Karekod uygulamasının hayata geçirildiği 16 Mayıs 2010 tarihinde ilaç satışları yüzde 35-40 azaldı. Konuya ilişkin Referans'a açıklamalarda bulunan İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, dünya genelinde uygulanmakta olan buna karşın Türkiye'de geçen günlerde uygulamaya konulan karekod uygulamasında sistem arızasından kaynaklanan kayıplar yaşandığını söyledi. Barut, uygulamanın hayata geçirildiği 16 Mayıs tarihinde ilaç satışlarında yüzde 35-40 gerileme yaşandığını söyledi.
33 ilaç şirketi KİS'i imzaladı
İnsan hakları, çalışan hakları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarında evrensel boyutta daha iyi bir konuma ulaşmak amacıyla on temel ilke yayımlayan ‘Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi', İEİS öncülüğünde 33 ilaç firması tarafından imzalandı. Dün gerçekleştirilen bir basın toplantıyla duyurulan imza törenine Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Tuğrul Kutadgobilik, KİS Türkiye Temsilcisi Yılmaz Argüden, İEİS Başkanı Nezih Barut ve 33 firmanın temsilcileri katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Barut, 33 ilaç firmasının imza attığı 10 evrensel ilke ile ilaç sektöründe çıtayı yükselteceklerini söyledi. Türk ilaç endüstrisinde insan hakları, çalışma koşulları ve yolsuzlukla mücadele konusunda uygulamaya yönelik sorunlar olmadığını ifade eden Nezih Barut, buna karşın çevre ve atık yönetimi konusunda, belediyeler ve eczacılarla işbirliğine gidip önemli çalışmalara imza atmayı planladıklarını söyledi.
Evde kalan ilaçlar değerlendirilecek
Barut, çevre ve atık konusunda AB standartlarına uyum çerçevesinde alınacak önlemleri şöyle sıraladı: "Uyum sürecinin kamu-özel sektör işbirliğiyle yönetilmesi, tarihi geçmiş ilaçların toplanmasına yönelik ilgili paydaşlarla işbirliği içinde çalışılması, ilaç sektöründe ‘atık yönetimi ilkeleri'nin oluşturulması, bu konuda eğitimler verilmesi, Ar-Ge ve inovasyonu destekleyecek platformların oluşturulması." KİS Türkiye Temsilcisi Yılmaz Argüden ise ilkelerin, sürdürülebilir kalkınma doğrultusunda tüm tarafların sorumluluk almasını sağladığını kaydetti. Argüden, sözleşmeye imza atan firmaların gönüllü olarak her yıl ilkeler doğrultusunda yapılan çalışmaları rapor olarak yayımlayacağını kaydederek şu bilgileri verdi: "Sözleşmedeki tek yaptırım, her kurum neler yaptığını kamuoyu ile paylaşacak bir rapor ortaya koyacak. Çok basit olarak görülüyor fakat çok etkili. İnsanlar gönüllü olarak yaptıklarını zorunlu olarak yaptıklarından daha iyi yapıyorlar. 8 bin kuruluş 120'den fazla ülke bu birlik içerisinde. Bu noktada, sektörel yaklaşım benimsedik. Firma bazında yapılan sözleşmelerin sektörel olarak yapılması bir ivme kazandıracaktır. Sektörlerde sorunlara ortak çözümler bulunarak daha hızlı uygulama ivmesi ve kıyaslama imkânı sağlıyor. Sözleşmeye imza atan 8 bin kuruluş içerisinde 84 ilaç şirketi var. Türkiye'den 33 firmanın bu sözleşmeyi imzalıyor olması önemli bir atılım."
KİS'i ilaç şirketlerinden sonra başka sektörlerin de benimseyeceğini söyleyen TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgobilik, otomotivcilerin de bunun için çalışmalar yaptıklarını söyledi. TİSK olarak KİS felsefesinin yayılması için bir inisiyatif aldıklarını belirten Kutadgobilik, "Bu noktada birliğe sektörel katılımların artacağını düşünüyoruz. Burada örgütler kalkınma hareketlerini organize etmeli. İEİS tüm ilaç firmalarını, tekstilciler tüm tekstil firmalarını, makineciler tüm makine firmalarını bir araya toplamalı. Önümüzdeki günlerde otomotiv yan sanayi de birliğe dahil olacak" dedi. Toplantıda Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP Genel Başkanlığı'na seçilişini de değerlendiren Kutadgobilik, "CHP kurultayını büyük bir heyecanla izledik. Önceki gün yeni bir kalkınma ve yeni bir hareketi alkışladık" sözlerini sarf etti.