Besin tüketimi ile ilgili yapılan araştırmalar, kişilerin fiziksel güzelliğinin karşısındakinin daha az yemek yemesine neden olduğunu ve yemekte arkadaş sayısının artmasının kişi başına tüketilen yemek miktarını artırdığını ortaya koyuyor.
Yemek yenilen kişinin fiziksel güzelliğinin yemek tüketimindeki etkisi ile ilgili olarak yurt dışında yapılan araştırmada ''kadınların yakışıklı bir erkek karşısında kesinlikle daha az yemek yedikleri'' sonucuna ulaşıldı.
ABD'de yapılan bir başka araştırmada da en az yemeğin tek başınayken tüketildiği, yemekte eşlik eden kişinin bir olması halinde yüzde 40, kişi sayısının üç olması halinde yüzde 60'a yakın, yedi ve üzerinde kişinin eşlik etmesi halinde ise yüzde 90 oranında daha fazla yemek yenildiği tespit edildi.
Medicana International Ankara Hastanesi Nükleer Tıp Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıksız ve dengesiz beslenmenin tüm hastalıklara zemin hazırladığını söyledi.
Hastalıklardan korunmanın, sağlıklı beslenme alışkanlığının yaşam biçimi haline dönüştürülmesi ile mümkün olabildiğini belirten Ünlü, dünyada en uzun yaşayanların Japonlar ve Akdeniz havzasındaki insanlar olduğunu ifade etti. Ünlü, bunun bölgedeki insanların balık, sebze ve meyveden oluşan beslenme şeklinden kaynaklandığına işaret etti.
''Şeker, tuz ve un''dan oluşan üç beyazın çok kontrollü tüketilmesi gerektiğine dikkati çeken Ünlü, ''Bunlar, doğada var olmayan ve insanoğlu tarafından icat edilmiş besinlerdir. Üçü de ciddi anlamda insana zarar vermektedir'' dedi.
Ünlü, kalp hücrelerinin yağ asitlerini kullanarak enerji elde ettiğini anlatarak, ''Kalp hücresi, ne zaman şeker tüketilirse o an kendi doğal işleyişini bırakarak yağları yakmaktan vazgeçiyor ve alınan glikozla enerji sağlıyor'' diye konuştu.
Tuzlu gıdaların hipertansiyonda, unlu gıdaların ise obezitede çok önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Ünlü, Türkiye'de kişi başına düşen günlük ekmek tüketiminin 350 gram olduğunu ve bu oranla Avrupa sıralamasında ilk sırada yer aldığını söyledi. Ünlü, ''Türkiye'nin en yakın rakibi Danimarka'da kişi başına düşen günlük ekmek tüketimi 195, İtalya'da 180, Almanya'da 170, Hollanda, Fransa ve İspanya'da 160, Finlandiya'da ise 140 gram'' diye konuştu.
Türkiye'nin ilerleyen yıllarda obezite riski ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulunan Ünlü, en kısa sürede beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğini ifade etti. Ünlü, Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili olmasına karşın, balık tüketiminin Avrupa'ya kıyasla oldukça az olduğunu vurguladı.
-SIK DİYET YAPMAK METABOLİZMAYI BOZABİLİR-
Kilo kontrolünün sağlanmasında son yıllarda çeşitli diyet tiplerinin uygulandığını, diyetlerle kısa sürede hızlı kilo kaybının olduğuna, ancak belli bir hedef sağlandıktan sonra tekrar kilo artışı ile karşılaşılabildiğine dikkati çeken Ünlü, sık sık diyet yapılması halinde de metabolizmanın bozulabildiğini söyledi.
Ünlü, en başarılı diyetin farkında olmadan yapılan ve beslenme biçiminin yaşam biçimine dönüşmesi ile mümkün olabildiğini vurguladı. Midenin ''çok açım'', ''doydum ama daha yiyebilirim'' ve ''tıka basa doluyum'' gibi üç ayarı olduğunu dile getiren Ünlü, yiyeceklerin isimlerinin gösterişli olmasının da açlık hissinin artmasına yol açabildiğini ifade etti.
-''FRANSIZLAR TABAKLARINDA BİR MİKTAR YEMEK BIRAKIYOR''-
Besin tüketimi ile ilgili yurt dışında çeşitli araştırmalar yapıldığını anlatan Ünlü'nün verdiği bilgiye göre, ''ABD'de 'Arkadaşlarla Yemek' başlıklı yapılan araştırma, çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor.
Orjinal ismi ''CP Herman, DA Roth, J Polivy. Effects of others on food intake'' isimli araştırmada, yemeğin kaç kişi ile birlikte yendiğinde kişi başına düşen yiyecek miktarına bakılıyor. Araştırma sonunda, en az yemeğin tek başınayken tüketildiği, arkadaşlarla yenilen yemekte kişi başına tüketilen yemek miktarının arttığı saptanıyor. Buna göre, yemekte bir kişiye eşlik eden kişi sayısının bir olması halinde yüzde 40, kişi sayısının üç olması halinde yüzde 60'a yakın, yedi ve üzerinde kişinin eşlik etmesi halinde ise normalde yenilenden yüzde 90 oranında daha fazla yemek yenildiği tespit ediliyor.
Yemek yenilen kişinin fiziksel güzelliğinin yemek tüketimindeki etkisi ile ilgili olarak da yapılan araştırmada ''kadınların yakışıklı bir erkek karşısında kesinlikle daha az yemek yedikleri'' sonucuna ulaşılıyor.
ABD'li kadınlarla Fransız kadınlar arasında yapılan ''B. Wansink, CR Payne, P Chandon, P. Rozin. The French Paradox Redux. 2006'' başlıklı araştırmayla ise Fransız kadınların yüzde 65'inin tabaklarında bir miktar yemek bıraktığı, ancak ABD'li kadınların yemeğin tamamını bitirdiği belirleniyor.
-YEMEK TABAKLARINI KÜÇÜLTÜN-
Yaşam tarzında ufak değişiklikler yapılarak kilo verilebiliyor. Bunun için öncelikle tuz, un ve şekerden olabildiğince uzak durulması gerekiyor.
Sofradan tam doymadan kalkılması, tabakta bir miktar yemeğin bırakılması, yemekte önce gözün doyması için tabakların ölçüsünün küçük seçilmesi, kalan yemeklerin ertesi gün tüketilmemesi, yemeklerin gün içinde tüketilecek porsiyonlarda yapılması tavsiye ediliyor.
Kalorili yiyecekler tüketilirken, yenilen besinin ne kadar sürede harcanacağının göz önünde bulundurulması, dondurma gibi keyif verici yiyeceklerin yerinin meyve ile doldurulmaya çalışılması ve yemek yapılırken kişide doyma hissi yarattığı için kişinin yemeği kendisinin yapmaya özen göstermesi öneriliyor.
Sık diyet yapmak metabolizmayı bozabilir
Besin tüketimi ile ilgili yapılan araştırmalar, kişilerin fiziksel güzelliğinin karşısındakinin daha az yemek yemesine neden olduğunu ve yemekte arkadaş sayısının artmasının kişi başına tüketilen yemek ...
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2846 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Bilgi Üniversitesi, Dünya Diyabet Günü'ne özel sempozyum gerçekleştirdiİstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında "Diyabette Multidisipliner Yaklaşım: Medikal Tedavi, Beslenme ve Egzersiz" başlıklı sempozyum düzenledi.
Biruni Üniversitesi Hastanesinden mor patatesin sağlığa faydaları üzerine değerlendirmeBiruni Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gamze Çakaloğlu, mor patatesin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruduğunu belirtti.
Uzmanından zehirlenmelerin önüne geçmek için kültür mantarı tüketilmesi tavsiyesiBolu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığında görevli Uzman Dr. Filiz Bolu, doğada yetişen zehirli mantarların tüketilmesi sonucu yaşanan vakaların önüne geçilmesi için kültür mantarı tüketilmesini tavsiye etti.
Yazıköy sirkesi asırlık fıçı ve küplerde mayalanıp mutfaklardaki yerini alıyorKarabük'ün Safranbolu ilçesine bağlı Yazıköy'de geleneksel yöntemlerle üzümden yapılan sirke, asırlık fıçı ve küplerde mayalandırıldıktan sonra mutfaklardaki yerini alıyor.
- 18:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldi
- 17:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:
- 17:38 - Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendi
- 17:23 - Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladı
- 17:18 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyor
- 16:53 - Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendi
- 16:53 - Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı
- 16:43 - Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldü
- 16:33 - Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetinde
- 16:23 - Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendi
- 16:08 - Emine Erdoğan, Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'ne mesaj gönderdi:
- 15:53 - Sivas Cumhuriyet Üniversitesine yeni anjiyografi cihazı alındı
- 15:33 - Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, 10 ayda 479 bin 115 hastaya hizmet verdi
- 15:28 - Sivrihisar'da, sağlık yaşama yürüyüşle dikkati çektiler
- 15:18 - DSÖ'den "Gazze'deki en az 12 bin hastanın acil tıbbi tahliyesi yapılmalı" çağrısı
- 14:03 - "Mucize Organ Beyin Sempozyumu"nun dördüncüsü İstanbul'da yapıldı
- 11:18 - Bingöl'e "sismik izolatör" ve "viskoz sönümleyici damper" sistemiyle hastane yapılıyor
- 11:13 - Havadaki partikül madde kirliliği göz kliniklerine başvuruları artırıyor
- 11:03 - Sanal kumar ve bahis bağımlılığı çocuklar ile gençleri tehdit ediyor
- 10:53 - Probiyotik besinler dişte çürük oluşumunu engelliyor
- 10:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 4. gününde sürüyor
- 09:17 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/45
- 01:30 - TBMM kararı Resmi Gazete'de
- 19:43 - Bingöl Adaklı Devlet Hastanesinde hasta yatışı hizmeti verilmeye başlandı
- 19:18 - Manisa'da evinde yangın çıkan hemşire hayatını kaybetti
- 19:08 - TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK Meclis'te taleplerini dile getirdi
- 17:58 - Uzmanından ağız sağlığını korumak için öneriler
- 17:38 - Osmaniye Devlet Hastanesine "Anne Dostu Hastane" ödülü verildi
- 17:28 - İtalya'da sağlık çalışanları 24 saatlik greve gitti
- 17:13 - Siirt'te Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Gazze'deki çocuklar için sessiz yürüyüş yapıldı
- 16:38 - Karabük'te uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele toplantısı yapıldı
- 16:28 - Eskişehir'de aile diş hekimliği farkındalık eğitimi protokolü imzalandı
- 16:23 - Eskişehir'de "Lise Düzeyindeki Okullarda İlk Yardım Farkındalığının Artırılması İş Birliği Protokolü" imzalandı
- 16:18 - Bahçesaray'da rahatsızlanan kişi ambulans helikopterle Van'a nakledildi
- 15:58 - Mardin'de "İşitme Tarama Referans Merkezi" açıldı
- 15:53 - Sağlık Bakanlığı, 10 ayda özel sağlık tesislerine yönelik 55 bine yakın denetim gerçekleştirdi
- 15:28 - TİDER ve Cargill'den Orhangazi'ye Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi
- 15:03 - Trump'ın ABD federal sağlık hizmetlerine aday gösterdiği Mehmet Öz, bu göreve getirilecek ilk Türk olacak
- 15:03 - Saadet Partisi Grup Başkanvekili Şahin'den "yenidoğan çetesi" davasına ilişkin açıklama:
- 11:53 - Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nden Dünya KOAH Günü dolayısıyla açıklama
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim