ŞİŞMANLIK NEDİR?
Şişmanlık besinlerden aldığımız enerjinin harcadığımız enerjiden fazla olması sonucu vücudumuzda aşırı yağ birikimi ile ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Şişmanlık tanım ve derecelendirilmesi Beden Kütle İndeksi hesaplaması ile yapılır.
Beden Kütle İndeksi; Vücut Ağırlığı ile Boy Uzunluğunun karesinin oranlaması ile bulunur. Beden Kütle İndeksi 30 kg/m2 üzeri olan bireyler şişman (obez) olarak kabul edilmektedir.
Fiziksel aktivitede azalma, yanlış beslenme alışkanlıkları, yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, evlilik, doğum sayısı ve genetik gibi birçok faktör şişmanlığa zemin oluşturur.
Şişmanlık kalp-damar ve endokrin sistem başta olmak üzere vücudumuzun tüm organ ve sistemlerini etkileyerek ölüme kadar uzanan birçok sağlık problemine neden olur. Önlenebilir ölüm nedenlerinde sigaradan sonra 2. sırayı almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından en riskli 10 hastalıktan 1’ i olarak kabul edilen şişmanlık; kansere de zemin oluşturmaktadır.
Ülkemizde de özellikle değişen yaşam şeklimizin de etkisiyle şişmanlık sıklığı günden güne artmaktadır. Özellikle çocukluk çağında ortaya çıkma sıklığındaki artış, durumun ciddiyetini ve mutlaka önlem alınması gerektiğini göstermektedir.
ŞİŞMANLIK TEDAVİSİ OLAN BİR SAĞLIK SORUNUDUR!
Şişmanlık; diyet, ilaçlar ve cerrahi ile aşama aşama tedavi edilebilen bir hastalıktır. İlk adımda beslenme ve yaşam tarzı değişikliği denenmelidir. Yeme alışkanlıklarının değiştirilmesi, düşük kalorili beslenme ve daha aktif bir hayat ile kilo kaybı sağlansa da kaybedilen kilonun geri alınmaması ve ideal kiloda yaşama devam edebilme oldukça zordur. Bu yaklaşımla uzun vadede kaybedilen kilonun korunma oranı % 2 ile 3 arasında değişmektedir.
Şişmanlık tedavisinde kullanılan ilaçların sağlık yönünden güvenilir olması, kısa ve uzun dönemde önemli yan etkisinin olmaması, bağımlılık yapmaması gereklidir. Bu yönden bakıldığında şişmanlık tedavisi için ideal bir ilaç henüz yoktur.
Diyet ile yeterli kiloyu veremeyen bireylerde mide botoksu, mide balonu gibi cerrahi olmayan yardımcı yöntemlere başvurulabilir. Başarısız olunduğunda sonraki aşama cerrahidir.
MİDE BOTOKSU NEDİR?
Botoks kullanım alanı oldukça geniş olan bir ilaçtır. Estetik amaçlı kullanımının yanı sıra son yıllarda şişmanlık tedavisi için de kullanılmaya başlanmıştır. Tüm dünyada yaklaşık 15 yıldır mideye uygulanmaktadır. Sinir uçlarına etki eder ve kasların çalışma prensibini değiştirir. İştah hormonu salgılayan bölgelere uygulanarak, tokluk süresinin uzun olmasını ve iştahın azalmasını sağlar. Mide kaslarının kasılmasını etkiler ve mideden besinlerin daha uzun sürede boşalmasını sağlar.
|
|
NASIL BİR İŞLEMDİR?
İşlem endoskopik olarak gerçekleştirilir ve midenin belli bölgelerine botoks enjeksiyonu yapılır. İşlem öncesi mide muayene edilerek değerlendirilir ve botoks işlemine uygunluk kontrol edilir. Yaklaşık 10-15 dakika sürer.
Kilo vermek isteyen herkese uygulanabilir. İşlem sedasyon altında yapılır. İşlem sonrasında hastanede kalış gerektirmez ve aynı gün içerisinde günlük yaşantı devam eder. İşlem etkisini ertesi gün göstermeye başlar ve etki 15. günde üst seviyeye çıkar.
MİDE BOTOKSU İLE NE KADAR KİLO KAYBEDİLİR?
Bireyler işlem sonrası sağlıklı bir beslenme planı ve düzenli fiziksel aktivite ile birlikte fazla kilolarının %50 ‘sine veda edebilirler. Kilo kaybı miktarı ve hızı tamamen bireyseldir.
Midenin boşalma süresi uzadığı için; düzenli fiziksel aktivite ile de desteklendiğinde doğru kilo verme sağlanır.
İşlemin etki süresi 4 ile 6 ay arasındadır. Bu 6 ay süresinde birey yeni yaşam tarzına adapte olarak, ideal kilosuna kavuşabilir. Fakat eğer gerekli görülürse 3-4 defaya kadar tekrarlanabilen bir işlemdir.
HERHANGİ BİR YAN ETKİSİ VAR MIDIR?
İşlemin bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Hamile ve emzirme döneminde uygulanması önerilmez.
İşlem sonrası başarı için hazır gıdalardan ve kalorisi yüksek besinlerden uzak durulması gerekir. Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme programı uygulanması önerilir. Şişmanlık tedavisi için kolay ve konforlu bir yöntemdir, diyete uyumu artırır.