• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 9 °C

Sinsi hastalık pankreas kanseri

Sinsi hastalık pankreas kanseri
Gizli kalmış bir organ olan pankreas, gıdaları sindirmemize yardım ediyor ve kan şekerini düzenliyor. Sigara ve alkolle tetiklenen pankreas kanseri, sinsi seyrettiği için hiçbir belirti göstermeyip vücuda hızla yayılıyor.

En büyük belirti karın ağrısı. Vücutta sindirim ve insülin hormonuyla ilgili birçok önemli işlevi yerine getiren pankreasta bir tümör ortaya çıktığı zaman hiçbir belirti vermeden hızla yayılıyor ve sonuç ölüme kadar gidebiliyor.

Özel BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İbrahim Cenk Soğukpınar, pankreas kanserinin erken belirti vermediği için teşhiste geç kalındığını söyledi. Soğukpınar, insanların pankreas konusunda çok fazla fikir sahibi olmadığına dikkat çekerek, bu hayati organla ilgili şu bilgileri verdi: "Pankreası on iki parmak bağırsağı çevriliyor. Bağırsağa giden çok önemli damarlar ona teğet geçiyor. Arkada omurganın önündeki lenf bezleri üzerine oturuyor. Tümörün biraz büyümesi durumunda cerrahi müdahale yapamıyoruz, çünkü büyüdüğünde hem arkadaki lenf bezlerini hem de etrafındaki damarları etkiliyor. Cerrahi müdahale ettiğimizde de sadece pankreası değil, midenin, on iki parmak bağırsağının ve karaciğerin bir bölümünü de almak zorunda kalabiliyoruz. Safra yollarını temizliyoruz ve safra kesesini de çıkarıyoruz. Ameliyat olamadığı durumlarda radyoterapi ve kemoterapi söz konusu oluyor."

Dr. Soğukpınar, pankreas kanserine nadir de olsa genç yaşlarda yakalanılabileceğini söyledi. Soğukpınar’a göre toplumda çok bilinmese de pankreas kanserinde sadece alkol değil, sigara da büyük risk faktörü. Ailedeki geçişin önemli olmadığı bu kanser türü erkeklerde kadınlara göre 4 kat fazla görülüyor. Kritik yaş ise 50 yaş sonrası. Soğukpınar, sigara ya da alkol kullanan kişilerin yılda bir kez kanser check-up'ı yaptırmalarını tavsiye ettiklerini söyledi. Bu kontrollerde kan tahlilin yanı sıra ultrason ile panksreasa da bakılıyor.

Hastalıkta tanı zorluğu yaratan diğer bir unsur, bu tümörlerin pankreasın kanalına basmasıyla oluşan enfeksiyon. Pankreas kanserinde en etkin tedavi, kitlenin çıkarılması. Dr. Soğukpınar, pankreatit (pankreas iltihaplanması) tanısı konulan hastaların yüzde ikisini pankreas kanserinin oluşturduğunu belirterek, "Ancak biyolojik olarak agresif seyreden bir tümör olduğu için kansere bağlı ölümlerin yüzde 5'ini oluşturmaktadır. Bulguların, müphem karın ağrısı ve dolgunluk hissi gibi genel belirtiler olması da bu hastalıkta ciddi bir tanı zorluğu yaratıyor. Bazı hastalarda safra kanallarını tıkadığı için ani görülen sarılık da önemli bir belirti olarak sayılabilir" dedi.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4692 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim