• BIST 9232.9
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 13 °C

Soğuk hava neden ağrıyı arttırıyor?

Soğuk hava neden ağrıyı arttırıyor?
Birçok kişinin yağışlı havaların öncesinde eklem ağrılarından şikayet etmesi ve lodoslu havalarda baş ağrısı şikayetlerinin artması bilimsel bir sonuca dayanıyor.

Birçok kişinin yağışlı havaların öncesinde eklem ağrılarından şikayet etmesi ve lodoslu havalarda baş ağrısı şikayetlerinin artması bilimsel bir sonuca dayanıyor.

Soğuk ve yağışlı havalarda hava basıncının değişmesi özellikle iskelet-kas sistemi ağrılarını artırıyor. Birçok kişinin yağışlı havaların öncesinde eklem ağrılarından şikayet etmesi ve lodoslu havalarda baş ağrısı şikayetlerinin artması bilimsel bir sonuca dayanıyor. Soğuk ve yağışlı havalarda hava basıncının değişmesi özellikle iskelet-kas sistemi ağrılarını artırıyor. Eklem romatizmalı hastalarda hasarlanmış eklemlerdeki basınç alıcılarında oluşan hasar, hava basıncı değişikliklerine duyarlı hale geliyor ve bu kişiler soğuk havalarda daha fazla ağrı hissediyor. Anadolu Sağlık Merkezi Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Yücel, “Eklemlerde normalde bulunan sessiz ağrı alıcıları soğukla aktif hale gelir ve bu havalarda eklem kökenli ağrıların artmasına neden olabilir” dedi. Bu sessiz alıcıların kas yapısında da olduğuna değinen Prof. Dr. Yücel, “Dolayısıyla kas kökenli ağrılarda da soğukla birlikte bir artış görülebiliyor. Aynı zamanda soğuk hava sebebiyle kaslarda kasılma ve kısalma olması da ağrının artması için bir neden oluşturuyor” diye konuştu. Besinlerin yanı sıra güneşten aldığımız D vitamini eksikliğinin genel vücut ağrıları ve iskelet-kas sistemi ağrılarının oluşmasında önemli bir etken olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yücel, kış aylarında güneş ışınlarına daha az maruz kalındığı için D vitamini seviyesinin düşmesi ile yaygın vücut ağrıları ve kas-iskelet sistemi ağrılarının fazlalaştığını belirtti.

Soğuktan korunmak ve hareketli yaşam önemli

Soğuk havalardan kendimizi koruyarak bu ağrıların önüne geçilebileceğini söyleyen Prof. Dr. Yücel, özellikle kas-eklem ağrıları olanların iyi ısıtılmış ortamlarda bulunmalarının, soğuktan sıcağa ya da sıcaktan soğuğa geçişlere dikkat etmelerinin önemli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yücel bu kişilerin dışarıda eldiven, atkı ve şapka ile soğuktan korunmalarını önerdi.

Haftada en az 2-3 gün egzersiz yapılmalı

Kı­şın ha­re­ket­siz­lik ne­de­niy­le vü­cut ki­lo­su­nun art­ma­sı­nın mev­cut is­ke­let-kas sis­te­mi has­ta­lı­ğı olan ki­şi­ler­de risk oluş­tur­du­ğu­na de­ği­nen Prof. Dr. Yü­cel, “Bu has­ta­la­rın ve gün için­de ha­re­ket­siz ça­lı­şan ki­şi­le­rin kon­for­lu bir ısı­da haf­ta­da en az 2-3 gün eg­zer­siz yap­ma­la­rı ya­rar sağ­lar. Bu eg­zer­siz­le­rin kas grup­la­rın­da ger­me-gev­şe­me ağır­lık­lı eg­zer­siz­ler ol­ma­sı, ağ­rı­la­rın azal­ma­sı­na kat­kı­da bu­lu­na­cak­tı­r” de­di. Kı­şın ha­re­ket­siz ka­lın­ma­sı­nın sa­de­ce kro­nik ağ­rı­sı olan­la­rın de­ğil her­ke­sin so­ru­nu ol­du­ğu­nu söy­le­yen Prof. Dr. Yü­cel, “Ge­rek­li ted­bir­le­ri ala­rak açık ha­va­da yü­rü­yüş ya­pıl­ma­sı­nın ya­nın­da ger­gin­lik­le mü­ca­de­le­de gev­şe­me ve ne­fes eg­zer­siz­le­ri de bu tür ağ­rı­lar­la mü­ca­de­le et­mek­te kul­la­nı­la­bi­le­cek yön­tem­ler ara­sın­da sa­yı­la­bi­li­r” de­di.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4059 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim