• BIST 9916.22
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 9 °C

Şişmanlık yaşam tarzı değişikliğini zorunlu kılıyor

Şişmanlık yaşam tarzı değişikliğini zorunlu kılıyor
Dünya Sağlık Örgütü tarafından 21. yüzyılın en önemli sağlık sorunu olarak kabul edilen şişmanlık; hastalar için tedavi sürecinde yaşam tarzı değişikliğini zorunlu kılıyor.

İleri derecede şişmanlık yani morbid obezite, Dünya Sağlık Örgütü tarafından tedavi gerektiren bir hastalık olarak açıklandı.

Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Kemal Emek, obezite cerrahisini ve ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Kabul edilmiş en etkili tedavi şekillerinden biri olan cerrahi yöntemler, ameliyat sonrasında hastalar için yaşam tarzı değişikliğini de zorunlu kılıyor.

Obezite tedavisinde uygulanan cerrahi yöntemler ile sadece şişmanlığın kendisi değil, yol açtığı diyabeti (şeker hastalığı) de tedavi edilebiliyor.

Vücut kitle indeksi 35 veya üzerinde olanlar obez!
Vücut kitle indeksi; kişinin vücut ağırlığının, boyunun karesine bölünmesiyle ortaya çıkıyor.

Bu değer 35 veya daha üzerinde ise ileri derecede obezite söz konusu...

Merkezi sinir sistemine açlık tokluk durumunu bildiren hormonların bozukluğu ya da vücudun bu hormonları kullanamaması obeziteye yol açıyor.

Enerji alımı ve harcamadaki dengesizlik, psikolojik bozukluklar ve bazı ilaçlar; aşırı şişmanlık olarak değerlendirilen obeziteye yol açan faktörlerden.

Obezite birçok hastalığın ana nedenidir

Obezite; başta tip 2 diyabet olmak üzere, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, meme, rahim ve kalın bağırsak kanserlerinin oluşumunda bir risk taşıyor.

Ayrıca reflü, varis hastalıkları, safra kesesi taşı, kireçlenme, kadınlarda adet düzensizlikleri, kısırlık, uyku bozuklukları, depresyon dahil pek çok hastalığa neden oluyor.

Şişmanlığın nedenleri de ortadan kaldırılıyor

Obezite için yapılan cerrahi müdehala ve ameliyatlarda belli başlı 3 yöntem izleniyor.

Birinci yöntem, midenin depolama görevinin azaltılması. Band uygulamalar ve mide küçültme ameliyatları buna örnek gösteriliyor.

İkinci yöntem, alınan gıdalardan faydalanmayı azaltan bypass ameliyatları. İnce bağırsakların bir kısmının devre dışı bırakılması buna örnek olarak verilebiliyor.

Üçüncü yöntem ise her iki işlemin birlikte aynı hastada uygulanmasından oluşuyor.

Ameliyat sonrası yaşam tarzı değişikliği çok önemli

Morbite obezite hastalarını, ameliyat sonrası bambaşka bir hayat bekliyor. Bu nedenle cerrahi sonrası yaşam tarzı değişiklikleri şart.

Hastaların ameliyattan sonra yemek yeme tarzlarında değişiklik yapması, fiziksel aktiviteler ve düzenli egzersizlere önem vermesi gerekiyor.

Hastaların bu iki önemli değişikliğe kısa sürede adapte olması, tedavi süreçlerini olumlu etkiliyor. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4657 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim