• BIST 9360.14
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Sinsi hastalık kolesterolü düşürmenin püf noktaları

Sinsi hastalık kolesterolü düşürmenin püf noktaları
Yüksek kolesterol, çağımızın en yaygın görülen hastalıkları arasında yer alır. Damar sertleşmesine yol açarak başta kalp ve beyin damarları olmak üzere tüm damarlarda yapısal bozulmalara sebep olur. Dolayısıyla kontrol altına alınması hayati önem taşır.


Vücudun yapı taşı olan hücrelerde, hücre zarında olan ve vücuda gerekli maddeler arasındaki kolesterol, kanda proteinlere bağlanarak tüm dokulara ulaştırılır. Vücudun ihtiyaç duyduğu kolesterolün yüzde 75'i karaciğerde üretilmektedir. Kalan kısmı tüketilen besinlerden alınır. Ancak vücuttaki kolesterol fazla olduğunda, damarlarda birikir. Bunlar zamanla plak oluşumlarına neden olur.

SEBEPLERİ NELERDİR?

Yüksek kolesterol hastalığının etiyolojisinde genetik faktörler ve çevresel faktörler bir arada rol oynar. Bazı bireyler genetik olarak kolesterol hastalığına yatkınlık taşısa da aslında kolesterolün temel nedeni yanlış ve dengesiz beslenmedir. Doğru ve dengeli bir beslenme planının uygulanması ve hayvansal kaynaklı besinlerin miktarının iyi ayarlanmasıyla kolesterol sorununun önüne geçmek mümkündür.

NASIL BELİRTİ VERİR?

Kolesterol hastalığı genel olarak belirti vermeyen, daha çok rutin kan tahlillerinde ortaya çıkan bir durumdur. Fakat ileri durumlarda hastalar bazı belirtilerle karşılaşabilir. Bunlar arasında en yaygınları şu şekilde sıralanabilir:
– Halsizlik ve baş ağrısı
– Ksantom olarak da adlandırılan ciltteki sarı leke ve oluşumlar
– Göz çevresinde yağ bezeleri oluşumu
– İştah azalması
– Unutkanlık ve depresyon hali
– Bacaklarda yanma, uyuşma ve morarma

NE YAPMALISINIZ?

KolesterolÜ düşürmek için öncelikle hekim kontrolünden geçmek ve gerekli kan testleriyle diğer tetkikleri yaptırmak gerekir. Eğer gerekliyse hekimin önerdiği kolesterol düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Bunun yanı sıra doktor ve diyetisyenin önereceği beslenme planına uymak hastalığın seyrinde oldukça önemli rol oynar. Kolesterol hastalarının dikkat etmesi gereken kolesterol miktarını düşürmeye yardımcı bazı noktalar şu şekilde belirtilebilir:
– Diyette hayvansal kaynaklı besinler ve yağ miktarı minimuma indirilmelidir.
– Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan omega-3 bileşenlerini içeren balık, ceviz, semiz otu gibi besinlerin tüketimine önem verilmelidir.
– Kolesterol düşürücü ilaçlarla benzer etkiye sahip olan probiyotik ve prebiyotik besinler (yoğurt, ayran, kefir vb.) bol miktarda tüketilmelidir.
– Fiziksel aktivite miktarı artırılmalı, mümkünse düzenli şekilde spor yapılmalıdır. kaynak:sözcü

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2396 defa okunmuştur
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim