Uzmanlar, en çok gençken görülen ve önemli bir problem olan aknelerin tedavisi için zamanlamanın çok önemli olduğunu söylüyor. Çünkü anında tedavi edilmeyen akneler kalıcı izler bırakabilir ve siz de uzun yıllar bu izlerle yaşamak zorunda kalabilirsiniz
Özellikle ergenlik çağında sıkça görülen akneler, zamanında tedavi edilmediği sürece kalıcı izler bırakabiliyor. Gençliklerinde akne sorunuyla karşılaşanlar, anında tedavi görmedikleri takdirde sürekli bu izlerin yarattığı sosyal ve psikolojik sorunlarla yaşamak zorunda kalıyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi'nden Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Aydın Saray, aknenin oluşum nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında şunları anlattı:
YAĞ YAPISI DEĞİŞİR
Akne en çok yüz, sırt ve göğüs bölgesinde sorunlara neden oluyor. Ve yüz ile vücutta kalıcı izler bırakabiliyor. Bu nedenle zamanında yeterli ve gerekli tedavilerin mutlaka uygulanması gerekiyor.
Aknenin başlıca oluşum nedenlerini şöyle açıklayabiliriz: Deride yağ yapımında artış ortaya çıkıyor ve yağların yapısında değişiklik oluyor. Kıl kökünde 'Propiyonyum acnes' adı verilen bir bakteri çoğalıyor. Kıl köklerinde keratin artışı görülüyor.
Öncelikle akne izlerinin en iyi tedavisi bunların oluşumunun önlenmesidir. Akne izlerinin görünümünü düzeltmek için çeşitli tedaviler uygulanıyor. İşte bu yöntemler:
SAĞLIKLI BİR YÜZEY
Dermabrazyon ve Mikradermabrazyon: Cerrahi olarak hızla dönen bir aşındırıcı cihazla, hasarlı yüzeyler mekanik şekilde çıkartılıyor. Lokal veya genel anestezi altında uygulanıyor. Aşınan derinin kendisini tekrar daha sağlıklı ve düzgün bir yüzey oluşturarak yenilemesi prensibine dayanıyor.
Dolgu maddesi enjeksiyonları: Yağ enjeksiyonu; kişinin kendisinden alınan yağın, dolgunluğun az olduğu başka yerlere enjekte edilmesidir. Bölgesel enjeksiyonlar akne izlerinde tam dolgunluk sağlayamayabilir. Eğer kişi kendisinden bir madde alınıp kendisine enjekte edilmesini istemiyorsa dışarıdan alınan Hyaluronik asit, kolajen, fibrel ya da alloderm gibi maddeler de enjekte edilerek dolgunluk sağlanabilir. Ancak tavsiye edilen madde Hyaluronik asittir çünkü bu madde normalde bağ dokusunun yapı taşlarındandır.
Cerrahi tedavi: Wplasti veya Z-plasti, kabarmış olan akne izlerinde uygulanabilir. Kortizon enjeksiyonları da en etkili ve efektif tedavi seçeneklerindendir. Cerrahi işlemler sonrasında iz üzerine silikon krem veya silikon tabaka uygulaması da izlerin belirginliğinin azaltılmasında oldukça faydalı olur.
LAZER NASIL UYGULANIR?
Lazer; deride belli bir derinlikte ısıya bağlı hasar oluşturarak, deriyi yenileme prensibine dayanır.
Lazer tedavisi, ideal olarak deri rengi ile ilgili komplikasyonları azaltmak için Ekim ve Nisan arasındaki daha güneşsiz aylarda uygulanmalıdır.
Karbondioksit ve Erbiyum YAG lazerleri, akne izleri için en çok kullanılan lazerlerdir. Bu cihazlar hasarlı deri ve izleri kazır, kollajen liflerini sıkılaştırırlar.
Diod ve NdYAG lazerler ise deriyi sıkılaştırır ve yeni kolajen liflerinin yapımını uyarır. Deri altını doldurarak akneye bağlı çökük izlerini yok eder.
Lazerler, yaraların iyileşmesini uyarırken aynı zamanda ciltteki bağ dokusu miktarını da artırırlar.
Lazer tedavisi yaptıracak kişilerin, son bir yıldır A vitamini kullanmamış ve son 6 ay içinde Herpes virüs hastalığı geçirmemiş olması gerekir.
Lazerlerin deriyi kazıyarak etki eden tiplerinde; bazen uzun süreli kızarıklık, iz ve koyuluk olur. Bunu önlemek için Froksiyonel Fototermaliz teknik çıkmıştır.
KIRI ŞIKLIK TEDAVİSİNDE DE DERİ SOYMAYAPILABİLİR
Deri Soyma (Peeling): Bu işlemde kimyasal maddeler kullanılarak derinin yüzeyindeki hasarlı tabaka ortadan kaldırılıyor. İşlem, deri yaşlanması tedavisinin yanı sıra renklenme bozukluklarında, kırışıklıkların ve akne izlerinin tedavisinde de başarılı sonuçlar veriyor.
Glikolik asit: Meyvelerden elde edilen alfa-hidroksi asitlerdir. Bağ dokusunu ve kolajeni artırır ve yüzeysel olarak deriyi soyar. İki haftada bir toplam 2-5 kez uygulamakla en iyi sonuçlar alınıyor.
Triklor asetik asit (TCA): Diğer asitlere göre daha kuvvetlidir ve derine kimyasal soyma yapabilir. Bu yüzden dikkatli kullanılmalıdır. Çok esmer derililerde uygulanmaz.
Sivilceleriniz iz bırakmasın
Uzmanlar, en çok gençken görülen ve önemli bir problem olan aknelerin tedavisi için zamanlamanın çok önemli olduğunu söylüyor.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 3900 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Medipol'den yüz germe operasyonlarında yeni nesil tekniklere dair önerilerMedipol Acıbadem Bölge Hastanesinden Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Burak Ergün Tatar, yüz germe operasyonlarında yeni nesil tekniklerle doğal ve izsiz görünüm sağlamanın mümkün olduğunu bildirdi.
’Sezaryen İle Karın Germe’ Ameliyatlarındaki TehlikePlastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Emre Kıymık sezaryen ameliyatının karın germe ve liposuction tarzında estetik ameliyatlarla kombine...
Yaş İlerledikçe Kaş Düşüklüğü OluşabiliyorYüz ifadesine anlam katan kaşların yaşla birlikte yüksekliği azalıyor ve kaş düşüklüğü meydana gelebiliyor.
Op. Dr. Karagöz: "Postbariatrik Cerrahi İle Estetik Kaygılar Dışında Özgüven Sorunu Da Giderilebilir”Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlke Karagöz, obezitenin modern toplumların en büyük sağlık sorunlarından biri olduğunu vurgulayarak,...
- 15:28 - AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- 12:13 - İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 11:58 - Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- 16:58 - TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı
- 16:13 - 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
- 15:33 - Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandı
- 17:03 - TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 16:10 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49
- 15:58 - "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı
- 15:53 - Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandı
- 15:38 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "epidural" doğum uygulaması başladı
- 15:38 - Trabzon'da "Geçmişten Günümüze Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 15:38 - Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünden "medikal firma yetkililerinin ameliyatlara müdahil olduğu" iddiasına ilişkin açıklama
- 15:28 - Ümraniye'de sağlık görevlilerine saldırıp ambulansa zarar veren zanlı yakalandı
- 14:33 - Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nde ilkokul yararına kermes düzenlendi
- 14:23 - Vali Aksoy, Yunus Emre Devlet Hastanesi'nin otopark alanındaki çalışmaları inceledi
- 14:08 - Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu toplandı
- 12:28 - Acil tıp teknisyeni iş hayatının stresini Karadeniz'de zıpkınla balık avlayarak atıyor
- 11:28 - Yeşilay "sanal kumara" savaş açtı
- 11:13 - Kocaeli'de ücretsiz kanser taraması yapılıyor
- 11:08 - Annesinden karaciğer nakledilen bebeğe aynı ameliyatta bağırsaktan da safra yolu yapıldı
- 16:53 - Fast food tüketimi öğrenme bozukluklarına neden oluyor
- 16:43 - Antalya'da tedavisi süren Ferdi Tayfur ameliyat edildi
- 15:28 - Türkiye'nin gençlik profili ortaya çıkarıldı
- 15:13 - Kayseri'ye Türkiye'nin 16'ncı Adli Tıp Grup Başkanlığı kuruldu
- 15:08 - İzmir'de 2018'de anestezide azot verildiği iddiasıyla beyin felci geçiren çocuk öldü
- 14:58 - Trabzon'da "Uluslararası Sağlık Zirvesi" düzenlenecek
- 14:48 - Ümraniye'de sağlık ekiplerinin tedavisini reddeden bir kişi ambulansı yumrukladı
- 14:33 - Ordu'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 14:23 - Kırklareli'nde Yenidoğan Canlandırma Programı kapsamında sağlık personeline eğitim verildi
- 14:08 - Bilecik Sağlıklı Hayat Merkezi, yeni binasında hizmet vermeye başladı
- 13:48 - Bakan Göktaş, "Dijital Dünyada Çocuk Çalıştayı"nın açılışında konuştu:
- 13:28 - ABB'nin evde sağlık ve danışmanlık hizmeti 572 vatandaşa ulaşıyor
- 13:13 - Enuygun'dan Türkiye'nin yedi bölgesinden termal ve kaplıca önerileri
- 12:58 - Muş'ta hasta bebek ambulans uçakla Ankara'ya nakledildi
- 20:08 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programına katıldı: (1)
- 19:23 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programında konuştu:
- 19:03 - Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kalp hastalıklarına yönelik panel düzenlendi
- 17:13 - Çorum'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 16:58 - Diyarbakır'da 1553 sağlık çalışanı katıldıkları eğitim programlarında sertifika aldı
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim