Medline Acil Sağlık Hizmetleri Operasyonlar Direktörü Dr. Barış Mutluer, daha çok ve sık yenmeye başlanan kış döneminde sindirim sistemi hastalıklarının artış gösterdiğini vurguluyor. Ağız, yemek borusu, mide ve bağırsak hastalıkları riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Dr. Mutluer, olası hastalıkların tedavileri hakkında bilgiler veriyor…
Ağız hastalıkları ve beslenme
En yaygın ağız hastalığı olan diş çürüklerinde; diş tedavisi yapılmalı, ağız ve diş temizliğine özen gösterilerek şeker, şekerli gıdalar ve karbonhidratlı gıda tüketimleri azaltılmalıdır.
Tükürük bezinde iltihap ve taş olması durumunda ise iltihaba antibiyotik uygulanması taşın ise cerrahi müdahale ile tedavi edilmesi gerekir. Tedavilerden sonra az posalı ve sulu gıdalar ile beslenilmelidir. Ağızda yara ve ameliyat sonrası iyileşmesi için ilaçla tedavi ve az posalı sulu gıdalarla beslenme yeterli oluyor.
Yemek borusu hastalıkları ve beslenme
Reflü; midede sindirilmeye çalışılan gıdaların yemek borusuna kaçmasından dolayı yemek borusunda tahrişin oluşması ve ilerleyen safhalarda da ülser ve darlık oluşmasıdır. Önlem olarak demli çay, kahve, gazlı içecekler, asitli meyve suları, acı baharatlar, domates, kızartma, kavurma veya çok sıcak ya da soğuk gıdalar tüketilmemeli proteince zengin gıdalar alınmasına gayret edilmelidir.
Akalazya; yemek borusunun alt kapağındaki gevşeme sebebiyle işlevinin bozulması ve besinlerin mideye geçememesi yüzünden yemek borusunda birikmesiyle ortaya çıkar. Bu durumda posası düşük ve yumuşak besinler iyice çiğnenerek yenmeli, kızartma, koyu çay, kahve, alkol, baharatlar, gazlı içeceklerden uzak durulmalı ve öğün sayısı artırılmalıdır.
Fıtık; yemek borusunun midenin üst kısmından göğüs boşluğuna geçmesidir. Öğün sayısı artırılmalı, asitli aynı zamanda çok sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
Mide hastalıkları ve beslenme
Hazımsızlık; yemek yedikten sonra midede hissedilen dolgunluk hissi, şişkinlik, bulantı ve ağrı şeklinde kendini gösteren aynı zamanda hızlı yemeye, yeterince çiğnememiş olmaya, yemek sırasında hava yutmaya ya da strese bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Gıdaların iyi pişirilmesine, yavaş yenmesine ve iyi çiğnenmesine özen gösterilmelidir.
Gastrit; mide civarındaki akut ya da kronik yüzeysel yaralardır. Akut gastrit; fazla alkol, çay/kahve, acılı/baharatlı yemeklerin tüketimi ve bezin zehirlenmelerinde ve bazı viral enfeksiyonlar sebebiyle oluşur. Akut ya da kronik gastrit olması durumunda az miktarlarda sık sık yenmeli, koyu çay, kahve, alkol, kızartmalar, baharat gibi gıdalar ile hazımsızlık yaptığı bilinen gıdalar tüketilmemelidir.
Ülser; genellikle yemek borusunun alt ucunda ve midede görülür. Akut ve kronik olmak üzere iki tipi olan ülser hastalığında mutlaka düzenli bir şekilde 3 ana öğün yenmelidir. Çiğ meyve-sebze tüketimi azaltılmalı, doku onarımı için proteince zengin gıdalar yenmelidir.
Bağırsak hastalıkları ve beslenme
Kabızlık; bazı tedavi yöntemlerinin yan etkileri endokrin bozukluklar, fiziksel aktivite azlığı, bağırsak tembelliği, posaca zayıf bir beslenme şekli ve gebelik gibi sebeplerle ortaya çıkar. Tam buğday ekmeği, sebze/meyve, baklagiller gibi posaca zengin bir beslenme modeli tercih edilmelidir.
İshal; enfeksiyonlar, zehirlenmeler, psikolojik sebepler, hepatit ve safra kanalı tıkanıklıkları, antibiyotik tedavisi ve çölyak gibi birçok sebepten dolayı oluşabiliyor. Su tutucu özelliğinden dolayı pirinç ve içeriğindeki yüksek pektinden dolayı elma, şeftali gibi yiyecekler yenmelidir. Ayrıca posalı besinlerin tüketimi de azaltılmalıdır.
Ülseratif Kolit hastalığı; kalın bağırsak hastalığı olan Kolit genelde orta yaş grubunda görülmekle birlikte kesin sebebi bilinmiyor. Koliti olan kişi yüksek enerjili ve proteinli, az posalı ve yağlı gıdalardan oluşan bir beslenme şeklini benimsemelidir.
Irritable Bağırsak Sendromu; kalın bağırsakta karın ağrısı, gaz ve dışkılama düzeninde aksamaların yaşandığı zaman zaman tekrar eden bir hastalıktır. Alkol, kahve, bazı baharatlar ile bazı meyve ve sebzeler bağırsak faaliyetlerinin düzenini bozabilir. Gaz yapan gıdalar (lahana, baklagiller gibi) ve pişmemiş meyve sebzeler ile süt ve sütlü yiyecekler fazla tüketilmemelidir.
Sindirim sistemi hastalıklarına dikkat!
Ağız, yemek borusu, mide ve bağırsak hastalıkları riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Dr. Mutluer,..
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4247 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Prof. Dr. Özşahin: “Sağlığınız İçin Düzenli Check-up Yaptırmayı İhmal Etmeyin”Prof. Dr. Akatlı Kürşat Özşahin, check-up kapsamında yapılan testlerin vücudun genel işleyişini analiz etmek ve potansiyel sağlık sorunlarını önceden...
Muğla Eah Başhekimi Togan’dan ’Sıcak’ UyarısıMuğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan, yaz aylarında artan sıcaklıkların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine karşı...
Bursa’nın Tansiyonu ÖlçüldüBursa'da faaliyet gösteren kamu ve özel sağlık kuruluşları, hipertansiyon konusunda bilinç düzeyini artırmak amacıyla şehrin farklı noktalarında vatandaşlara...
DSÖ: 1,8 milyar yetişkin yeterince fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altındaDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde yaklaşık 1,8 milyar yetişkinin yeterli fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altında olduğunu bildirdi.
- 09:18 - İstanbul İl Sağlık Müdürü Güner, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı
- 09:03 - Gelibolu'da "Serviks Kanseri Farkındalık Ayı" dolayısıyla stant açıldı
- 03:58 - Araştırma: Londra, İngiltere'nin en hızlı yaşlanan şehri
- 01:13 - Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi (2)
- 01:03 - ABD'de, Soykırıma Karşı Doktorlar, İsrail'in alıkoyduğu doktor Ebu Safiyye'nin serbest bırakılmasını istedi
- 01:03 - Bakan Işıkhan'dan Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifinin yasalaşmasına ilişkin paylaşım
- 00:58 - Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi (1)
- 00:18 - Sinop'ta kalp krizi geçiren doktor hayatını kaybetti
- 23:38 - Sağlık Bakan Yardımcısı Kırbıyık Suriye'yi ziyaret etti
- 23:03 - Serik'te organ bağışı farkındalık programı düzenlendi
- 22:13 - Bebek Ölümlerini ve Özel Sağlık Kuruluşlarını Araştırma Komisyonu, SGK yetkililerini dinledi
- 21:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, ambulanslara ilişkin yönetmelik düzenlemesini değerlendirdi:
- 19:39 - CHP'li Sarıbal, aile hekimlerinin iş bırakma eylemlerini destekledi
- 18:58 - Kastamonu 112 Acil Çağrı Merkezi 2024'te 388 bin 826 çağrı karşıladı
- 18:23 - DSÖ: Gazze'de 12 binden fazla kişi tıbbi tahliyeye ihtiyaç duyuyor
- 18:13 - UNICEF: Yeni yıl Gazze'deki çocuklar için daha fazla ölüm ve acı getirdi
- 17:03 - Sağlık-Sen Genel Başkanı Doğan, Kırşehir'de ziyaretlerde bulundu
- 16:58 - Uzmanından "tüberkülozun tedavi süreci disiplin gerektirir" uyarısı
- 16:53 - Şanlıurfa'da ambulans helikopter 25 günlük bebek için havalandı
- 16:44 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2025/02
- 16:38 - Niğde Emniyet Müdürü Delen ve Sağlık Müdürü İnan, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı
- 16:38 - İl Sağlık Müdürü Pehlevan, Kocaeli'deki sağlık yatırımlarını inceledi
- 16:33 - Gazze'deki Nasır Hastanesi'nin bazı bölümleri yakıt sıkıntısı nedeniyle faaliyet gösteremiyor
- 16:28 - Gelibolulu öğrencilerden Sağlıklı Hayat Merkezine ziyaret
- 15:53 - ABB'nin başlattığı ücretsiz HPV aşısı uygulamasında ilk dozlar yapıldı
- 15:48 - İstanbul'da sağlık çalışanları eylem yaptı
- 15:28 - 34 Türk teknoloji girişimi CES 2025'te dünya sahnesine çıktı
- 14:58 - Mersin'de zehirlenme şüphesiyle ölen 2 çocuğun cenazesi defnedildi
- 14:53 - İngiltere'de birçok hastane grip vakalarındaki artış nedeniyle "kritik durum" ilan etti
- 14:48 - Tunceli'de diyaliz hastalarına keman dinletisiyle moral verdi
- 14:38 - Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Polat, gazetecilerle buluştu
- 14:23 - Muğla'da hastane otoparkı genişletilerek hizmete açıldı
- 14:23 - İzmir'de doktoru darbeden 3 sanık yeniden yargılanıyor
- 13:13 - Menteşe'de 200 yataklı acil durum hastanesi yapılacak
- 12:03 - Demre'de hayvan sağlığına yönelik çalışmalar yapıldı
- 12:03 - Diyarbakır'da ambulans helikopter lösemi hastası için havalandı
- 11:53 - Siirt'te geçen yıl kamu sağlık hizmetlerinden 4 milyon 106 bin 299 kişi faydalandı
- 11:43 - Şanlıurfa'da parmakta sıkışan yüzük itfaiye ekibince hastanede çıkarıldı
- 11:38 - BM: İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'de hastaneler "ölüm tuzağına" dönüştü
- 11:18 - Mersin'den zehirlenme şüphesiyle Ankara'ya sevk edilen 4 kardeşten 1'i öldü
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Sinop'ta kalp krizi geçiren doktor hayatını kaybetti
- Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi (1)
- Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi (2)
- Bakan Işıkhan'dan Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifinin yasalaşmasına ilişkin paylaşım
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim