• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 4 °C
  • Bursa 1 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 6 °C

Soframızdaki diğer tehlike: MSG

Soframızdaki diğer tehlike: MSG
Ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, nişasta bazlı şekerin tehklikelerini anlatırken hayatımızda bir tehlikenin daha varlığına dikkat çekti.

 Ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, nişasta bazlı şekerin tehklikelerini anlatırken hayatımızda bir tehlikenin daha varlığına dikkat çekti. İşte Prof. Dr. Sönmez'in HABERTÜRK TV'de Duygu Canbaş'a yaptığı açıklamalar...

"Mısır şurubu şerbeti kan kimyamızı bozuyor. Kilo, aşırı şişmanlık insülin direncini yaratıyor. Bu sefer hasta ikinci periyoda geçiyor. Sürekli yiyen ve sürekli şişmanlayan hale geliyor. Mısır şurubu şerbeti eşittir obezite, obezite eşittir kalp hastalığı. Metabolik sendrom çıkıyor ortaya. Yüksek tansiyon, aşırı kilo yapıyor, insülin direncimiz artıyor. Aslında biz bir şey yapamıyoruz çocuklarımız için. Sabah verdiğiniz ekmeğin üzerine sürdüğü tatlı, okulda yediği bal, şekerleme, tatlı, akşam babasının getirdiği tatlı... Hepsinde mısır şurubu var. Burada mücadele devlet boyutundadır. Devlet kotaları düşürmelidir. Kota yüzde 1 ve yüzde 1'in altına inmelidir. İmalathaneler denetlenmeli, ne kadar şeker kullanıldığı teftiş edilmeli. Bu ürünler doyma hissini siliyor. Ürünlerdeki etiketler de tüketici için aldatıcı. Mesela "Bir miktar şurup vardır" yazıyor. Devletin bu işe ciddi olarak el atması lazım. Amerika'da kota yüzde 2. Sigara konusunda büyük mücadele verildi. Hükümet galip geldi. Mısır şurubunda da hükümetin özel kararlar olacağına inanıyorum."

VİDEO İÇİN TIKLAYIN

SOFRAMIZDAKİ DİĞER TEHLİKE
"Bir başka tehlike daha var soframızda. Bunlara "Çin Tuzu" deniyor. Çin mutfağının ürünü. Hangi yemeğe koyarsanız o yemeğin lezzetini artırıyor fakat o da doyma noktasını kaybettiriyor. Piyasada bulunan bütün yiyeceklerin içinde MSG (Mono Sodyum Glutamat) var. Ne yiyorsanız iştahınızı artırıyor. Salam, sucuk, lahmacun, tatlı... Hepsinde var. İçeriğe yazılmıyor. Yazılırsa da E 260 gibi bir kod yazılıyor. Bilim insanları çıkıyor, azı yarar faydası zarar diyor. Çocuklar sabah kalktığından akşam yatana kadar bu içerikli ürünlerden yiyor. Akut belirtileri, yüzde yanma, kaşıntı. Kronik dönemde obezitenin en büyük nedeni. Mesela bir ortamda cips yiyorsunuz. Önce bir tane yiyorsunuz kibarca sonra bir tane daha yiyorsunuz. Dikkat edin iki iki almaya başlıyorsunuz. Evde yalnızsanız avuç avuç yiyorsunuz. Bunların içinde de MSG var.

Endüstri ürünleri bizi mahvediyor. Mesela aspartam var... Bir kamyon şeker kadar size tat veriyor. Piyasada kullanılan ürünlerde var. Aspartam insülin salgılatıyor. Açlık uyandırıyor. Bir şeyler yiyorsunuz, sürekli yiyorsunuz, doymayan şişmanlar oluşturuyor."



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3508 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim