• BIST 9636.12
  • Altın 2930.278
  • Dolar 34.6515
  • Euro 36.3536
  • Ankara -3 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 6 °C
  • İzmir 4 °C

Sık kabus görenler, dikkat!

Sık kabus görenler, dikkat!
Bilim insanları, uykularında çığlık atan ve yoğun bir şekilde hareket eden, etrafını tekmeleyen kişilerin bu hastalığa yakalanmalarının daha muhtemel olduğunu öne sürüyor.

Şiddetli kabusların Parkinson hastalığının erken habercisi olabileceği belirtildi.

Bilim insanları, uykularında çığlık atan ve yoğun bir şekilde hareket eden, etrafını tekmeleyen kişilerin bu hastalığa yakalanmalarının daha muhtemel olduğunu öne sürüyor.

Yapılan araştırmalarda, kabusları da içeren 'REM uykusu bozuklukları' yaşayan kişilerin gelecek beş yıl içinde Parkinson hastalığına ya da diğer yaşlılık hastalıklarına yakalanma riskinin daha fazla olduğunu ortaya koydu.

REM yani hızlı göz hareketi evresinde çoğu insan rüya görmeye başlar. Normal bir uyku çeken kişiler bu aşamada etkin bir şekilde felç halindedir, zira bu evrede beyin kasların çalışmasını durdurur. Ama REM uykusu bozukluğu olan kişilerde rüyalar kendini şiddetli hareketlerle dışa vurur.

İspanyol bilim insanları, 60 yaş üstü uyku bozukluğu çeken her beş kişiden birinde Parkinson hastalığının ya da diğer dejeneretif hastalıkların görüldüğünü ortaya koydu.

Lancet Nöroloji dergisinde yayınlanan araştırma, uyku bozukluklarının beyinle ilgili hastalıkların ilk belirtilerinden biri olabileceğini ortaya koyuyor.

Barselona'da Hospital Clinic'in nöroloji departmanından Dr Alex Iranzo liderliğindeki araştırmacı ekip, 60 yaş üstünde olan ve tamamı uyku bozukluğu çeken 43 hastayı inceledi.

Uzmanlar, hastaların yüzde 30'unun uyku bozukluğu teşhisinden iki buçuk yıl sonra nörolojik hastalıkların türlerine yakalandığını ortaya koydu. Çoğu vakada bu rahatsızlık Parkinson hastalığıydı.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5494 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim