• BIST 9647.27
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 10 °C

Sivilceler hakkında her şey

Sivilceler hakkında her şey
Ergenlikten çıkalı yıllar olduğu halde, hala sivilcelerle mi boğuşuyorsunuz? Artık ayna karşısında sivilce ve siyah nokta sıkmak zorunda değilsiniz.

İnsan derisinin içinde özellikle de boyundan yukarısında her tüy ağzına bir yağ gözeneği düşüyor. Onun içinde de cildin parlaklığını sağlayan, onu rüzgâr ve güneşten koruyan sebum diye bildiğimiz sabunumsu madde bulunuyor. Gözenek içine dolan yağ, bakteri ve ölü hücre birikintisi havayla temas ettiği zaman okside olarak rengi siyaha dönen bir cilt problemi ortaya çıkarır ki bu da siyah noktadır. Dolan bir gözeneğin ucu kapandığında, havasız ortamı seven bakterilerin çoğalması sonucunda kese genişler ve sivilce oluşur. Peki, siyah noktalarla nasıl baş edebilirsiniz? Tek yolu peeling ile üst deriyi soyup gözenekleri açmak; yani peeling yapmak. AHA, retinoik asit, şahsilik asit içeren ürünlerden yana tercihinizi kullanmalısınız.

Sivilce oluşumuna neler sebep olur?
Yetişkin aknelerinin sebebi stres, kötü kozmetik ürünlerinin kullanımı, hormonlar ve doğum kontrol hapları olabiliyor. Stres, yağ bezlerinin aşırı çalışmasını tetikleyerek; kötü kozmetikler gözeneklerde bakteri oluşumuna neden olarak; hormonlar sebum bezlerinin aşırı salınım yapmasını sağlayarak; doğum kontrol hapları ise androjenden dolayı sivilce oluşumuna neden olarak akne yaratıyor.

Stresin kesin olarak sivilceye neden olduğunu söylemek mümkün değil. Great Barrington'dan Dermatolog Amy Derick, "Bazı araştırmalar üniversite öğrencilerinin final döneminde sivilcelerinin arttığını gösteriyor fakat bunu tam olarak strese bağlamak doğru değil" diyor. Bu yüzden, belki stres sivilce oluşumunda belli bir rol oynuyor olabilir fakat stres hormonlarının sivilce yaptığı yönünde kesin bir bulgu bulunmuyor.

e-kolay'ın haberine göre cips, peynir ve çikolatanın sivilcelere sanıldığı kadar etki etmediğinin haberini verelim. Aynen streste olduğu gibi beslenme konusunda da bilimsel çalışmalar herhangi bir gıdanın bir insanda sivilceye yol açabileceğini göstermiş değil. Fakat şunu bilmelisiniz ki kötü karbonhidratlarla yoğun beslenme sağlığa nasıl zararlıysa, sivilce oluşumuna da kısmen etki edebilir. Bunu da hormon dengesizlikleri ile yapar. Amerikan Hastanesi, Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Halil Beyazıt, "Bilimsel araştırmalar beyaz nokta ve siyah noktanın bir kent hastalığı olduğunu gösteriyor. Kentten dağa çıktıkça azaldığı göz önünde tutulursa beslenmenin bir miktar etkisi olduğunu söyleyebiliriz" diyor.

Sivilce sıkarken nelere dikkat etmeli?
Burun çizgisinin üzerinde kalan sivilcelerin sıkmamaya özen göstermelisiniz. Onun dışında iltihaplı sivilceyi sıkıp irini dışarı akıttığınızda bunda kötü bir şey yok aslında. Beyazıt, "Ama insanlar genellikle nasıl sıkacağını bilmediğinden sivilce içeri doğru patlayabiliyor. Cildin içinde patlayan kesecik, çevresinde ciddi bir iltihap oluşumuna neden oluyor. O iltihap da büzüşüyor ve iyileştiği için o bölgede leke kalıyor" diyor.

Sivilceler için ne tür ürünler kullanmalı?
Yetişkin sivilcelerine ergenlik sivilcesi gibi müdahale etmek ise yapacağınız en büyük yanlış. Ergenlik döneminde kullanılacak ürünler yetişkin birinin cildinde vadedilen etkiyi yaratmayacak. Fakat önereceğim iki adımı denemek yararınıza olacak: ilk adım doğru temizleyiciyi seçmekten geçiyor. Benzoil peroksit ya da salisilik asit içeren ürünler uyguladığında doğru yolda olduğunuzu fark edeceksiniz. Diğer adım ise gözenekleri temizleyecek salisilik asitli bir peeling. Sadece çok fazla ve sert uygulamadan kaçının. Haftada iki ya da üç kez uygulayabilirsiniz.

Sivilceler hakkında etrafta dolaşan bazı mitler
Güneş kremi kullanmanın sivilceyi kötüleştirdiği başlı başına bir hurafe; doğru güneş kremini seçtiğiniz sürece. Kimyasal güneş kremleri UV ışınları ile reaksiyona girerek ciltte kabarcıklara neden olabilir. Bu yüzden çinko oksitli bir güneş kremi kullanmakta fayda var

Diğer bir saçmalık: Sivilceleriniz var çünkü yüzünü yeterince yıkamıyorsunuz. Eğer bir evsiz kadar pis değilseniz bu kesinlikte yanlış. Derick, "Yapılan araştırmalar yüzünüzü günde iki kere yıkayanların bir kere yıkayanlara oranla daha sağlıklı bir cilde sahip olduğunu gösteriyor" diyor. Beyazıt da ekliyor: "Yüz yıkama işini abartmak hem oldukça gereksiz hem de cildi kurutabilir" diyor.

Önemli bir iş yemeğine gitmeden ya da hoşlandığınız adamla ilk randevuya çıkmadan evvel yüzünüzde bir sivilce belirdiyse. her kadın gibi siz de bu sivilceyi makyajla
kamufle etmeye çalışırsınız. Peki. sivilcenin üzerine makyaj yapılması ne kadar doğru, ne kadar yanlış? Bazı ürünler görüntüyü daha da kötüleştirir. Derick. "Gözenekleri tıkayan kalın fondötenler yerine ince pudra fondöten ya da mineral pudra uygulamak sivilceleri azdırmayacak" diyor. Fakat unutmayın ki akne sadece kozmetik problemi değil, bazen kalp rahatsızlıklarının da göstergesi olabiliyor. Bu yüzden ciltteki sivilce artışı ciddi boyuta ulaştığında, dermatologdan yardım istemenizde fayda var.

Uzmana danışmayı ertelemeyin!
İnsanlar bir kozmetik mağazasına gider, orada çalışan kişiden bir öneri alır. Sonra o ürünlere dünya kadar para döker fakat cildi için en doğru tanıyı koyacak ve ilaç tedavisi önerecek doktora aynı parayı vermeyi reddeder. Bir dermatolog her zaman o reçetesiz ürünlerden daha fazlasını yapar, özellikle de problematik cildi olan kişiler için benzoil peroksit ya da salisilik asitten de fazlasını önerebilecek biri varsa o da bir dermatologdur.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3898 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim