeki kas ile bağların gerilmesine neden olur. Bu mekanizma ile bel fıtığını tetikleyebilir. Sonuçta soğuk hava nedeniyle omurgada yer alan eklem çevresindeki kasların gerilmiş, kas boyu kısalmış ve gücünü yitirmiş olması nedeniyle bel fıtığı gelişebilir.

Bel Ağrınız Varsa, Hareket Etmekten Kaçının!

Beliniz ağrıdığında yapmanız gereken şey bir doktora danışana kadar hareket etmekten kaçınmaktır. Çünkü ağrı varlığında hareket etmek, omurganın daha da stres altında kalmasına ve zorlanmasına sebep olur.

Bel Ağrısı Tedavisi

Bel ağrısı tedavisi altta yatan nedene göre değişmektedir. Bel ağrısının büyük bir kısmı belin kaldıramayacağı kuvvet altında kalması ve soğuk hava gibi nedenlerden kaynaklanır. Bunun gibi durumlarda medikal tedavi ve istirahat yeterli olur. Ancak ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar gelişigüzel alındığında mide-bağırsak sorunları oluşturabilir. Bunun için doktor önerisi olmadan kesinlikle ilaç kullanılmamalıdır. Bel ağrıların çok az bir kısmı bel fıtığından kaynaklanır. Bel fıtığı daha ciddi bir durumdur ve bu nedenle doktor kontrolünde tedavi olmak önemlidir. Bel ağrısı ve bel fıtığı kaynaklı sorunların tedavisinde kuru iğne tedavisi (İMS) etkili ve güvenli bir yöntemdir. İlaçsız ve ameliyatsız olarak bel ağrısı sorununu çözer.

Belinizi Soğuktan Koruma Yolları

Soğuk hava bel ağrısına neden olan faktörlerden biridir. Aslında soğuk havalarda alacağınız önlemlerle bel ağrısından korunabilirsiniz:

1. Dışarıya çıktığınızda kalın giysiler giyin,
2. Klimanın doğrudan omurganıza gelmesini engelleyin,
3. Çok sıcak bir ortamdan, aniden soğuk ortama çıkmayın,
4. Düzenli olarak egzersiz yapın,
5. Spor yaparken terliyorsanız, çamaşırlarınızı değiştirin,
6. Fazla kilolarınızdan verin,
7. Uzun süre oturmayın veya ayakta kalmayın,
8. Ağır bir yük kaldırma ve taşıma esnasında dikkatli olun

Doç. Dr. Habib BOSTAN
Kartaltepe Mahallesi Başarı Sokak No:1 Altay Apt. A Blok Kat:3 D:6 (İncirli Caddesi Üzeri, Oğuz Kaan Koleji Yanı) 
34145 Bakırköy/ İstanbul
Tel: 0545 229 5588 – 0212 542 55 88

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 19717 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim